Skip to content

Consultant fiscal: De ce a început agricultura să atragă investitori? Liberalizarea tranzacțiilor cu terenuri a influențat puțin piața

6 Iunie 2014
Image courtesy of dan / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of dan / FreeDigitalPhotos.net

Dan Schwartz, Managing Partener al companiei de consultanță fiscală și audit RSM Scot, a spus, într-o conferință de presă care a avut loc la sfârșitul lunii mai, că agricultura este unul dintre domeniile unde s-a remarcat în ultimele luni o efervescență din partea investitorilor, dar interesul nu are nicio legătură cu recenta intrare în vigoare a legii de vânzare – cumpărare a terenurilor agricole extravilane.

Dan Schwartz a susținut că interesul investitorilor față de agricultură în primul trimestru al acestui an nu a fost provocat de liberalizarea pieței terenurilor agricole extravilane, de la începutul acestui an, ci de faptul că România este una dintre cele mai bune investiții în domeniul agriculturii din regiunea Europa Centrală și de Est.

Astfel, consultantul fiscal de la RSM Scot a subliniat că interesul pentru investițiile în agricultură nu a apărut ca urmare a faptului că, începând cu 1 ianuarie, terenurilor agricole din țara noastră pot fi achiziționate de cetățenii străini în aceleași condiții precum românii.

Liberalizarea terenurilor nu are o influență mare în investițiile făcute în agricultură în trimestrul întâi al anului, pentru că mulți străini cumpărau și până atunci terenuri pe firmă. Problema era că înainte de 2014 nu exista o piață a terenurilor. Acum există cerere și începe să se formeze piața. Piața terenurile ar trebui să fie una reglementată pentru că terenurile sunt o piață sensibilă. Uitați-vă, de exemplu, în Transilvania”, a detaliat Dan Schwartz.

În plus, Managing Partner-ul de la RSM Scot a menționat că Ucraina, una dintre concurentele României în atragerea de investitori în agricultură, este mai puțin atractivă pentru investiții, deoarece, pe lângă conflictul care a apărut în noiembrie 2013 și care nu s-a încheiat încă, are marele dezavantaj al corupției.

„Este mai rău decât era la noi în anii ’90. Din experiența mea, corupția tinde să scadă la noi, în toate domeniile”, a mai spus Dan Schwartz.

Terenurile agricole din România se pot cumpăra doar dacă se respectă dreptul de preempțiune

De la începutul acestui an, piața terenurilor agricole din România s-a liberalizat, respectiv cetățenii din Uniunea Europeană pot achiziționa astfel de suprafețe în aceleași condiții precum localnicii.

Concret, între 1 ianuarie 2007, când a aderat România la UE, și 31 decembrie 2013, persoanele, fizice sau juridice, din statele UE nu au avut dreptul să cumpere terenuri agricole în țara noastră decât dacă făceau parte dintr-o organizație în care partener era și o persoană română.

În condițiile în care prețurile terenurilor și valoarea investițiilor în țara noastră erau, și sunt, în continuare, mai mici, decât cele din țările din UE, în perioada menționată, cetățenii străini, în special italienii, au achiziționat numeroase terenuri agricole în țara noastră, prin firme în care s-au asociat cu cetățeni români, după cum rezultă din raporatele Ministerului Agriculturii.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, cetățenii din UE pot să cumpere terenuri agricole în țara noastră în aceleași condiții precum localnicii.

Totuși, prin Legea nr 17/2014, care a intrat în vigoare pe 11 aprilie 2014, autoritățile din România au impus anumite condiții de achiziționare a terenurilor agricole extravilane din țara noastra.

Important! Legea nr 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societaților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 178 din 12 martie 2014, dar a intrat în vigoare pe 11 aprilie. În plus, normele metodologice de aplicare a acestei legi au intrat în vigoare pe 30 mai, când au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr 401, în Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 719/2014.

legea terenurilor agricole extravilane_11 aprilie 2014 2

Data de la care se aplică dreptul de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole extravilane

Conform legii menționate, oricine, cetățean străin sau român, persoană juridică sau fizică, poate cumpăra teren agricol extravilan în țara noastră, dacă nu încalcă un anumit drept.

Mai exact, la vânzarea terenurilor agricole extravilane trebuie respectat dreptul de preempțiune, respectiv de a cumpăra cu prioritate, al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, reprezentat de Agenția Domeniilor Statului (ADS), în această ordine.

Concret, vânzătorul unui teren agricol extravilan trebuie mai întâi să îi informeze de intenția lui pe coproprietari, arendași, vecini și ADS, rezultă din Legea nr 17/2014. Dacă niciunul dintre aceștia nu dorește să cumpere terenul scos la vânzare, atunci suprafața poate fi tranzacționată pe piața liberă.

Totuși, în cazul vânzării terenului agricol extravilan pe piața liberă, prețul nu poate fi mai mic decât cel din oferta făcută către preemptori.

În plus, pentru a vinde terenurile aflate în apropierea granițelor este nevoie de avizul din partea Ministerului Apărării Naționale, iar pentru cele aflate în apropierea siturilor arheologice se aplică Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: