Skip to content

Sustinatorii TVR Cultural protesteaza pasnic

17 august 2012

ca o ora

dinaintea unui concert

de la Atheneu.

Asa a aratat protestul organizat de ARCEN (Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate) impotriva desfiintarii TVR Cultural. Pana pe 12 septembrie, acest post national de televiziune isi va inceta activitatea, iar o parte dintre emisiuni sau toate, nu este  clar, vor fi difuzate pe actualul TVR 2 si pe TVR 3. Tot de la inceputul lunii septembrie, TVR 2 se va numi TVR 2 Cultural, urmand sa preia si identitatea cromatica si de brand a postului desfiintat.

TVR Cultural a fost infiintat acum zece ani. Incet – incet a preluat majoritatea emisiunilor cultural – educative de pe TVR 1, la care a adaugat continut propriu.

Claudiu Saftoiu a explicat intr-un interviu pentru Paginademedia.ro si intr-unul pentru Mediafax ce se va intampla din toamna si cum vrea sa scada cheltuielile Televiziunii publice. Multe lucruri raman neclare. TVR Cultural reprezenta circa 1,7% din bugetul TVR Cultural.

Din ceea ce-am citit si studiat in ultima saptamana si din actiunile anuntate si realizate de TVR, s-a dorit desfiintarea TVR 2, care avea costuri de functionare mai mari decat TVR Cultural, dar nu o identitate clara. Legislatia nu permite desfiintarea TVR 2, asa ca s-a gasit alta formula.

Aplauze

La protestul organizat de ARCEN, in fata Atheneului Roman, din centrul Bucurestiului, estimez c-au participat circa 200 de persoane. Mediafax estimeaza ca au fost 150 de persoane. Valentin Nicolau, dezamagit: „Putini. Sunteti putini”.

Eu am ajuns la locul protestului pe la 18,45.  Erau deja cateva zeci de persoane. Asteptau, discutau, se salutau. Atmosfera destinsa, asa cum este in fiecare joi seara, in timpul stagiunii, cand oamenii asteapta sa inceapa concertul saptamanii la Atheneu. Fix la aceeasi ora, 19. 🙂

Si la 19 a inceput protestul. Edmond Niculusca, presedintele ARCEN, a tinut un discurs de circa cinci minute.

Apoi, au mai vorbit doua persoane despre ceea ce inseamna desfiintarea TVR Cultural. Un lucru rau, fara sens. Da, chiar asta inseamna.

Majoritatea participantilor la protest au fost ziaristi, actori, scriitori, regizori etc. Oameni din domeniu. Cea mai zgomotoasa forma de manifestare au fost aplauzele, pentru discursuri.

Pe la 19,30, conform programului, protestul s-a incheiat. La fel de pasnic, cu aplauze, ceva rasete si fara solutii.

Dupa discursuri, au venit trei politisti la organizatori pentru a-i legitima si a vedea ce se intampla. Doar un act de comunicare a unor nemultumiri.

Pe la 19,45 am plecat. Mai erau cateva zeci de oameni, din ce in ce mai putini.

Totul a durat cat prima parte a programului dintr-o seara de la Atheneu, cu tot cu pauza. Partea a doua urma pe TVR Cultural? (TVR Cultural a transmis mare parte dintre concertele de la Festivalul George Enescu, din toamna anului trecut, unele in direct, altele in reluare. Nu este insa un post dedicat genului clasic, ci clasicismelor din toate artele.)

Muzica este inceputul Concertului pentru vioara si orchestra de Mendelssohn. Mi s-a parut ca se potriveste din tot ceea ce aveam.

Aproape 7.800 de oameni au semnat petitia impotriva desfiintari TVR Cultural.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: