Skip to content

Au mai rămas doi acționari în ProCredit România

22 septembrie 2013

Helen Alexander ProCredit Holding

ProCredit Holding (Germania) a încheiat preluarea unei mare părți din acțiunile ProCredit Bank România. Alături de ProCredit Holding, în acționariatul băncii din România a mai rămas compania de consultanță International Projekt Consult GmbH (IPC), cu un procent minoritar.

ProCredit Holding și-a crescut de trei ori procentul deținut în ProCredit România, ajungând la 99,99935% din acțiuni, restul aparținând IPC. 

Această preluare de acțiuni face parte din strategia de consolidare globală a ProCredit Holding, compania-mamă germană a grupului ProCredit, se menționează în comunicatul de presă al ProCredit România. Astfel, prin această strategie, ProCredit Holding a preluat pachetele minoritare de acțiuni în toate băncile ProCredit, consolidându-și baza de capital a grupului și optimizându-i fluxurile operaționale. 

“Această consolidare globală a început acum mai bine de cinci ani, iar rezultatele noastre financiare foarte bune ne arată reușita acestui demers”, a menționat Helen Alexander, membru în consiliul de administrație al ProCredit Holding, în comunicatul de presă. 

Printre foști acționari ai ProCredit România se numărau IFC (parte a Grupului Banca Mondială), KfW și BERD. Acești acționari vor continua să se implice îndeaproape în activitatea ProCredit Bank România prin intermediul holding-ului, se subliniaza în comunicatul de presă.

ProCredit Bank România a fost înființată în 2002. La mijlocul lui 2013, banca avea un portofoliu stabil de credite active de 240 de milioane de euro și un portofoliu de depozite atrase de la clienți de 192 de milioane de euro.

Headoffice ProCredit Bank Romania

ProCredit Holding a fost înființat ca Internationale Micro Investitionen AG (IMI) în 1998 de către IPC, fiind un parteneriat public-privat. În prezent, IPC este principalul acționar și investitor strategic în ProCredit Holding. Pe lângă IPC și IPC Invest (instrumentul de investiții al personalului IPC și ProCredit), ceilalți acționari privați ai ProCredit Holding includ Fundația olandeză DOEN, fondul de pensii TIAA-CREF din SUA, fondul american de microfinanțare Omidyar-Tufts Microfinance Fund și fondul elvețian de investiții responsAbility. Acționarii ProCredit Holding din sectorul public includ KfW (Banca Germană de Dezvoltare), IFC (ramură a Băncii Mondiale pe sectorul privat), FMO (Banca Olandeză de Dezvoltare), BIO (compania belgiană de investiții pentru țările în curs de dezvoltare) și Proparco (compania franceză de investiții și promovare pentru cooperare economică).

În prezent, grupul ProCredit este compus din 22 de instituții financiare – o bancă în Germania, unsprezece instituții în Europa de Est, șapte în America Latină și trei în Africa. În Europa de Est, grupul ProCredit funcționează în Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Macedonia, Moldova, România, Serbia și Ucraina.

Potrivit comunicatului de presă, din anul 2012, grupul ProCredit este supravegheat la nivel consolidat de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania (BaFin).

La jumatatea acestui an, grupul bancar ProCredit avea un portofoliu de credite în derulare de 4,3 miliarde de euro compus din aproximativ 514.000 de credite, dintre care 92% sunt mai mici de 30.000 euro și au fost acordate întreprinderilor mici. Totodată, grupul are un portofoliu de depozite de peste 3,7 miliarde de euro în aproximativ 3,2 milioane de conturi. Rezultatele financiare consolidate ale grupului ProCredit la mijlocul anului 2013 arata un nivel al capitalului propriu de 513 milioane euro, cu un randament de 8,7%, iar activele totale însumau 5,8 miliarde euro.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: