Skip to content

Succesul în antreprenoriat: ajungi departe doar în echipă

10 august 2013
teambuilding

Sursa: Pumba Tours & Travel

Li se potrivește tuturor start-up-urilor, inclusiv celor din tehnologie. Am găsit câteva materiale care se învârt în jurul ideii că este mai bine să-ți construiești business-ul împreună cu alți fondatori, să-ți formezi o echipă puternică și să-ți aloci timp pentru detalii. Doar astfel îți poți dezvolta sănătos business-ul. 

La „Sfatul Săptămânii”, de la „Startup of the Year 2013” (a simply awesome project), Steve Case, cofondatorul America Online (AOL), fondatorul și președintele firmei de investiții Revolution (LivingSocial, Zipcar, FedBid etc) și al fundației Case Foundation, a reamintit un proverb african care spune că, daca vrei să mergi repede, du-te singur, dar, dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună.

SofY2013 este un proiect al Wall Street Journal, sponsorizat de New York Stock Exchange (NYSE). (Nu m-aș indigna să se inspire „cineva” din acest exemplu. Numai să iasă „câteva” de-aici.)

Trecând peste aspectul anecdotic – în jungla din Africa altă opțiune nu există,  dacă vrei să ajungi undeva -, parabola de potrivește perfect în business. Este pur „tehnic”: ai șanse la o felie dintr-un tort mare, nu doar la o prajiturică, dacă faci totul împreună cu echipa.

Pare banal ceea ce spune, dar dacă până și el o spune, atunci mai bine te gândești serios cum să implementezi această idee.

Thom Ruhe, vicepreședintele pe antreprenoriat la Kauffman Foundation, scrie, în articolul „Two’s a Company, Three’s a Crowd?” (Entrepreneurship.org), că numărul ideal de fondatori este între doi și cinci, în funcție de ceea ce poate face fiecare, deși nu crede că există un astfel de număr universal valabil, pentru că:

… din experiență, numărul optim de cofondatori necesari pentru a începe și a crește o companie sănătoasă este Pi, 3,141592653589…. (…) Începerea și creșterea de noi companii este călătoria, nu un eveniment singular (…) pe măsură ce companiile cresc, din perspectiva talentelor necesare, dinamica a ceea ce trebuie se modifică”.

Astfel, este nevoie să fie angajați oameni tot mai specializați care să dezvolte compania și care nu vor fi intitulați cofondatori, deși contribuie la succes mai mult decât unii fondatori și primesc acțiuni.

(…) am inclus acești soldați anonimi în numărul de după virgulă din Pi. La urma urmelor, Pi, fără numerele care urmează după zecimală, este doar trei. Și, spre deosebire de titlul piesei care sugerează altceva, trei nu este întotdeauna numărul magic. De altfel, niciun număr nu este”.

Completând această idee, în articolul „Why Everyone on Your Team Should Leave Work Early Today” (Entrepreneur), se menționează că a avea un birou ca al Google, în care angajații au numeroase zone de distracție și de interacțiune între ei, le crește randamentul.

google-office-2013-goodvillins

Sursa: goodvillins

Ei dau șapte reguli de a construi la birou un mediu deschis și în care există cooperare:

1. Atenție la semnalele că angajații nu se simt bine acolo, fără „indicații prețioase și lecții de morală”, ci să fie întrebați ce vor pentru a se simți bine.

2. Construiește o cultură prin care arăți că-ți pasă de oameni, inclusiv că au suficient timp pentru viața personală.

3. Dacă proiectele permit și condițiile meteo sunt favorabile, mai bine duceți-vă la ski, sau la mare, decât să stați în birou.

4. Să ai încredere că angajații vor respecta programul și își vor face treaba, dacă îi lași să și-l stabilească singuri.

5. Fii transparent, ca antreprenor, unde îți petreci timpul și de ce nu ești în birou, pentru că le va da mai multă încredere angajaților și nu se vor simți exploatați.

6. Încurajează și facilitează colaborarea și pălăvrăgeala prin crearea de spații comune în care să se poată întâlni angajații din diverse departamente.

7. Faceți, din când în când, proiecte care nu aduc bani acum, dar o pot face în viitor și lucrul la acestea îi distrează.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: