Skip to content

Cum afli dacă o firmă încasează TVA la efectuarea tranzacției

5 iunie 2014
sistemul de TVA la incasare

Modalitatea prin care poți verifica dacă o firmă aplică sistemul de TVA la încasare

Înainte de a face o achiziție sau de a intra într-o relație comercială cu un partener de afaceri puteți verifica dacă acesta aplică sau nu sistemul de TVA la încasare direct pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai exact, firmele cu afaceri de până în 2,25 de milioane de lei au posibilitatea, de la începutul acestui an, să încaseze TVA-ul în momentul în care li se face o plată sau nu, chiar dacă acel produs sau serviciu include taxa. În plus, persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare pot renunţa la aplicarea acestuia printr-o notificare depusă la Fisc între data de 1 şi 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului

Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se găsește pe site-ul ANAF în secțiunea „Informații publice”, subsecțiunea „Informații privind agenții economici”, respectiv la acest link.

Important! Acest sistemul îl pot aplica doar firmele cu o cifră de afaceri de sub 2,25 de milioane de lei (n.red. – aproximativ 511.000 de euro, conform cursului valutar de astăzi).

„Având în vedere importanţa informaţiilor din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, pentru contribuabilii care fac achiziţii de la cei care aplică sistemul de TVA la încasare, pentru stabilirea posibilităţii de exercitare a dreptului de deducere a taxei achitate, acest registru va fi public pentru contribuabili. Pentru a sprijini dezvoltarea de aplicaţii proprii, care pot facilita consultarea informaţiilor din registru, sursele aplicaţiei, structura bazei de date şi modul de organizare a informaţiilor în fişierele de descărcat vor fi disponibile în secţiunea Aplicaţii în curs de dezvoltare pentru interesul contribuabililor”, se menționează pe site-ul ANAF.

Pentru a verifica maximum 5 contribuabili, se accesează direct site-ul ANAF

În cazul în care doriți să verificați puțini agenți economici, respectiv maximum 5 furnizori sau clienți, conform indicațiilor de pe site-ul ANAF, atunci puteți accesa următorul serviciu online care este optimizat pentru volume mici de interogare: www.anaf.ro/IncasareTva/.

Accesând acest link, veți intra pe o pagină în care vi se solicită următoarele informații:

 • Introduceţi cod de înregistrare în scop de TVA,
 • Introduceţi codul de validare (o imagine care apare automat pe respectiva pagină).

În urma introducerii acestor date se generează automat un răspuns prin apăsarea butonului ”Căutare”.

Acest răspuns cuprinde următoarele informații:

 • Interogare efectuata la data;
 • Identificator interogare;
 • Numele persoanei impozabile căreia îi corespunde codul de înregistrare în scop de TVA;
 • Tabel cu următoarele date:
  • Data de la care aplică sistemul TVA la încasare,
  • Data până la care aplică sistemul TVA la încasare,
  • Data actualizării,
  • Data publicării,
  • Tip actualizare.

Astfel, pentru a afla dacă viitorul tău partener de business plătește sau nu TVA la încasare, durează cel mult două sau trei minute, în funcție de conexiunea la internet și de viteza cu care tastezi.

Este nevoie de o aplicație pentru a verifica mai mulți parteneri de afaceri

Pentru volume mari de interogare, contribuabilii pot apela la serviciul optimizat pentru mai mult de 5 furnizori sau clienți, care este disponibil prin intermediul aplicației RTVAI descărcabilă de aici, conform site-ului ANAF.

Aplicația RTVAI este un instrument gratuit, creat și pus la dispoziția contribuabililor de către ANAF, informează site-ul Agenției.

Pentru instalarea aplicației RTVAI, contribuabilii creează mai întâi următoarele condiții prealabile:

 • instalează ultima versiune de Java pe statia de lucru, http://www.java.com/en/download/index.jsp;
 • alocă pe disk un spațiu de 100 MB, memorie RAM minim 512MB;
 • realizează o conexiune la internet pentru actualizarea online.

Atenție! Verificați spațiul liber pe disk înainte de actualizări!

Apoi, pentru a instala aplicația, trebuie:

 • dezarhivat kit-ul pe stația de lucru,
 • rulată aplicația, în funcție de sistemul de operare folosit: prin dublu-click launcher.bat sau prin comanda java -Xmx512m -jar RTVAI.jar.

De asemenea, descărcarea informaţiilor din registru se face într-un format standardizat.

Mai exact, dacă este prima actualizare, atunci trebuie descărcat fişierul cu numele de forma ultim_yyyymmdd.zip.

Ulterior, după prima actualizare, se pot descărca doar fişierele cu diferenţe zilnice de forma yyyymmdd.zip.

Aplicația se deschide implicit cu funcția de actualizare date. La prima lansare, în dreptul ultimei actualizări, apare cuvântul <<niciodată>>. După prima încărcare în baza de date locală, va fi afișată data ultimei actualizări. Data curentă de pe stație este data sistemului propriu, nu al serverelor ANAF. Asigurați-vă că data curentă de pe stație este corectă. Dacă data sistemului este alta decât data curentă, aplicația va actualiza baza de date locală doar până la data curentă de pe stația proprie”, se precizează pe site-ul ANAF.

Dacă nu ați actualizat niciodată, sau data ultimei actualizări este diferită de cea de pe stație, apăsați butonul „Actualizează acum”. Dacă sunteți conectat la internet, după ce faceți această comandă, se vor descărca și se vor introduce în baza locală, respectiv pe stația de lucru a contribuabilului, datele din registru, puse la dispoziție zilnic de ANAF, până la data curentă de pe stație, potrivit Instrucţiunilor de utilizare a aplicaţiei RTVAI.

Totuși, dacă data curentă de pe stația contribuabilului este mai mică sau egală cu cea mai recentă actualizare, butonul „Actualizeaza acum” nu este afișat.

Atenție! Dacă apar erori la instalarea aplicației, puteți să le rezolvați consultând ghidul „Instrucţiuni de utilizare a aplicaţiei RTVAI” și ghidul „Modalităţi de rezolvare a erorilor frecvente”.

În cazul în care nu aveți conexiune la internet, puteți face actualizarea prin modul deconectat, accesând câmpul „Alegeți fișier”. După ce faceți click pe acest câmp, se deschide o fereastră în care puteți selecta fișierul dorit.

Dacă este prima actualizare, selectați fișierul de forma ultim_yyyymmdd.zip.

După prima actualizare, aplicația va solicita doar fișierele cu diferențe zilnice de forma yyyymmdd.zip, în ordine calendaristică, de aceea este necesar să selectați fișierele în ordine cronologică.

Apoi, deschideți fereastra „Vizualizare registru”, cu dublu click pe funcție. În fereastra deschisă, în căsuța editabilă „Caută după cod fiscal”, introduceți codul fiscal dorit și apasați butonul de reîncărcare date. În acest moment, înregistrările asociate codului fiscal introdus se afișează în ordinea cronologică, descrescătoare, a datei de publicare.

În cazul în care codul fiscal introdus este eronat sau nu se află în registru, veți primi un mesaj de eroare explicit. Același mesaj de eroare îl primiți și dacă ați încercat o interogare înainte de actualizare.

„Datele descărcate prin aplicație sunt puse la dispoziție de ANAF în același format și cu aceleași informații pentru toți contribuabilii. ANAF întreţine aceste informații cu scopul de a înlesni accesul public la Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și depune eforturi pentru ca aceste informaţii să fie corecte şi oferite la timp. Cu toate acestea, ANAF nu îşi asumă nici o răspundere cu privire la informaţia din baza de date locală a aplicației (n.red. – repectiv calculatorul sau laptop-ul contribuabilului), dacă actualizarea nu este făcută la zi, sau dacă informațiile nu sunt actualizate/ modificate/ șterse prin aplicația RTVAI, ci prin aplicații proprii sau prin intervenție manuală în baza locală, sau din alte cauze care nu se află sub controlul său”, se menționează într-o atenționare din Instrucțiunile de utilizare a aplicației RTVAI.

Dacă folosești aplicația RTVAI pentru a-ți verifica un partener de business, atunci s-ar putea să ai nevoie de mai mult de 3 minute, ca să afli dacă acesta aplică sistemul de TVA la încasare.

În schimb, prin folosirea acestei aplicații poți compara datele livrate și să-ți organizezi activitatea. Mai exact, în acest mod poți afla, de exemplu, datele când este mai bine să faci unele achiziții sau dacă este profitabil să mai colaborezi cu un furnizor.

TVA la incasare timp

Ce reprezintă sistemul de TVA la încasare 

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2013 pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, care a modificat Codul fiscal, începând cu anul 2014, sistemul TVA la încasare devine opţional. Această OUG a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din data de 19 decembrie 2013.

Astfel, prin OUG menționată, de la începutul acestui an, prin excepţie de la regula generală, exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, în cazul persoanelor impozabile care optează în acest sens.

Prin urmare, sistemul de TVA la încasare devine opțional. Mai exact, pentru cei care optează să îl aplice, a fost eliminat termenul de 90 de zile de la emiterea facturii în care taxa devenea exigibilă, chiar dacă factura nu era încasată, se menționează în „Ghidul contribuabilului pentru sistemul TVA la încasare”, pus la dispoziție de ANAF.

Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare următoarele categorii de persoane:

 • persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2,25 de milioane de lei;
 • persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.

„Persoana impozabilă care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei, şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare, aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul, cu condiţia ca la data exercitării opţiunii să nu fi depăşit plafonul pentru anul în curs”, se mai scrie în „Ghidul contribuabilului pentru sistemul TVA la încasare”.

Pe de altă parte, nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare:

 • persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic;
 • persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România;
 • persoanele impozabile care în anul precedent au depăşit plafonul de 2,25 de milioane de lei;
 • persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA conform art. 153 în cursul anului şi care au depăşit plafonul de 2,25 de milioane lei în anul precedent sau în anul calendaristic în curs, calculat în funcţie de operaţiunile realizate în perioada în care respectiva persoană a avut un cod valabil de TVA conform art. 153.

Persoana impozabilă care optează să aplice sistemul TVA la încasare trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2,25 de milioane de lei şi că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

„Se consideră că persoana impozabilă a optat în mod tacit pentru continuarea aplicării sistemului TVA la încasare, neavând obligaţia să depună notificarea, dacă în anul precedent a aplicat sistemul TVA la încasare şi cifra sa de afaceri nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabilă care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului și care optează să aplice sistemul TVA la încasare, trebuie să depună la organele fiscale competente o notificare din care să rezulte că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare din momentul înregistrării sale în scopuri de TVA conform art. 153”, se menționează în „Ghidul contribuabilului pentru sistemul TVA la încasare”.

Totuși, persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşeşte în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2,25 de milioane de lei are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată, în vederea schimbării sistemului.

„În situaţia în care persoana impozabilă care depăşeşte plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiată din oficiu de organele fiscale competente din registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare”, se subliniază în Ghidul pus la dispoziție de ANAF.

Persoana impozabilă care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare este obligată să aplice sistemul respectiv cel puţin până la sfârşitul anului calendaristic în care a optat pentru aplicarea sistemului.

Excepţie de la această situaţiei se face în cazul în care în cursul aceluiaşi an cifra de afaceri depăşeşte plafonul de 2,25 de milioane de lei. În această situație sistemul de TVA la încasare se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

„Orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent între data de 1 şi 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului”, se subliniază în Ghidul pus la dispoziție de ANAF.

Mai exact, radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează de organele fiscale competente, începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Atentie! Dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare este amânat până la data la care taxa aferentă bunurilor sau serviciilor care i-au fost livrate, respectiv prestate, a fost plătită furnizorului/ prestatorului său.

În plus, persoanele impozabile care au aplicat sistemul de TVA la încasare conform prevederilor legislative anterioare pot proceda astfel:

 • pot continua aplicarea sistemului TVA la încasare, fără depunerea vreunei notificări, dacă sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz în care se consideră că au optat pentru continuarea aplicării sistemului;
 • pot solicita oricând în cursul anului 2014 să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, prin depunerea unei notificări la organele fiscale competente, chiar dacă sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare; organele fiscale competente operează radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea; până la data radierii persoanele impozabile trebuie să aplice sistemul TVA la încasare.

Atenție! Prevederile privind solicitarea radierii din registru, mentionate mai sus, nu se aplică în situaţia persoanelor impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului 2014 şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare, care sunt obligate să aplice sistemul respectiv cel puţin până la finele anului 2014, cu excepţia cazului în care depăşesc plafonul de 2,25 de milioane de lei.

Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare sau pentru ieșirea din sistem trebuie să transmită către Fisc formularul 097.

formularul 097

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: