Skip to content

Angajaţii din construcţii se pot califica pentru două meserii printr-un proiect finanţat din fonduri europene

27 iunie 2014

montator de faianta_lucrator in constructii_proiect european_HenkelLucrătorii finisori din construcţii şi mozaicar – faianţarii se pot califica pentru cele două locuri de muncă printr-un proiect lansat recent şi în care este implicat producătorul de adezivi Henkel România. Condiţia este ca muncitorii să fie deja angajaţi în cadrul unei companii de construcţii. În acest context, Lucian Azoiţei, unul dintre proprietarii Terraform, a spus că un mozaicar – faianţar bine pregătit poate câştiga până la 3.000 de euro/lună.

În cadrul proiectului „Creşterea calificării lucrătorilor de finisări în construcţii prin participarea la cursuri de calificare în domeniile lucrător finisor pentru construcţii şi mozaicar – faianţar”, ID POS DRU/164/2.3/S7138898, vor fi pregătiţi 740 de muncitori dintre care 592 de muncitori vor fi certificaţi (544 în prima categorie, iar 48 în cea de-a doua categorie), conform unui comunicat de presă al iniţiatorilor.

Proiectul cu ID-ul POSDRU/164/2.3/S7138898 este realizat de trei parteneri: Henkel România, Fundaţia Româno – Germană CPPP Timişoara şi Fundaţia Româno – Germană Sibiu.

Care sunt costurile din proiect

Acest proiect are o valoare de aproape un milion de euro, a precizat Gabriel Mocanu, directorul de proiect, în conferinţa de lansare a acestuia.

Astfel, costul pentru a pregăti un muncitor în cadrul acestui proiect este de circa 1350 de euro.

Acest lucru nu înseamnă că aceasta este suma alocată pentru pregătirea fiecărui muncitor din proiect, ci este un indice care arată care sunt toate cheltuielile făcute raportate la numărul de muncitori.

Concret, suma de 1350 de euro echivalează cu aproxiamtiv 6,6 salarii minime per economie. De la începutul lunii iulie, salariul minim garantat pe economie va fi de 900 de lei/lună, reprezentând aproximativ 205 de euro/lună.

Proiectul menţionat este confinanţat de Fondul Social Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară 2 Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, Domeniul major de intervenţie 2.3 Acces şi participare la formarea profesională continuă.

Lucrătorul finisor pentru construcţii şi mozaicar – faianţarul vor obţine diplome certificate

În acest proiect, muncitorii vor fi pregătiţi, şi/sau certificaţi, pentru ocupaţiile de lucrător finisor pentru construcţii şi mozaicar – faianţar.

Pentru a putea lua parte la aceste cursuri, muncitorii trebuie să fie deja angajaţi în cadrul unei companii de construcţii.

Gabriel Mocanu a menţionat că muncitorii pot lucra atât la firmele cu care Henkel colaborează deja, cât şi la alte firme.

Pentru lucrătorul finisor pentru construcţii, vor fi derulate 34 de programe de calificare, iar pentru mozaicarul – faianţar 3 programe de calificare.

Mai exact, pregătirea lucrătorului finisor se va face în 250 – 360 de ore, iar a mozaicarului – faianţar în 540 – 720 de ore.

Pentru ambele ocupaţii, într-o treime din timp se va face pregătirea teoretică şi în două treimi cea practică, în ateliere şi la locul de muncă.

De asemenea, muncitorilor care se vor pregăti în cadrul acestui proiect le vor fi asigurate echipamente de lucru, scule şi materiale de lucru.

Conform iniţiatorilor proiectului, certificarea şi diplomele obţinute de muncitori vor fi recunoscute la nivel naţional şi european.

În plus, muncitorii vor primi subvenţii şi le vor fi acordate premii.

Totodată, 5 dintre absolvenţii acestor programe de pregătire vor fi selectaţi şi sprijiniţi să devină instructori de practică.

În cadrul conferinţei de lansare, Lucian Azoiţei, unul dintre proprietarii Terraform, care montează anual circa 250.000 de mp de gresie şi faianţă, a spus că un mozaicar – faianţar bine pregătit poate câştiga până la 3.000 de euro/lună.

El a subliniat că principala problemă legată de această meserie este abilitatea muncitorilor de a învăţa.

Proiectul are o durată de implementare de 18 luni

Proiectul „Creşterea calificării lucrătorilor de finisări în construcţii prin participarea la cursuri de calificare în domeniile lucrător finisor pentru construcţii şi mozaicar – faianţar” se desfăşoară între aprilie 2014 şi octombrie 2015, astfel că durata de implementare este de 18 luni.

Proiectul urmează să fie implementat în următoarele oaşe:

 • Bucureşti,
 • Ploieşti,
 • Iaşi,
 • Piatra – Neamţ,
 • Suceava,
 • Bacău,
 • Cluj-Napoca,
 • Târgu Mureş,
 • Oradea,
 • Baia – Mare,
 • Sibiu,
 • Mediaş,
 • Barşov,
 • Timişoara,
 • Arad,
 • Lugoj,
 • Caransebeş,
 • Reşiţa.
Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: