Skip to content

77 de metode de economisire creative și ușor de aplicat

2 august 2014

metode de economisire_ingrijiti-va_reciclareaEconomisirea reprezintă mai mult decât să pui deoparte o sumă de bani, zilnic, săptămânal sau lunar. Pe termen lung, unele obiceiuri ne pot salva mai mulți bani decât ne dăm seama.

1. Îngrijiți-vă! Încercați să dormiți suficient, să vă spălați pe mâini și să faceți orice altceva v-ar putea provoca mici alergii.

Un masaj, din când în când, mâncare sănătoasă și câteva exerciții sunt câteva dintre metodele prin care vă puteți reduce bani dați la spitale sau pe medicamente.

2. Cumpărați de pe site-urile tip discount. Pe aceste site-uri găsiți tot felul de oferte, de la cele de cosmetică până la cele de sănătate.

Totuși, dacă oferta pare prea bună, căutați și alte referințe despre acel restaurant sau magazin.

3. Renunțați la obiceiurile scumpe. Aruncați berea și țigările. Pe lângă faptul că vă afectează sănătatea, aceste produse ajung să reprezinte destul de mult din bugetul personal, chiar câteva mii de lei.

4. Încetați să cumpărați fracționat unele produse. De exemplu, este mai ieftin să vă luați odată la 3 luni toată rețeta prescrisă de medic decât lunar. Este mai greu de aplicat această metodă, dar, dacă reușiți o dată, apoi vă va fi mai ușor să le cumpărați astfel.

5. Făceți-vă propria cremă de după epilat! În loc de alte produse scumpe, doamnele pot folosi ulei de măsline, balsam de păr, ulei pentru copii sau oricare alt unt, după epilare, chiar cea cu aparatul de ras.

6. O zi pe săptămână, răsfățați-vă în propriul SPA. Masca de față, masca pentru păr și peelig-ul corpului se pot face și în afara SPA-urilor scumpe. Făceți-vă propriile produse precum cele de la SPA din ingredientele pe care le găsiți în jurul vostru, precum banane sau cafea.

7. Făceți dușuri scurte! Din când în când îndurați dușuri reci! La propriu. Apa rece este mai ieftină. Dacă nu suportați, atunci încercați să faceți apa suportabilă, dar nu fierbinte.

8. Încercați să apelați la discounturile firmei. Verificați dacă firma oferă discount-uri precum un abonament de telefon gratuit, un abonament la sala de sport, tarifele preferențiale de la unele hoteluri etc.

9. Încercați să profitați de cursurile gratuite oferite de sălile de sport. Pentru a beneficia de ele vă puteți înscrie la o săptămână sau la un curs gratuit la un studio de fitness.

Multe dintre aceste studio-uri oferă cel puțin un curs gratuit sau abonamente preferențiale la început. Fiți deschiși la noi locuri și noi tendințe în fitness.

10. Urmăriți cursurile de fitness online. Acestea pot fi gratuite sau la un preț redus.

11. Răsfățați-vă! Este drept că acest obicei duce la auto-constrângeri, dacă îl faceți, dar, pe termen lung, vă împiedică să cheltuiți.

Mai exact, din când în când vă puteți cumpăra lucruri de care chiar nu aveți nevoie, dar este vorba de lucruri precum o ojă de unghii. Asemenea cumpărături vă vor face să vă simțiți mai puțin constrâns/ă, așa că nu veți face alte cheltuieli de impuls, care pot fi mult mai costisitoare.

12. Închideți apa de la robinet în timp ce săpuniți vasele. Astfel, udați puțin vasele la început, închideți apa, le spălați cu detergent, după care le clătiți. De asemenea, dacă puteți, consumați, implicit cheltuiți mai puțin, dacă spălați vasele o singură dată pe zi. În plus, în acest mod, sunteți și eco.

13. Pregătiți-vă propria soluție de curățat. Soluțiile de curățat făcute de voi pot fi naturale, sigure și, de cele mai multe ori, mai ieftine. Cu ingrediente de bază, precum bicarbonat de sodiu, oțet, ulei de măsline și ierburi proaspete, soluțiile proprii de curățat pot să facă o treabă bună, fără chimicale prea dure și cu doar o fracțiune din prețul soluțiilor din comerț.

14. Făceți-vă propriul odorizant de cameră! Florile de perete fanteziste și parfumate, lumânările și spray-urile aromatice vă pot provoca câteva avarii serioase în portofel. Puteți schimba aerul unei camere urât mirositoare cu un mix din bicarbonat de sodiu și un ulei esențial.

15. Aveți grijă de aparatele electrocasnice, astfel încât să nu fie nevoie să le înlocuiți. Puteți să le curățați, periodic de micile resturi, de la mâncare, praf, apa grea etc, astfel încât să le prelungiți durata de funcționare.

16. Cumpărați aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic. Un produs eficient energetic cheltuie mai puțină energie, deci costurile de întreținere și cu energia vor fi mai reduse decât în cazul unuia clasic.

17. Răcoriți-vă fără aer condiționat. Evident că cel mai bine, pentru a elimina aceste costuri, este să nu folosiți aerul condiționat.

Cu toate acestea, dacă aveți un aparat de aer condiționat, este bine să verificați modalitățile lui de funcționare, astfel încât să îl setați pe un modul care să nu consume mult.

În plus, dacă îi schimbați periodic filtrul, consumă mai puțin.

De asemenea, puteți să îl setați la o temperatură medie, nu la cea mai mică, dar să țineți ferestrele închise, astfel încât să mențineți o temperatură constantă.

18. Închideți lumina în locurile unde nu stați, precum pe hol.

19. Asigurați-vă că aveți o locuință bine izolată. Când vine iarna, puteți face câteva lucuri simple pentru a vă proteja locuința de frig, ceea ce va reduce din cheltuielile de energie. Încercați să astupați ușile și ferestrele cu pernuțe lungi făcute manual. De asemenea, pentru a vă proteja de frig, mai puteți folosi plasticul și produsele speciale de izolare.

20. Încălziți-vă fără căldură. În loc să dați drumul la căldură, în timpul lunilor grele de iarnă, mai bine vă înveliți cu câteva pături în plus, beți o cană fierbinte de ceai, puneți sticle cu apă fierbinte în pat și stați ghemuiți pentru a vă încălzi.

21. Tăiați cablul TV. Dacă închideți televizorul, nu salvați atât de multă energie pe cât credeți. Suspendarea cablului TV vă poate salva bani altfel. Mai puțin timp petrecut la TV echivalează cu faptul că sunteți expuși la mai puține reclame. Fiecare reclamă care prezintă cea mai recentă tehnologie pentru mașinile de spălat sau cel mai recent aspirator este făcută să le vândă oamenilor un produs, ceea ce este destul de nebunesc, ținând cont de faptul că televiziunea este considerată unul dintre cele mai eficiente canale de publicitate. Pentru a evita creșterea dorinței de a cheltui pe lucruri de care știți că nu ai nevoie, evitați reclamele cât de mult puteți.

22. Anulați-vă abonamentul la cablu. Dacă faceți acest lucru, puteți economisi minimum 400 de lei, anual. Timpul pe care îl veți economisi îl veți putea petrece cu prietenii, să dormiți mai mult și să faciți mai mult sport. Dacă nu puteți trăi fără televizor, puteți să urmăriți programele preferate și pe internet.

23. Folosiți becuri eficiente energetic. Chiar dacă sunt mai scumpe decât cele clasice, în timp, economia făcute de aceste becuri este mai mare decât prețul lor de pe raftul magazinului.

24. Reduceți consumul de „energie fantomă”. Acest tip de energie n-are nicio legătură cu ocultismul. Se referă la fluxul redus de energie care circulă în cablurile aparatelor electrice și electronice în timp ce sunt în priză, chiar dacă aparatele nu sunt în funcțiune. Astfel de cabluri care consumă inutil energia pot fi cele de la filtrul de cafea, prăjitorul de pâine și încărcătoarele.

Pentru a evita astfel de pierderi, cel mai bine este să folosiți un prelungitor cu întrerupător.

25. Folosiți ofertele speciale ale restaurantelor. Atunci când ieșiți în oraș cu prietenii, puteți alege orele când restaurantele oferă băuturi gratuite sau cele care au diferite oferte pentru prânz.

26. Făceți-vă propriile felicitări! Dacă vreți să trimiteți o felicitare deosebită, cel mai bine este să faceți una, nu să o cumpărați. O felicitare de calitate poate costa mai mult de 10 lei, iar dacă este din comerț, fără nimic personalizat, va sfârși aruncată, pentru că nu va avea nicio semnificație pentru persoană căreia i-o dăruiți.

27. Organizați petreceri la care toată lumea trebuie să contribuie. În asemenea situații, fiecare invitat aduce un anumit fel de mâncare care să poată fi mâncat și de restul invitaților. În acest mod, salvați nu doar bani, ci și timp și energia pe care a-ți folosi-o pentru a pregăti mai multă mâncare. În plus, dacă mâncați împreună cu prietenii, veți avea o sănătate mai bună, pentru că vă veți bucura de compania acelora.

28. Mâncați afară. Puteți lua cina sau prânzul în curte, pe plajă, într-un parc. În acest mod, puteți să aveți câteva momente deosebite fără să cheltuiți prea mult.

29. Făceți-vă propriile cadouri, nu le cumpărați. De ziua voastră sau de sărbători, făceți-vă propriile măști de față, lumânări și prăjiturile.

30. Aplicăți regula celor 30 de zile. Dacă vă doriți foarte mult un produs scump, dar nu credeți că vă este și necesar, scrieți-l pe o foaie de hârtie și așteptați 30 de zile. Dacă la sfârșitul celor 30 de zile, decideți că îl doriți, duceți-vă și cumpărați-l.

31. Împrumutați cărți, muzică și DVD-uri decât să le cumpărați. În plus, căutați și vindeți colecții la preț redus de pe magazinele online și din anticariate.

32. Abonați-vă la bibliotecă! Un asemenea abonament vă permite accesul la mii de cărți gratuit. În plus, puteți folosi biblioteca pentru a împrumuta filme, reviste și ziare, precum și să aveți un birou gratuit, fără vina de a nu vă fi cumpărat cea mai scumpă cafea. Acestă vină o veți simți dacă sunteți freelancer și stați 5 ore într-o cafenea.

33. Folosiți mai mulți un abonament. Abonamentele la anumite publicații, la internet sau la orice altceva pot fi folosite de mai mulți membri ai familiei sau prieteni. De asemenea, renunță la abonamentul la publicațiile pe care nu le citiți.

34. Mergeți la evenimentele gratuite. Înainte de a ieși în oraș, verificați dacă sunt evenimente gratuite care se potrivesc pasiunilor voastre. De asemenea, urmăriți zilele gratuite de la muzee sau teatre sau alte evenimente.

35. Făceți-vă ordine în șifonier! După ce veți avea șifonierul organizat, s-ar putea să găsiți articole vestimentare de care ați uitat și să vă răzgândiți să vă cumpărați altă garderobă.

36. Verificați etichetele înainte de cumpărare. Evitați hainele pe care trebuie să le duceți la curățătorie. Pe aceste haine scrie „dry clean only”, deoarece întreținerea lor costă prea mult. Lâna sau mătasea este de preferat să le curățați acasă, manual, decât să le duceți la curățătorie.

37. Îngrijiți-vă hainele pe care le aveți. Chiar dacă va trebui să pierdeți ceva timp, ca să separați hainele albe de restul, veți prelungi perioada de folosire a hainelor. Hainele sunt o investiție scumpă, iar dacă aveți grijă de ele, puteți salva mulți bani, de-a lungul timpului. Faceți pași mici precum înlocuirea unui nasture pierdut, peticirea unor blugi.

38. Verificați, dacă hainele trebuie spălate. Dacă spălați prea des o haină sau în condiții prea dure, atunci aceasta se va uza mai repede.

39. Spălați-vă hainele cu apă rece. Deși apa caldă curăță mai bine hainele decât cea rece, folosiți-o pe aceasta din urmă pentru a spăla majoritatea hainelor voastre. Pur și simplu, de obicei, nu aveți nevoie să folosiți apă caldă. Aceasta trebuie doar la hainele foarte murdare.

40. Lăsați-vă portofelul acasă, dacă ieșiți la o simplă plimbare. În acest mod nu veți fi tentați să cheltuiți mai mult decât este cazul, pe o cafea sau pe un suvenir.

41. Înregistrați-vă pentru cardurile de recompense. Un astfel de card vă economisește bani pentru șampon, de exemplu.

42. Folosiți alte mijloace de reducere a sumelor cheltuite. De exemplu, folosiți magazinele care restituie o parte din suma plătiă pe produse.

43. Așteptați reducerile. În asemenea momente, hainele pot să coste și cu jumătate de preț mai puțin.

44. Folosiți brand-urile generice, pentru produsele de uz general. De obicei, în cazul acestor produse este dificil să vezi vreo diferență între brand-uri.

45. Cumpărați produsele de sezon, după ce sezonul a trecut. Decorațiunile de Paști sau costumul de baie este mai bine să le achiziționați imediat ce a trecut sezonul. După un sezon, magazinele reduc prețurile la produsele destinate acelei perioade.

46. Mergeți la film ziua. În plus, dacă introduceți câteva snack-uri sănătoase, puteți salva și bani, și sănătate, decât dacă vă luați cutii de bomboane scumpe sau cutii cu popcorn.

47. Cumpărați mai multe produse de același fel o dată. Achiziționați produsele de îngrijire personală, precum deodorante și săpun de mâini, în cantități mari, în oferte de două sau de trei. În acest mod, veți reduce din costul per produs. La fel puteți face cu toate produsele pe care le folosiți des, inclusiv cele alimentare.

Atenție! Înainte de a face asemenea cumpărături, verificați dacă prețul per produs este într-adevăr mai mic decât cel promis.

48. Ștergeți numerele cardurilor de credit. Eliminați numărul cardului de credit din conturile online. Astfel, de fiecare dată când veți achiziționa un produs online, va trebui să introduceți acele numere în cont și să vă întrebați dacă chiar aveți nevoie de acele produse.

49. Creșteți-vă singuri mâncarea. De câte ori puteți, cultivați-vă propriile legume, fructe sau ierburi. Unele dintre ele, precum busuiocul, pot fi crescute chiar și în apartamente.

50. Scrieți o listă și țineți-vă de ea. Amplasarea strategică a mâncării și ambalarea care vă face să v-o doriți, de obicei, ne determină să cumpărăm câteva pachete în plus decât am intenționat, ceea ce, în timp, poate reprezenta prea mulți bani cheltuiți în plus. O metodă eficientă de a orienta clar impulsul de cumpărare este acela de a scrie o listă de cumpărături, înainte de a merge la magazin, și de a vă ține de ea.

51. Cercetați revistele supermarketurilor. Verificați revistele supermarket-urilor, cele online sau pe site-urile acestora, ca să vedeți care dintre magazine au la vânzare cele mai multe dintre produsele voastre.

52. Duceți-vă la cumpărături cu stomacul plin și singuri. Nu vă modificați lista de cumpărături în funcție de chițăitul burții sau de un soț sau o soție mofturos sau mofturoasă. Astfel, duceți-vă la supermarket, după ce ați mâncat. Conform studiilor, dacă vă duceți înainte, vă veți cumpăra mai multă mâncare.

53. Folosiți un coș de cumpărături, nu un cărucior, dacă știți că aveți nevoie de doar câteva articole. Vă va împiedica să cumpați mai mult decât aveți nevoie. Plus că brațele tale vor participa la un scurt antrenament, la o asemenea sesiune de cumpărături.

54. Nu cumpărați doar pentru că aveți reduceri. Cumpără ceva la reducere doar dacă ai nevoie sau dacă oferta este într-adevăr foarte bună la un produs extrem de scump, de care ai nevoie periodic și a cărui închiriere este mult prea costisitoare.

55. Folosiți-vă propria sacoșă de pânză. Dacă vă folosiți propria sacoșă veți reduce din micile costuri pe care le aveți de fiecare dată când cumpărați o sacoșă din plastic sau una de hârtie.

56. Cumpărați mâncare de sezon. De obicei, fructele și legumele de sezon sunt mai ieftine decât cele importate sau cele din alte sezoane.

57. Cumpărați produse organice rar. Aproape întotdeauna produsele organice sunt mai scumpe decât cele crescute convențional. Vestea bună este că multe dintre produse nici nu trebuie să fie organice, ele fiind bune și cultivate în agricultura convențională.

Conform studiilor, următoarele 15 legume le puteți cumpăra chiar dacă sunt din agricultura convențională:

 • sparanghel,
 • avocado,
 • varză,
 • pepene galben,
 • porumb dulce,
 • vânătă,
 • grapefruit,
 • kiwi,
 • mango,
 • ciuperci,
 • ceapă,
 • papaya,
 • ananas,
 • mazăre dulce,
 • cartofi dulci.

58. Uitați-vă la casier, când stați la coadă la supermarket! În jurul benzii pe care trebuie să puneți cumpărăturile sunt multe alte produse de care nu aveți nevoie precum dulciurile și guma de mestecat. Mai bine nu vă uitați la ele decât să fiți tentați să le cumpărați.

59. Câștigați din reciclarea cutiilor și sticlelor. În mai multe supermarket-uri găsiți locuri speciale pentru a recicla anumite produse precum sticlele de plastic sau cutiile de aluminiu, iar în schimbul lor primiți câțiva bănuți.

60. Beți mai multă apă! Sucul sau berea sunt mult mai scumpe decât apa.

61. Mâncați legume înghețate. Dacă produsele proaspete sunt prea scumpe, pentru câteva rețete le puteți folosi pe cele înghețate. În cazul legumelor de sezon, să verificați prețurile, s-ar putea ca cele proaspete să fie mai ieftine decât cele înghețate.

62. Gătiți rețeta dublă. Dacă gătiți rețeta dublă și apoi înghețați ceea ce nu mâncați, veți avea o masă gata pregătită, atunci când nu aveți timp să gătiți. În plus, nu veți fi tentați să vă comandați mâncarea sau să v-o achiziționați din oraș.

63. Făceți-vă singuri cafeaua! Dacă vă veți face cafeaua acasă sau veți profita de cea de la birou, veți cheltui mai puțin. În plus, veți fi prietenoși cu mediul, pentru că veți cumpăra mai puțină hârtie pentru mașina de cafea.

64. Economisiți tot restul pe care îl primiți. Folosiți-vă restul pe care îl aveți aruncat pentru tot pentru câteva băuturi extravagante, pe care, de obicei, nu le achiziționați. În acest mod, vă veți oferi o mică bucurie fără să cheltuiți inutil.

65. Făceți-vă propriile gustări! Batoanele, cupele cu humus sau orice altă mâncare semipreparată vine cu un preț, care este aproape întotdeauna mai mare decât dacă ar fi făcută acasă. Gustările făcute acasă pot fi mai sănătoase și mai puțin costisitoare, chiar dacă vă iau ceva timp să le faceți. Le puteți folosi atât pentru o excursie, cât și pentru prânz.

66. Înțelegeți data de expirare. Secretul este următorul: data de expirare se referă la calitatea și prospețimea mâncării, nu la siguranță. De obicei, mâncarea poate fi folosită fără nicio problemă și după ce data de expirare, atâta timp cât este depozitată corect. Astfel, puteți seta frigiderul la maximum 40 de grade și să le înghețați la 2 zile după ce le cumpărați.

67. Aveți grijă de produsele uscate și înghețați-le primele. Cerealele și condimentele depozitați-le în recipiente etanșe și păstrați-le într-un loc rece și întunecat. Înghețați făina, zahărul, cerealele și amestecurile pentru copturi pentru două sau patru săptămâni, pentru a le crește valabilitatea cu până la doi ani.

68. Făceți-vă desertul acasă decât să îl cumpărați.

69. Folosiți bicicleta ori de câte ori este posibil. Dacă veți folosi o bicicletă, veți fi mai sănătoși, pentru că veți face sport, și veți reduce din costurile cu mașina, mai ales carburantul.

70. Folosiți mașina împreună cu un coleg de serviciu. În acest mod, în primul rând, veți cheltui mai puțin cu benzina sau motorina. În al doilea rând, puteți avea costuri de întreținere mai mici pentru mașină, dacă fiecare dintre voi folosește mașina lui, pe rând.

71. Umflați-vă cauciucurile. Un cauciuc bine umflat consumă mai puțin carburant decât unul mai puțin umflat. Astfel, veți economisi câteva mii de lei, anual, doar cu câteva sute de lei odată la câteva luni, bani dați ca să vă umflați cauciucurile.

72. Păstrați-vă mașina curată și fără resturi! Cu cât mașina este mai curată cu atât va consuma mai puțin, deoarece nu va căra nimic în plus.

73. Limitați-vă călătoriile cu mașina. Dacă trebuie să faceți comisioane, organizați-le într-o singură zi a săptămânii. În plus, în acest mod, vă veți folosi mai eficient și timpul.

74. Făceți-vă un bagaj ușor și rezervări online. Astfel, veți evita cozile lungi.

75. Folosiți transportul în comun. Autobuzul și/ sau metroul sunt mai ieftine. În plus, puteți opta pentru transportul public și pentru vacanțe.

76. Folosiți cât mai rar ATM-ul. Cel mai bine este să retrageți o sumă mare de bani o dată, suficientă pentru câteva săptămâni. În acest mod veți achita mai puține taxe de retragere a banilor, dacă sunt extrase sume mai mici sau dacă trebuie să faceți extragerea de la ATM-ul unei alte bănci.

De asemenea, plata cu cardul vi se va părea mai „reală” decât cea cu „plasticul”. Veți avea senzația că dați mai mulți bani atunci când dați bani decât atunci când tastați patru cifre.

Mai mult, banii extrași pot fi direcționați de la început spre ceea ce doriți să-i cheltuiți. De exemplu, v-ați putea calcula de câți bani aveți nevoie săptămânal pentru diverse cheltuieli, de la mâncare la cele pentru ieșit cu prieteni și să retrageți de pe card doar acea sumă.

După ce extrageți bani de la ATM, îi puteți pune în plicuri pentru fiecare cheltuială și să încercați să nu depășiți suma din plic. În plus, încercați să faceți cumpărăturile cu cardul de la magazinele care oferă beneficii, precum cash back (n.a. – o sumă din valoarea cumpărăturilor vă este returnată).

77. Cereți ca salariul să vă fie virat în mai multe conturi. Dacă aveți un loc de muncă, ați putea cere firmei să vă vireze bani în mai multe conturi, dintre care unul să fie cel de economii.

Aceasta este o metodă mai greu de aplicat în România, pentru că firmele obișnuiesc să facă operațiunile printr-o singură bancă, cea la care au contul. Cu toate acestea, metoda poate fi încercată, dacă aveți un șef mai înțelegător.

Sursa: Articolul „94 de metode creative pentru a economisi bani, astăzi” a fost publicat în luna iunie de greatist.com. Am regrupat și rescris unele dintre metodele de economisire recomandate, astfel încât acestea să se potrivească la noi.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: