Skip to content

Guvernul a retras din dezbatere publică două dintre cele mai importante legi pentru cetăţeni

13 Iulie 2014

proiectele de Cod fiscal si Codul de procedura fiscalMinisterul Finanţelor Publice (MFP) a retras din consultare publică, pe 12 iulie, de pe site-ul propriu, varianta rescrisă a Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală. Cele două legi fuseseră publicate cu 13 zile înainte. Finanţele au anunţat că au făcut acest lucru la solicitarea Guvernului.

Codul fiscal (CF) şi Codul de procedură fiscală (CPF) au intrat în vigoare acum circa 10 ani, la 1 ianuarie 2004.

CF a fost instituit prin Legea nr. 571/2003, iar CPF prin Ordonanţa Guvernului (OG) nr. 92/2003.

În activitatea curentă, cele două legi sunt cele mai importante pentru cetăţeni, deoarece prin ele sunt stabilite taxele şi impozitele pe care le plătim.

De exemplu, prin aceste legi sunt reglementate accizele la carburanţi şi cafea, impozitele pe proprietate, profit şi venit.

În cinci ani, legile fiscale au fost modificate de 153 de ori

De la momentul în care au intrat în vigoare şi până în prezent, ambele acte normative au fost modificate de numeroase ori.

Potrivit casei de avocatură şi de consultanţă fiscală Biriş Goran, citată de Avocatnet.ro, între 1 ianuarie 2009 şi 31 decembrie 2013, Guvernul a adoptat sau a propus 45 de acte normative care au introdus 153 de modificări importante în CF şi CPF.

Aceste modificări au fost adoptate prin 24 de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, 7 legi, 7 ordonanţe de Guvern, 4 hotărâri de Guvern şi 3 ordine ale MFP.

Pe lângă aceste modificări, altele au fost făcute în primele şase luni din acest an.

Numeroasele modificări a fost unul dintre motivele pentru care anul trecut a început să se discute tot mai mult, la nivelul oficialităţilor şi specialiştilor, de rescrierea CF şi a CPF.

După atâta aşteptare, MFP a publicat, pe 30 iunie, pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul Legii noului Cod fiscal și cel al noului Cod de procedură fiscală, ambele rescrise, conform unui comunicat de presă remis de Finanţe.

Cele două proiecte cuprind aceleaşi prevederi precum actualele legi privind fiscalitatea.

Totuşi, faţă de prezentele legi, în proiecte informaţia este structurată diferit şi completată de alte proiecte de acte normative care se află în dezbatere publică, se mai menţiona în comunicatul de presă al Finanţelor din 30 iunie.

În plus, MFP nu a prezentat nicio dată de încheiere a dezbaterii publice.

În perioada care a urmat după publicarea pe site-ul MFP al celor două proiecte de legi fiscale, în presa centrală au apărut mai multe extrase din proiectele propuse spre dezbatere de Finanţe.

Aceste articole se refereau, în principal, la:

  • reintroducerea impozitului forfetar; acest impozit a fost aplicat între 1 mai 2009 şi 1 octombrie 2010, fiind denumit minim;  mai exact, în funcţie de nivelul veniturilor, firmele trebuiau sa achite un impozit anual de la 2.200 până la 43.000 de lei; potrivit OUG nr 34/2009, impozitul minim îl plăteau firmele al căror impozit pe profit era sub nivelul veniturilor;
  • la faptul că autorităţile locale vor putea mări taxele locale cu circa 50% de la un an la altul.

În ultima săptămână, aceste articole s-au înmulţit.

Guvernul a solicitat ca cele două legi propuse să fie retrase de pe site-ul Finanţelor

Conform unui comunicat de presă, publicat de Finanţe pe 12 iulie, în urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, MFP a retras pe de site-ul propriu proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală.

Motivul invocat de Finanţe este acela că Executivul doreşte ca cele două proiecte să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale”, se mai scrie în comunicatul de presă al Finanţelor de pe 12 iulie.

Potrivit Finanţelor, în prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale CF şi CPF.

„Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României”, se menţionează în comunicatul de presă al MFP de pe 12 iulie.

În plus, aceste propuneri vor fi asumate de Guvern, vor fi dezbatute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României, se mai scrie în comunicatul de presă al Finanţelor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: