Skip to content

Cel mai important sfat al lui Bogdan Dumitru (Bitdefender) pentru start-up-urile autohtone din tehnologie: marketingul

22 Iulie 2013

Viorel Canja (stânga), Bogdan Dumitru (centru) şi Cătălin Cosoi (dreapta)

Bogdan Dumitru, CTO-ul (Chief Technology Officer) Bitdefender, a dat acest sfat gândindu-se la raportul dintre atitudinea şi calităţile pe care le au cei din ţările vestice, comparativ cu românii. Viorel Canja, şeful Laboratoarelor Antimalware şi Antispam, şi Cătălin Cosoi, Chief Security Researcher, ambii de la Bitdefender, le-au făcut şi ei alte recomandări antreprenorilor din tehnologie. 

„Nu trebuie să-l înţelegeţi (n.m. – marketingul), trebuie să fie cineva lângă voi (n.m. – care să-l înţeleagă). Ştiu (n.m. – cunosc) oameni care ştiu să vândă fără o şcoală în spate”, a mai spus Bogdan Dumitru, într-o întâlnire TechHub Meetup, desfăşurată la TechHub Bucharest.

Bogdan Dumitru a fost al treilea angajat al Bitdefender (n.m. – pe când se numea AVX), acum 17 ani. Pe-atunci, el voia să dezvolte un antivirus, dar şi-a dat seama că nu poate singur, că are nevoie de o echipă, pentru că exista deja concurenţă pe piaţă. De-a lungul anilor, el a văzut cum aproape 100 dintre colegii lui au plecat la Microsoft, Google sau alte companii mari din tehnologie.

Viorel Canja a subliniat că este important să fii pasionat, ca să lucrezi în tehnologie, iar o idee bună o validezi doar în piaţă. El a fost angajat la Bitdefender acum 15 ani, fiind a doua persoană din echipa companiei de la Bucureşti: „erau vremuri în care stăteam 24 – 30 de ore în companie, nu exista lanţ de decizie, deciziile se luau lângă mine”.

Cătălin Cosoi le-a spus antreprenorilor că, odată ce au un prototip, să „go for it„. El a venit în companie acum nouă ani.

Viorel Canja a completat că marile idei nu există, sunt doar rafinamente, evoluţii incrementale ale ideilor anterioare. 

„Cloud-ul, dacă vorbim de idei recente, este un buzz word, înseamnă mult. Rescrierea totală (n.m. – a unei linii de cod)? Cloud-ul n-a însemnat lucrul acesta (n.m. – pentru Bitdefender)„, a mai spus Viorel Canja.

Bogdan Dumitru a adăugat că mutarea în cloud permite acestei companii de securitate să facă repede schimbări (n.m. – în produse), fără să afecteze utilizatorii.

Viorel Canja a precizat că, în cazul start-up-urilor, este împotriva rescrierii proiectelor.

Când se apucă de un proiect, antreprenorii au idei măreţe şi se decid să-l rescrie. Necesită maturitate să stai, să rescrii ceea ce a scris altcineva, din cauza oamenilor. Dacă puteţi refolosi ceva scris, făceţi-o, salvaţi efort„, a explicat Viorel Canja.

Bitdefender - Techhub Bucharest 2

Viorel Canja (stânga), Bogdan Dumitru (centru) şi Cătălin Cosoi (dreapta)

Bogdan Dumitru a menţionat că la început când recruta dădea probleme care nu se puteau rezolva, fiind interesat de modul în care reacţionau aplicanţii la acestea.

Ca să angajezi? Ai nevoi de intuiţie, fler şi aroganţă. Pe de altă parte, mulţi oameni se tem să aducă lângă ei oameni la fel de capabili sau mai capabili. Dacă reuşeşti să-ţi înfrâni orgoliul, este bine„, a subliniat Bogdan Dumitru.

Şeful Laboratoarelor Antimalware şi Antispam de la Bitdefender a precizat că este nevoie ca antreprenorul să aibă soft skill-uri pentru a recruta şi a păstra oameni în companie, dar că „poţi cunoaşte un om după ce lucrezi câţiva ani cu el într-un start-up„.

Viorel Canja a mai spus că la Bitdefender există deschiderea de a dezvolta noi produse din ideile venite de la angajaţi, deoarece au tendinţa de aplatizare – cât mai puţini paşi de la idee la decizia de implementare.

Pentru mine contează să am încredere în abilităţile tehnice ale persoanei (n.m. – din companie) care vine cu ideea, […] trebuie să fi dovedit ceva, să fi dus la bun sfârşit nişte proiecte„, a precizat Viorel Canja.

Bogdan Dumitru le-a recomandat antreprenorilor să se extindă internaţional prin parteneriate. Bitdefender a devenit o companie globală în acest mod.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: