Skip to content

Bugetul mic te face să cheltuieşti mai mult

27 Iunie 2013

suitcase_valiza_bani_money

Încercările de a te încadra într-o sumă restrânsă îţi obosesc mintea. Ca în concediu. Nathalie Spencer scrie în Ezonomics, că, atunci când ai de luate multe decizii, chiar mici, mintea funcţionează ca o valiză în care împachetezi strictul necesar, ai nişte limite de mărime şi greutate.

Limitele minţii nu sunt mărimea şi greutatea, ci energia mentală sau resursele cognitive, în termeni academici. Aceste limite pot influenţa deciziile legate de finanţele personale, mai ales în situaţiile presante. Ce te poate obosi mental sunt situaţiile în care trebuie să alegi din prea multe opţiuni, când trebuie să iei mai multe decizii la rând sau într-un timp scurt şi când trebuie să te limitezi la un anumit buget. Există însă câteva tehnici care te pot ajuta.

  1. Bugetul, ca o valiză mică. Cu cât sunt mai mici deciziile cu atât sporeşte dificultatea, şi cresc şansele să decizii când eşti obosit .

Profesorii de economie şi de psihologie Sendhil Mullainathan (Univeristatea Harvard) şi Eldar Shafir au demonstrat în cartea „Scarcity: why having too little means so much” că, cu cât sunt mai mari constrângerile, cu atât este nevoie să se facă mai multe compromisuri. Această idee este foarte importantă pentru a înţelege dificultăţile în a depăşi sărăcia, deoarece oamenii cu un buget limitat sunt în mod deosebit vulnerabili să ia decizii când sunt obosiţi.

  1. Dacă eşti obosit, vei alege cea mai uşoară opţiune, care nu este întotdeauna cea mai bună.

Astfel de decizii uşoare pot fi luate de la când alegi opţiunile pentru fondul de pensie până la situaţiile în care decizi să-ţi cumperi mâncare de la fast food sau haine. Din acest motiv, în general, este o idee bună să-ţi conservi energia cognitivă.

Uneori, cea mai uşoară decizie însemnă să acţionezi impulsiv şi să favorizezi un profit mic acum în locul unuia mai mare în viitor, ciugulind doar o parte din opţiunea lipsa sau să nu iei nicio decizie. Cu alte cuvinte, fiind stresat şi să nevoit să faci multe eforturile ca să jonglezi cu multe cheltuieli într-un buget fix, te poate împiedica să iei deciziile cele mai bune în interesul tău. În schimb, acest lucru îţi poate înrăutăţi situaţia financiară sau chiar mai rău poate declanşa o spirală a scăderii în bugete mici şi rezultate financiare sub optim.

  1. Îmbunătăţirea „valizei financiare”. Ce poţi face dacă te confrunţi cu situaţiile de mai sus?

Dacă poţi, ia o pauză! Acordă-ţi timp să revezi şi să revezi opţiunile mai târziu. Multe contracte au o perioadă „de răcorire” de câteva zile. Dacă te simţi compleşit de opţiune sau de presat de timp, programează-ţi în agendă o perioadă în care să-ţi revezi deciziile cu o rezervă prospătă de energie mentală. Deşi se poate ca ataşamentul faţă de decizia iniţială, cunoscut drept efectul de înzestrare, să-ţi influenţeze posibilitate de a-ţi schimba decizia.

Pentru cei pentru care, într-adevăr, venitul nu acoperă cheltuielile esenţiale poate ar fi bine să întrebe un prieten sau un membru al familiei care are oarecum mai mult ca să-ţi îndepărteze stresul financiar cu care jonglezi şi să-ţi ofere o a doua opinie, când iei decizii importante.

Pentru alţii poate fi avantajos „să împacheteze” mai puţin în valiză prin eliminarea investiţiilor extravagante sau inutile, ca să crească proporţia de venituri dedicate cheltuielilor necesare. Deşi această decizie ar putea impune câteva restricţii pe termen scurt, ar reduce nevoia de a face compromisuri şi ar îmbunătăţi deciziile luate, ducând la culegerea beneficiilor financiare în viitor.

Sursa foto: MookieGifts.com
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: