Skip to content

ONRC: Mai multe firme și persoane fizice autorizate au fost active în semestrul I 2014 decât în semestrul I 2013

31 iulie 2014

firmele active_semestrul I 2014_cate firme sunt in RomaniaNumărul firmelor și persoanelor autorizate care și-au desfășurat activitatea în primele șase luni din acest an a fost mai mare decât cel de anul trecut, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Situația a apărut deoarece mai puțini profesioniști și-au încetat activitatea. 

Din punct de vedere juridic, la data de 30 iunie, profesioniştii activi erau cu aproape 4,6% mai mulți comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv de circa 1,094 de milioane, potrivit ONRC.

Sunt considerate active firmele înregistrate în ONRC care nu şi-au suspendat activitatea şi nu se află în nici una din stările ce pot duce la pierderea personalităţii juridice.

„Din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerţului, au fost excluse firmele cu suspendare temporară a activităţii, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvență, etc”, se mai scrie în datele publicate de ONRC.

Numărul de persoane juridice active a crescut cu aproximativ 3,6%, la sfârșitul lunii iunie 2014, față de iunie 2013, ajungând la aproape 734.900.

Persoanele juridice cuprinse în statistică sunt de următoarele tipuri:

 • societate comercială (SC),
 • societate în nume colectiv (SNC),
 • societate în comandită simplă (SCS),
 • societate pe acțiuni (SA),
 • societate în comandită pe acțiuni (SCA),
 • societate cu răspundere limitată (SRL),
 • grup de interes economic (GIE),
 • grup european de interes economic (GEIE),
 • cooperativă agricolă (CA).

Persoanele fizice autorizate erau cu 6,6% mai multe, fiind de 359.300 de unități, între cele două intervale.

Acest tip de persoane cuprinde:

 • persoanele fizice autorizate (PFA),
 • întreprinderile individuale (II),
 • întreprinderile familiale (IF).

Totuși, în primele șase luni din acest an, numărul persoanelor juridice și al PFA-urilor înregistrate a fost cu aproape 24% mai mic decât în aceeași perioadă de anul trecut, fiind de aproximativ 54.900 de unități.

Scăderea s-a produs ca urmare a faptului că mai puține persoane și-au făcut PFA-uri.

De ce s-au înregistrat mai puține PFA-uri?

Numărul persoanelor autorizate noi s-a redus de aproape 38,7%, fiind înregistrate în jur de 24.470 de unități, în primele șase luni din acest an comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut.

În plus, numărul persoanelor juridice înregistrate a fost cu 5,15% mai mic, în primul semestru din acest an, față de aceeași perioadă de anul trecut, fiind de aproape 30.430 de unități.

Această reducere semnificativă de noi PFA-uri nu înseamnă că aceste persoane s-au angajat sau au ales să-și facă firmă pentru a desfășura o mică activitate economică, din punct de vedere al veniturilor.

Este adevărat că numărul șomerilor s-a redus. Conform Institutului Național de Statistică (INSSE), în luna iunie 2014, rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut cu 0,3 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2013, fiind estimată la 7,1%.

„Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie din anul curent este de 700 mii persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (718 mii persoane) cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (739 mii persoane)”, se mai scrie în comunicatul de presă al INSSE.

Totuși, acest număr nu s-a redus pentru că sunt mai puțini șomeri, ci pentru că sunt mai mulți cei care nu mai îndeplinesc condițiile pentru a fi șomeri.

Conform definiţiei internaţionale (BIM), citată de INSSE, șomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

În aceste condiții, realitatea este că multe persoane nu-și mai declară bani obținuți din desfășurarea unei mici activități economice, care le completează salariul, sau/și că muncesc la negru.

Doar în Ilfov au apărut mai multe firme

Într-un singur județ, Ilfov, s-au înregistrat mai multe persoane fizice și juridice în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă de anul trecut, potrivit ONRC. Această creștere a fost de aproape 5%, reprezentând aproximativ 2.110 de noi înmatriculări de profesioniști.

De asemenea, pe coduri CAEN, doar următoarele tipuri de activități au avut mai mulți profesioniști înregistrați, în cele două perioade comparate:

 • comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovechiculelor și motocicletelor, de 16%, respectiv de aproape 22.500 de unități;
 • învățământul, de 18%, adică în jur de 990 de unități.

Mai puține insolvențe

În primele șase luni din acest an comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, numărul profesioniștilor suspendați s-a redus cu aproape 30%, fiind de circa 8.660 de persoane.

În plus, au fost și cu aproape 24,5% mai puține dizolvări, respectiv de aproape 9.090 de persoane.

Numărul insolvențelor s-a redus și el, cu aproximativ 11,5%, fiind în jur de 13.030, în primele șase luni din acest an față de aceeași perioadă de anul trecut.

Un singur număr a rămas aproximativ la fel, mai exact a scăzut nesemnificativ, cu 0,6%, cel al radierilor, care au fost de circa 41.240 de unități.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: