Skip to content

CCR: Executarea o va putea stabili oricare judecătorie

18 Iunie 2014

executarea silita - instanta de executareCurtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţională prevederea prin care executarea o putea face doar judecătoria unde se află biroul executorului judecătoresc. Decizia Curţii nu se aplică încă, dar va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că dispoziţiile art. 650 alin. (1) din Codul de procedură civilă (CPC) sunt neconstituţionale, conform unui comunicat de presă al CCR.

Prevederea declarată neconstituţională are următorul text:

Instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel„.

Concret, CCR a stabilit că judecătoria care face o executare poate fi şi alta decât cea în care se află biroul executorului judecătoresc care face executarea.

De asemenea, un executor judecătoresc va putea face executări în orice judecătorii.

„În ziua de 17 iunie 2014, Plenul Curţii Constituţionale (…) a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 650 alin. (1) şi art. 713 alin. (1) din Codul de procedură civilă, excepţie invocată de S.C. LAPMOR IMPEX S.R.L. din Giurgiu, în dosarul nr.8065/236/2013 al Judecătoriei Giurgiu”, se detaliază în comunicatul de presă al Curţii.

Decizia CCR de pe 17 iunie se va aplica în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Care sunt atribuţiile judecătoriei şi ale executorului judecătoresc

Conform CPC, instanţa de executare soluţionează cererile de încuviinţare a executării silite, contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe.

În plus, hotărârile pronunţate de instanţa de executare sunt executorii şi pot fi atacate numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, dacă prin lege nu se dispune altfel.

Potrivit CPC, dacă prin lege nu se dispune altfel, hotărările judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de către executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel, după cum urmează:

  • în cazul urmăririi silite a bunurilor imobile, al urmăririi silite a fructelor prinse de rădăcini şi al executării silite directe imobiliare, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află imobilul;
  • în cazul urmăririi silite a bunurilor mobile şi al executării silite directe mobiliare, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află domiciliul sau, după caz, sediul debitorului;
  • în cazul executării silite a obligaţiilor de a face şi a obligaţiilor de a nu face, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde urmează sa se facă executarea.

„Dacă bunurile urmăribile, mobile sau imobile, se află în circumscripţiile mai multor curţi de apel, oricare dintre executorii judecătoreşti care funcţionează pe lângă una dintre acestea este competent să realizeze executarea, inclusiv cu privire la bunurile urmăribile aflate în raza celorlalte curţi de apel. Dacă bunul mobil care face obiectul urmăririi silite ori al executării silite directe a fost mutat în timpul procedurii de executare, competent teritorial este executorul judecătoresc care a început procedura de executare”, se menţioneză în CPC.

În cazul în care nu sunt respectate dispozitiile articolului privind executorul judecătoresc, atunci actele de procedură efectuate sunt nule, conform CPC.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: