Skip to content

Presiunea corectă a unui investitor – povestea unei investiţii

6 Iunie 2013

Catalyst Romania_Avocatnet.ro_majorare de capital

Fondatorul Avocatnet.ro căuta de vreo doi trei ani un investitor. L-a găsit pe la începutul acestui an. Este fondul de capital privat şi capital de risc Catalyst România. S-au înţeles ca acesta din urmă să deţină 30%, ca să transforme site-ul într-o platformă de produse şi servicii destinate IMM-urilor.

* Voi povesti, deşi Chris Dillow spune că fac rău investiţiilor, la început.

Poveste este un pic prea mult, dar nici ştire nu este.

Important este să găseşti oameni care pun presiunea corectă pe tine, nu presiune inconştientă, şi care înţeleg business-ul”, a spus Alin Popescu, Managing Partener-ul şi fondatorul Avocatnet.ro, în conferinţa de presă în care-au anunţat parteneriatul cu Catalyst România, administrat de fondul de capital private 3TS Capital Partners. El a subliniat că sunt mulţi investitori de bună credinţă, dar este nevoie de mai mult pentru o investiţie în online.

Alin Popescu a fondat Avocatnet.ro în 2001. La început, Avocatnet.ro era o comunitate şi o resursă de informaţii juridice.

Până în 2008, Avocatnet.ro a fost mai mult hobby pentru Alin Popescu. Între februarie 2002 şi decembrie 2007, el a fost avocat partener la casa de avocatură Lipănescu Popescu şi Asociaţii. S-a lăsat de avocatură, pentru că afacerile din online creşteau şi mediul de business din România era efervescent.

După ce el s-a implicat mai mult, Avocatnet.ro a devenit o platformă cu informaţii specializate şi generale despre mediul de afaceri, având atât conţinut propriu, cât şi conţinut generat de utilizatori.

Managing Partner-ul Avocatnet.ro a detaliat că în ultimii ani publicaţia s-a transformat dintr-una destinată business-urilor la una utilă oamenilor, prin precizarea tuturor implicaţiilor pe care le are o lege şi care n-au influenţă doar în afaceri, ci în viaţa zilnică.

„Important este c-am înţeles că legislaţia nu ne afectează doar la tribunal, ci în viaţa zilnică, precum muzica dată mai tare de vecini”, a detaliat Alin Popescu.

În căutarea creşterii

Când a renunţat la avocatură, Alin Popescu se aştepta să atragă o finanţare pentru Avocatnet.ro în perioada 2010 – 2011. A început să-şi pună în ordine cifrele şi actele. Firma pe care funcţiona Avocatnet.ro era Legalnet Media. Apoi, a început să discute cu investitorii, fonduri de investiţii, dar mai mult cu angel investori. Aceste discuţii nu s-au concretizat din cauza diferenţelor de înţelegere a investiţiei. De exemplu, erau investitori care făcuseră bani în imobiliare, unde cu un euro investit câştigaseră cinci euro şi se aşteptau să fie la fel în online. „Ori nu este aşa„, a precizat Alin Popescu.

În perioada 2007 – 2008, Legalnet a început mai multe proiecte, dar s-a concentrat doar pe Avocatnet.ro, pentru că n-avea suficiente resurse încât să se împrăştie în mai multe direcţii.

În 2009, Alin Popescu şi-a mai luat un partener în firmă, pe Mihaela Bogiu, primul angajat al Avocatnet.ro. Din 2004, ea este directorul general al Avocatnet.ro. La începutul anului trecut, a devenit partener în Legalnet şi Vlad Popa, care în anul 2011 a fost CEO-ul publisher-ului online Internetcorp. Până la investiţia Catalyst România, Alin Popescu şi Mihaela Bogiu deţineau câte 40% din firmă, iar Vlad Popa 20%.

Investitorul

La sfârşitul anului trecut, Avocatnet.ro a început discuţiile cu fondul de capital privat şi capital de risc Catalyst România. În acea perioadă, fondul era în prima etapă de strângere de fonduri, iar Avocatnet.ro este prima lor tranzacţie.

Un fond de capital privat, numit şi private equity, face investiţii în firme care au un istoric de câţiva ani pe piaţă, sunt lideri de piaţă şi au venituri de minimum câteva milioane de euro. Un fond de capital de risc face investiţii în firme care se află în primele stadii de dezvoltare, dar au o idee validată de piaţă, obţin venituri, au un plan de dezvoltare bine pus la punct şi o echipă de management care poate implementa acel plan.

Catalyst România este primul fond de private equity şi venture capital finanţat în principal de către Fondul European de Investiţii (FEI) prin iniţiativa JEREMIE („Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”, „Resurse europene comune pentru întreprinderi de la micro la medii”). JEREMIE este o iniţiativă comună a Direcţiei Generale Politici Regionale a Comisiei Europene şi a Grupului Băncii Europene de Investiţii, din care face parte FEI. Obiectivul JEREMIE este îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană. În România, iniţiativa JEREMIE este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CEE) 2007-2013, Axa Prioritară 1 „Un sistem inovativ şi eco-eficient de producţie” – Domeniul Major de Intervenţie 1.2. „Accesul la finanţare pentru IMM-uri”. Acesta este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Suma disponibilă pentru România prin JEREMIE a fost de 100 de milioane de euro dintre care, acum trei ani, s-a decis ca 65 de milioane de euro să fie distribuiţi prin credite gestionate de bănci locale, iar restul prin fonduri de investiţii.

Acum circa doi ani, fondul de investiţii 3TS Capital Partners a semnat acordul de finanţare cu FEI şi putea începe să strângă fonduri pentru un nou fond de capital de risc. Primul anunţ legat de noul fond de investiţii l-au făcut în primăvara anului trecut.

Prima rundă de strângere de fonduri a Catalyst România s-a încheiat la sfârşitul lunii noiembrie 2012. Atunci au adunat 14 milioane de euro dintre care cea mai mare parte, zece milioane de euro de la JEREMIE, dar încearcă să ajungă la un capital între 20 şi 30 milioane de euro, în prezent fiind la a doua rundă de fund raising. În prezent, ceilalţi investitori în Catalyst România sunt BT Asset Management (BTAM, companie membră a grupului financiar Banca Transilvania), 3 TS Capital Partners şi alţi investitori privaţi. În ţara noastră, legislaţia nu permite ca fondurile de pensii private să investească în fonduri de investiţii.

Managementul Catalyst România îl face 3TS Capital Partners. Fondul de investiţii 3TS Capital Partners administrează investiţii în valoare de 230 de milioane de euro, în Europa Centrală şi de Est, având birouri în Bucureşti, Budapesta, Praga, Viena şi Varşovia. Acesta vizează investiţii în tehnologie & internet, media & comunicaţii şi servicii facilitate de tehnologii.

Catalyst România investeşte între 200.000 de euro şi două milioane de euro în IMM-uri din tehnologie – media – telecom (TMT), deoarece acestea cresc. Mai exact, companiile vizate sunt din tehnologie (software şi soluţii de software, hardware, technology business process outsourcing), din media, din servicii dezvoltate pe baza noilor tehnologii şi din telecomunicaţii.

Mihai Sfinţescu, Team Leader Catalyst România şi Parter la fondul de capital privat 3TS Capital Partners, a precizat că printre segmentele de tehnologie vizate pot fi companii de skill gaming-ul şi de aplicaţii de mobile.

Companiile dorite trebuie să fie competitori puternici pe piaţa locală sau să poată deveni competitori regionali şi globali. Alte condiţii sunt: să fie IMM-uri în faza de creştere, cu o sursă de inovaţie şi cu un model de afaceri solid; să-şi fi probat competenţele comerciale şi piaţa să le fi validat produsele şi serviciile; să aibă un portofoliu de clienţi robust, precum şi un istoric de încasări şi venituri; să aibă o echipă de management capabilă şi un plan de dezvoltare convingător.

Fondul poate deveni şi acţionar majoritar în companii de tehnologie şi nu doreşte să preia acţiuni, ci doar să majoreze capitalul firmelor. Fondurile vor fi alocate pentru: creşterea capacităţii de producţie, care poate însemna şi servicii, respectiv mai mult conţinut şi mai mulţi clienţi; dezvoltarea unui produs care se adresează aceloraşi clienţi; extinderea sau dezvoltarea pe un segment sau pe o piaţă, internaţional sau regional; furnizarea de capital de extindere, achiziţionarea altor firme sau integrarea pe verticală, în amonte şi în aval.

Durata de viaţă a fondului este de zece ani, iar perioada de investiţiei în firme este între doi şi cinci ani.

Mihai Sfinţescu a apreciat că, în curând, vor mai anunţa una sau două tranzacţii făcute de Catalyst.

„Suntem în discuţii cu mai multe companii, dar este greu să fac o prognoză”, a completat Mihai Sfinţescu.

Investiţia

Discuţiile dintre Avocatnet.ro şi Catalyst s-au concretizat după şase luni. Alin Popescu şi Mihai Sfinţescu au spus că mai mult decât negocierea în sine a durat implementarea investiţiei. Fondul Catalyst a fost asistat în realizarea tranzacţiei de către firma de avocatură Biriş Goran, Emilian Duca, de la Tax&Business Solutions, şi Alina Dumitrescu, de Transaction Experts. Societatea civilă de avocaţi Ionescu şi Sava a asigurat consultanţa pentru Avocatnet.ro.

Decizia Catalyst de a investi în Avocatnet.ro s-a bazat pe audienţa fidelă şi bine definită, pe buna poziţionare pe piaţă, pe expertiză, pe planul de dezvoltare convingător, echipa de management şi viziunea.

Conform SATI (Studiul de Audienţă şi Trafic de Internet), în ultimele trei luni, Avocatnet.ro a fost liderul presei online la categoria economic – financiar: în jur de 1.000.000 de vizitatori unici în martie, aproape 854.000 de vizitatori unici în aprilie şi circa 783.000 de vizitatori unici în mai. În ultimele două luni, traficul întregii prese de business a scăzut, deoarece a fost perioada sărbătorilor pascale şi a zilelor libere de la începutul lunii mai. Comunitatea Avocatnet.ro are circa 300.000 de membri.

Anul trecut, veniturile Avocatnet.ro au urcat cu circa 25% faţă de anul anterior, ajungând la 420.000 de euro.

Părţile implicate n-au precizat valoarea investiţiei, dar au menţionat, într-o conferinţă de presă, că aceasta este de câteva sute de mii de euro şi că se va face printr-o majorare de capital de 30%, acţiunile celorlalţi fiind redistribuite proporţional cu acestă scădere. Astfel, Catalyst România deţine circa 30% dintre acţiuni, Alin Popescu şi Mihaela Bogiu, câte 28%, şi Vlad Popa, 14%.

Suma în sine va fi alocată pentru investiţii în dezvoltarea Avocatnet.ro, care va fi transformat dintr-un site de informaţii şi consultanţă juridică într-o platformă cu servicii şi produse dedicate IMM-urilor, printre care un magazin online.

Managing Partnerul Avocatnet.ro a completat că bani vor fi alocaţi în trepte, în funcţie de investiţiile neceare.

„Parteneriatul cu Catalyst România încheie o perioadă de căutari pentru noi, în care am încercat să ne alăturăm unui investitor credibil şi profesionist. Prima etapă de investiţii presupune finalizarea şi lansarea, în perioada imediat următoare, a www.superlege.ro, un serviciu de procesare de acte normative şi informaţii juridice care oferă utilizatorilor actualizări, căutari şi adnotări rapide, simple şi eficiente”, spune, într-un comunicat de presă, Alin Popescu.

Superlege.ro este în stadiul alfa, dar la începutul lunii iulie va fi relansat, urmând să aibă o versiune online şi aplicaţii de mobile, pentru toate platformele – iOS, Android, Windows 8.

Mihai Sfinţescu a subliniat că banii vor fi folosiţi pentru a pune la punct conţinutul şi experienţa utilizatorului cu site-ul şi aplicaţiile.

Pe lângă superlege.ro, parteneriatul vizează consolidarea comunităţii, dezvoltarea de produse şi servicii SaaS (software as a service) şi rebranding-ul Avocatnet.ro. Relansarea Avocatnet este prevăzută peste aproximativ un an, vizând adaptarea la o plajă extinsă de publicuri.

Mihai Sfinţescu nu exclude ca, pe lângă actuala investiţie, Catalyst România să mai facă şi altele în Avocatnet.ro, dar acest lucru depinde de evoluţia pieţei online şi a celei de fuziuni şi achiziţii.

Echipa Avocatnet.ro este formată din 15 persoană, dar până la sfârşitul acestui an vor mai fi angajate încă zece persoane, mai ales în vânzări şi alte servicii.

De asemenea, activitatea Avocatnet.ro a fost mutată de pe Legalnet pe o nouă companie, Inteligo Media, care a fost înfinţată la mijlocul lunii mai.

Credit sau fond de investiţii?

Alin Popescu a precizat că n-au luat un credit pentru dezvoltare, deoarece ar fi avut nevoie de garanţii pe care o companie mică, precum ei, nu le puteau oferi.

Mihai Sfinţescu a completat că pentru o firmă mare este mai avantajos să ia un credit de la o bancă, dar pentru o companie mică creditul are un nivel ridicat de risc pentru că trebuie plătit lunar la o anumită dată.

Alin Popescu a menţionat că, la fel ca orice companie mică din România, Legalnet nu era o firmă „de sfinţi”, iar implicarea unui fond de investiţii i-a ajutat să se reorganizeze şi să-şi pună la punct actele.

„Fondul de investiţii ne ţine pe şine, ne pune în ordine”, a mai spus Alin Popescu.

Alin Popescu şi Vlad Popa au spus că cele mai mari investiţii ale acţionarilor au fost de timp, dar, în medie, fiecare fondator a alocat între 100.000 şi 150.000 de euro pentru Avocatnet.ro.

Alin Popescu a mai spus c-au fost momente când şi-au dat salariul sau au adus bani de-acasă, numai să continue proiectul.

Această investiţie este o altă continuare. Alin Popescu a precizat într-un articol de Avocatnet.ro că managementul rămâne acelaşi şi Catalyst nu se va implica în politica editorială. Şi „Alege investitorul cu care nu ai o problemă să ieşi la masă. Alege investitorul cu care te simţi bine când discuţi. Altfel, dacă nu-l suporţi pe omul în cauză, cum o să poţi construi o afacere avându-l mereu în preajma ta?”.

Sursa foto: Free Communication
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: