Skip to content

Legile privind fiscalitatea ar putea avea o nouă structură

1 iulie 2014

care sunt legile fiscale noile proiecteO nouă formă a Codului fiscal şi una a Codului de procedură fiscală au fost propuse de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pe site-ul propriu. Faţă de aceste propuneri ale Finanţelor, contribuabilii îşi pot trimite opiniile şi sugestiile în următoarele luni.

MFP a publicat luni, 30 iunie, pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul Legii noului Cod fiscal și cel al noului Cod de procedură fiscală, ambele rescrise, conform unui comunicat de presă remis de Finanţe.

Cele două proiecte cuprind aceleaşi prevederi precum actualele legi privind fiscalitatea.

Totuşi, faţă de legi, în proiecte informaţia este structurată diferit.

„Rescrierea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală presupune, în principal, reformularea prevederilor actuale, în scopul unei mai bune înţelegeri, eliminarea disfuncţionalitaţilor si a eventualelor interpretări neunitare, actualizarea şi reaşezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a răspunde atât cerinţelor mediului de afaceri, cât şi cerinţelor organelor fiscale. De asemenea, prin rescrierea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală se urmăreşte o abordare facilă a legislaţiei fiscale de către contribuabili şi o administrare coerentă a sistemului de impozite şi taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat”, se mai scrie în comunicatul Finanţelor.

Potrivit MFP, proiectele Codului fiscal și Codului de procedură fiscală rămân deschise dezbaterilor, urmând ca în următoarele luni să fie supuse unei ample consultări publice cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali şi ai tuturor factorilor interesaţi.

Astfel, Finanţele nu precizează când se vor încheia dezbaterile în ceea ce priveşte proiectele rescrise ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală.

În zece ani, Codul fiscal a fost modificat şi completat de numeroase ori

Actualul Cod fiscal a fost stabilit prin Legea nr. 571/2003, care a fost adoptată de Parlament pe 17 decembrie 2003 şi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004.

În plus, această lege a fost coroborată cu Hotărârea Guvernului (HG) nr. 44/2004 prin care au fost aprobate Normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal.

Varianta actualizată, cea cu cele mai recente modificări şi cea care este în vigoare, a Codului fiscal o puteţi consulta pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în secţiunea Legislaţie (link).

„Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat în condiţiile în care, de la data adoptării Codului fiscal, în decembrie 2003, până în prezent, legea a cunoscut numeroase modificări şi completări determinate de evoluţiile economice şi sociale, contextul creat de criza economico-financiară internaţională, aderarea României la Uniunea Europeană etc”, se subliniază în comunicatul de presă al MFP.

Conform Finanţelor, proiectul noului Cod fiscal pus în consultare publică este rezultatul discuţiilor purtate în cadrul numeroaselor întâlniri ale grupurilor de lucru.

În plus, între modificările incluse în acest proiect, este preluată şi o serie de prevederi adoptate de Guvern, fie prin Ordonanţe de urgenţă, fie prin proiecte de lege transmise spre dezbatere Parlamentului.

În aceste condiţii, actualul proiect de Cod fiscal ar urma să suporte modificările corespunzătoare, în funcţie de rezultatul dezbaterilor parlamentare cu privire la adoptarea noilor acte normative menţionate.

Codul de procedură fiscală va fi schimbat mai puţin decât Codul fiscal

Actualul Codul de procedură fiscală a intrat, şi el, în vigoare la 1 ianuarie 2004, dar a fost instituit de Ordonanţa Guvernului (OG) nr. 92/2003.

Această OG a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 863 din 26 septembrie 2005.

Varianta actualizată, cea cu cele mai recente modificări şi cea care se aplică, a Codului de procedură fiscală o puteţi consulta pe site-ul ANAF, în secţiunea Legislaţie.

Potrivit Finanţelor, în proiectul propus, structura Codului de procedură fiscală a fost, în cea mai mare parte, menţinută precum în actuala formă, deoarece contribuabilii, organele fiscale din cadrul ANAF și autorităţile administrativ teritoriale o cunosc deja.

Totuşi, MFP a subliniat că în structura noului Cod de procedură fiscală au fost comasate unele titluri/capitole şi introduse altele.

„Menţionăm unul dintre elementele de noutate ale acestui proiect – Titlul VI. Controlul fiscal, care include prevederi privind regulile de control în scopul impozitării, structurate în şase capitole, între care cinci destinate fiecărui tip de control/verificare, în funcţie de obiectivele fiecăruia. Acest titlu include şi actualele prevederi privind controlul antifraudă”, se detaliază în comunicatul de presă al Finanţelor.

De asemenea, conform MFP, prin proiectul Codului de procedură fiscală se reglementează posibilitatea îndreptării erorilor materiale din documentele de plată ale contribuabililor.

De ce au fost rescrise cele două legi?

Potrivit comunicatului de presă al MFP, rescrierea celor două Coduri fiscale este unul dintre obiectivele incluse în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2013-2015 şi în Programul Legislativ al Guvernului României pentru perioada 2013-2016, au precizat Finanţele.

În plus, această rescriere face parte din procesul de modernizare a legislaţiei fiscale.

Conform MFP, modernizarea legislaţiei fiscale are în vedere următoarele rezultate:

  • claritate și accesibilitate în aplicarea prevederilor Codului fiscal, prin restructurarea pe baze sistematice a normelor fiscale, precum şi a celor privind procedura fiscală;
  • transparenţă în prezentarea principiilor fiscale, în definirea conceptelor, noţiunilor şi metodelor utilizate în construcţia şi administrarea coerentă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale, reglementate de Codul fiscal, în scopul înţelegerii corecte şi evitării interpretărilor în aplicarea normelor fiscale;
  • îmbunătăţirea echilibrului între drepturile şi obligaţiile contribuabililor, pe de o parte, şi ale organelor fiscale, pe de altă parte;
  • creşterea eficienţei activităţii de administrare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale prevăzute de Codul fiscal;
  • scăderea costurilor de administrare a impozitelor şi taxelor prevăzute de Codul fiscal, precum şi a celor de conformare suportate de contribuabili;
  • asigurarea corelării între prevederile noului Cod fiscal şi dispoziţiile noului Cod de procedură fiscală, precum şi a corelării cu legislația conexă;
  • simplificarea procedurilor de administrare a creanţelor fiscale.

De asemenea, Finanţele susţin că modernizarea legislaţiei fiscale este proces amplu care se pregăteşte în cadrul mai multor grupuri de lucru coordonate de Minister.

În următoarele fişiere sunt proictele de Cod fiscal şi de Cod de procedură fiscală care au fost publicate pe site-ul MFP.

Proiectul Codului fiscal

Proiectul Codului de procedura fiscala

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: