Skip to content

Cum se construieşte un fond de criză

3 august 2013

fondul de rezerva 1

Fondul de criză este suma la care ai acces uşor, nu bonduri sau acţiuni, în cazul unei situaţii urgente şi-ţi acoperă veniturile pe trei luni sau şase luni. Perioada şi suma variază în funcţie de obiceiurile de cheltuire, de câte persoane sunt în întreţinere (copii etc), creditele şi nivelul de plată a tot ceea ce influenţează o familie de nivel mediu.

Valorea acestui fond depinde şi de modul în care îţi stabileşti priorităţile (n.m. – sigur, sigur ai nevoie de încă o geantă? te duci şi la acest concert rock?).

Consultanţii ezonomics spun că pot economisi pentru un astfel de fond chiar şi cei cu datorii.

Cei cu un program stresant, de exemplu, în ture, au cel mai ridicat risc de a cheltui aiurea. Nu includ criza economică aici, pentru că este un factor prea evident.

Ca să verifici cât de fragil este bugetul tău, întreabă-te: pot plăti într-o lună o factură neprevăzută de 250 de euro? De fapt, întrebarea standard se referă la 2.000 de dolari, dar studiul a fost făcut doar în ţările din vest şi dezvoltate, aşa că am adaptat-o la situaţia din România.

fondul de rezerva 2

Modurile:

1. „Întâi te plăteşti pe tine însu(ă)ţi”, la începutul ciclului de plată, decât să pui ce îţi rămâne la sfârşitul lunii. Această acţiune transformă economisirea într-un obicei.

2. Fă-ţi un buget! Chiar şi unul simplu, pentru că evidenţiază de unde vin banii, pe ce sunt cheltuiţi şi cât rămâne.

3. Contabilizează costurile fixe (rata creditului, facturile lunare) şi pe cele variabile (mâncarea, îmbrăcămintea etc).

4. Ce este esenţial? Printre costurile variabile neimportante se numără biletele la cinema, abonamentul la unele publicaţii (n.m. – :), doar dacă acestea nu îţi aduc bani). Se poate ajunge până la cazul în care schimbarea locuinţei, din mai mare în mai mică, salvează o mare parte din buget.

5. Nu uita excepţiile. Să nu uiţi să pui deoparte pentru nunţi, botezuri, cadouri, un nou computer sau o ieşire extravagantă în vacanţă.

6. Calculează! Când termini, adaugă la buget o sumă pentru datorii, de tipul creditelor restante.

7. Continuă, după ce ţi-ai plătit cele mai mari datorii şi ţi-ai construit un fond de rezervă. Este momentul să-ţi stabileşti noi ţinte financiare, precum un fond de pensii, şi fă din economisire un obicei pozitiv.

8. Nu uita să suplimentezi. După ce iei din fondul tău de rezervă, nu uita să pui la loc.

Bonus: un audio al cărţii lui Robert Kiyosaki, „Rich Dad, Poor Dad”, deşi s-ar putea să n-aibă copyright, dar risc pentru că va folosi (re)ascultarea ei.

Save your energy! And ask yourself the good questions!

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: