Skip to content

Standardele de evaluare a locuințelor și a afacerilor au fost adaptate pieței locale. Noile reguli se aplică de la 1 iulie

4 Iunie 2014

Farmstead with blue huts 0813_29

Standardele după care vă sunt evaluate casa și afacerea se vor modifica de la începutul lunii iulie, ca urmare a unei Hotărâri a Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizati din România (ANEVAR). În plus, noi reglementări privind evaluarea se vor aplica și pentru alte bunuri.

ANEVAR a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pieței din România, conform unui comunicat de presă al Asociației.

Mai exact, prin Hotărârea nr. 3/2014, Asociația Evaluatorilor a aprobat „Standardele de evaluare – ANEVAR” obligatorii pentru desfăşurarea activităţii de evaluare, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2014.

Această hotărâre a ANEVAR a fost adoptată la Conferinţa Naţională a ANEVAR din data de 5 aprilie 2014 și a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 275 din data de 15 aprilie 2014.

Standardele de evaluare adoptate recent de ANEVAR încorporează Standardele Internaționale de Evaluare IVS (International Valuation Standards), pe baza cărora evaluatorii și-au desfășurat activitatea până acum, sunt în conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) și conțin și alte standarde și ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de ANEVAR, se detaliază în comunicatul de presă al Asociației.

Conform unui anunț de pe site-ul ANEVAR, Standardele de Evaluare SEV obligatorii de la 1 iulie 2014 sunt următoarele:

 • SEV 100 – Cadrul general (IVS – Cadru general);
 • SEV 101 – Termenii de referinţă ai evaluării (IVS 101);
 • SEV 102 – Implementare (IVS 102);
 • SEV 103 – Raportare (IVS 103);
 • SEV 200 – Întreprinderi şi participaţii la întreprinderi (IVS 200);
 • SEV 210 – Active necorporale (IVS 210);
 • SEV 220 – Maşini, echipamente şi instalaţii (IVS 220);
 • SEV 230 – Drepturi asupra proprietăţii imobiliare (IVS 230);
 • SEV 232 – Evaluarea proprietăţii imobiliare generatoare de afaceri;
 • SEV 233 – Investiţia imobiliară în curs de construire (IVS 233);
 • SEV 250 – Instrumente financiare (IVS 250);
 • SEV 300 – Evaluări pentru raportarea financiară (IVS 300);
 • SEV 310 – Evaluări ale drepturilor asupra proprietăţii imobiliare pentru garantarea împrumutului (IVS 310);
 • SEV 400 – Verificarea evaluărilor;
 • SEV 450 – Estimarea valorii de asigurare (EVS 4).

În plus, noile standarde de evaluare sunt completate de următoarele Ghiduri metodologice de evaluare:

 • GME 500 – Determinarea valorii impozabile a unei clădiri;
 • GME 520 – Evaluarea pentru garantarea împrumuturilor;
 • GME 530 – Determinarea valorii pe termen lung a unui bun imobil;
 • GME 600 – Evaluarea întreprinderii;
 • GME 610 – Evaluarea maşinilor, echipamentelor şi instalaţiilor;
 • GME 620 – Evaluarea bunurilor imobile;
 • Glosar IVS 2014.

Dintre cele 7 ghiduri de evaluare nu toate vor intra in vigoare de la 1 iulie.

Mai exact, GME 500 și GME 530 se vor aplica imediat ce autoritățile competente vor emite cerințele legale în acest sens, se precizează în comunicatul de presă al ANEVAR.

Concret, Adrian Vascu, președintele ANEVAR, a explicat că GME 500 și GME 530 au fost elaborate la solicitarea autorităților de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finanțe și Banca Națională a României.

„A fost necesar să adaptăm noul set de standarde de evaluare legislației și specificului pieței din România”, a mai spus Adrian Vascu.

Pe lângă aceste standarde și ghiduri, Asociația Evaluatorilor mai are în lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecară în conformitate cu Directiva Uniunii Europene privind creditul ipotecar (MCD) și cu recomandările Băncii Centrale Europene, potrivit comunicatului de presă citat.

standarde de evaluare_ANEVAR

Standardele ANEVAR vor putea fi folosite pentru expertizele din justiție

Noile standarde de evaluare ale ANEVAR vor deveni obligatorii pentru toate activitățile de evaluare desfășurate în România, fie de către evaluatorii autorizați membri ANEVAR, fie de către experții judiciari, conform Ordonanței de Guvern nr 24/2011, care reglementează activitatea de evaluare și profesia de evaluator autorizat, se precizează în comunicatul Asociației.

În plus, noile standarde de evaluare vor fi aplicate și pentru evaluările din justiție.

Mai exact, la începutul lunii iunie, are loc un concurs prin care evaluatorii autorizați pot deveni experți judiciari, conform regulilor prevăzute în OG 24/2011.

Acest concurs se bazează pe un interviu organizat de către Ministerul Justiției, în conformitate cu prevederile Ordonanței 2/2000, art. 12, lit b.

„Astfel, pe lângă cele două mari categorii de evaluări, cele pentru garantarea împrumuturilor și cele pentru raportarea financiară, dorim să deschidem calea pentru cea de-a treia, evaluarea pentru justiție”, a precizat Adrian Vascu. 

Activitățile evaluatorilor vor fi mai strict monitorizate

Pentru a monitoriza calitatea rapoartelor de evaluare, pentru a transparentiza această activitate în cercul ANEVAR – evaluatori – bănci – BNR și pentru a minimiza riscurile privind garanțiile colaterale, Asociația Evaluatorilor și BNR au în plan să dezvolte și să promoveze o bază de date în care să se regăsească informații neconfidențiale din rapoartele de evaluare întocmite pentru garantarea împrumuturilor. În acest sens, un proiect pilot urmează să se desfășoare în ultimul trimestru al acestui an.

Monitorizarea activității evaluatorilor a fost prevăzută în OG 24/2011 și a fost demarată prin înființarea unui Departament de Monitorizare în cadrul ANEVAR.

Rolul monitorizării este unul de prevenție și constă în verificarea activității desfășurate de fiecare evaluator autorizat, pe baza raportului de activitate anual depus de acesta.

ANEVAR a fost înfiinţată acum trei ani, în baza OG 24/2011, aprobată prin Legea  nr. 99/2013, ca organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile prevăzute de lege.

Mai exact, ANEVAR reprezintă 4200 de membri titulari persoane fizice şi 300 de companii care deţin calitatea de membri corporativi.

În plus, Asociaţia este membru al Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Evaluare (IVSC), al Grupului European al Asociaţiilor de Evaluatori (TEGoVA) şi al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori (WAVO), şi a stabilit relaţii de cooperare şi cu alte organizaţii profesionale de profil din SUA şi Europa.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: