Skip to content

Finanțele: Salariul mediu brut va crește în acest an cu 113 lei

7 august 2014

salariul mediu net_cat castiga o familie in RomaniaSalariul mediu brut este prognozat să crească cu 5,2% în acest față de anul trecut, urmând să ajungă la 2279 de lei, se anunță într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Cifra este cea anunțată la începutul acestui an de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

În termeni nominali, creşterea prognozată a salariului mediu brut este de 113 lei (de la 2166 de lei în 2013 la 2279 de lei în 2014), cea mai mare din ultimii ani, se scrie în comunicatul de presă al MFP. Această majorare reală urmeză să fie anunțată în septembrie 2015.

Aceleași prognoze le-a anunțat și CNP, pe 5 martie 2014, când a publicat „Proiecția Principalilor Indicatori Macroeconomici pentru perioada 2014 – 2017”.

Important! Net, suma cu care ar crește în acest an salariul mediu ar fi de 80 de lei, până la 1660 de lei. Acești bani ar fi suficienți pentru a cumpăra 40 de pâini albe de 500 de grame, reiese din datele producătorilor de pâine.

Proiecția realizată de CNP o puteți consulta aici: Proiectia principalilor indicatori macroeconomici 2014 – 2017.

Cum a fost calculat noul salariu mediu brut

Această prognoză  a salariului mediu brut a fost făcută pe baza rezultatelor de pe primele 5 luni din acest an.

Mai exact, în „Raportul privind situaţia economică şi bugetară”, pe baza căruia s-a făcut rectificarea de buget de la începutul lunii august, se scrie că la bugetul de stat s-a prevăzut o creştere nominală de 5,2%, în Prognoza de primăvară tot 5,2%, iar la rectificare s-a menţinut prognoza de creştere de 5,2%, conform documentului de presă al MFP.

„Potrivit prognozei luate în calcul la rectificarea bugetară – prognoză utilizată şi în realizarea Programului de convergenţă transmis şi aprobat de Comisia Europeană în aprilie 2014 – câştigul salarial mediu brut va creşte în anul 2014. După cum se poate observa, creşterea este de 5,2% comparativ cu anul 2013, semnificativ peste nivelul inflaţiei prognozate de BNR pentru finalul anului 2014. În ultimul Raport asupra Inflaţiei, publicat pe 6 august 2014, Banca Naţională a României previzionează o inflaţie de 2,2% pentru finalul acestui an”, se detaliază în comunicatul de presă al Finanțelor.

Astfel, ținând cont de aceste evoluţii, se observă că există un câştig în termeni de putere de cumpărare a gospodăriilor populaţiei, potrivit MFP.

„De asemenea, menționăm că pe primele 6 luni din 2014 (date din anchetele lunare), câştigul salarial mediu brut lunar s-a majorat – în termeni nominali – cu 5%. Prin urmare, salariile nu vor scădea, ci vor creşte cu peste 5%, şi, ceea ce este semnificativ, cu mult peste nivelul inflaţiei, îndeosebi în sectorul privat, corelat cu realizările economice deosebite (în sectorul concurenţial în primele 6 luni câştigul salarial mediu brut lunar s-a majorat cu 5,9%). Rezultă că puterea de cumpărare pentru salariaţii din economie s-a îmbunătăţit cu 3,9% în primele 6 luni”, au mai anunțat Finanțele.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, salariul mediu nominal net a crescut, în iunie 2014, cu 5%, fiind de 1687 de lei/lună, conform unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INSSE).

În plus, în luna iunie 2014, salariul mediu brut a fost de 2334 de lei, cu 0,3% mai mare decât în luna precedentă.

Astfel, indicele salariului real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%, potrivit INSSE.

Salariul mediu net a crescut cu 5% anul trecut

Rectificarea nivelului prognozat al salariului mediu net pentru acest an, în condiţiile menţinerii creşterii procentuale, are ca explicaţie nivelul estimat a fi realizat anul trecut, conform MFP.

Potrivit metodologiilor INSSE, datele lunare privind salariul mediu brut nu sunt comparabile cu cele anuale şi, ca urmare, o astfel de comparaţie nu este oportună, au precizat Finanțele.

„Datele lunare rezultă dintr-o anchetă lunară (S1), care în esenţă nu acoperă întregul efectiv de agenţi economici, iar datele anuale din anchetele INS, care se referă la mediile anuale definitive de la toţi agenţii economici (S3). Prognoza se bazează pe seria de timp a informaţiilor anuale”, se explică în comunicatul de presă al MFP.

Având în vedere că datele anuale definitive pentru anul 2013 vor apărea în luna septembrie 2014, pentru a înţelege diferența indusă de compararea nivelului prognozat pentru câştigul salarial mediu brut cu media realizărilor lunare, Finanțele au prezentat situaţia din anul 2012.

„Câştigul salarial mediu brut lunar a fost în primele 5 luni din 2012 (ancheta lunară) de 2085 lei, iar pe întregul an (tot din ancheta lunară) de 2134 lei. Conform datelor anuale definitive (publicate inclusiv în Anuarul României), câştigul salarial mediu brut lunar a fost de 2063 de lei”, a detaliat MFP.

În aceste condiții, salariul mediu brut lunar în 2013 s-ar fi majorat cu 5% față de cel din 2012, fiind de 2166 de lei.

„După cum se poate vedea din Prognoza de primăvară (aflată pe site-ul Comisiei Naționale de Prognoză), prognoza macroeconomică se circumscrie sferei anchetei anuale. În dreptul anului 2012 se regăseşte valoarea de 2063 lei”, au mai anunțat Finanțele.

Important! Pentru bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, salariul mediu brut luat în calcul la baza lunară se stabilește prin lege. Conform Legii nr 6/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, salariul mediu brut pentru anul fiscal trecut a fost stabilit la 2223 de lei. Pentru acest an fiscal, prin Legea nr. 340/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, salariul mediu brut este de 2298 de lei.

De ce a făcut MFP aceste precizări?

Finanțele au menționat că au făcut precizările de mai sus, ca urmare a unor informații apărute în mass-media cu privire la câștigul salarial mediu brut în 2014, raportat la valoarea prognozată în noiembrie 2013.

„Pentru interpretarea corectă a evoluției câștigului salarial și a numărului de salariați, trebuie utilizate metodologiile Institutului Naţional de Statistică, care sunt publice şi pot fi găsite ataşat fiecărui comunicat de presă sau publicaţie statistică”, a subliniat MFP.

În plus, Finanțele au precizat că, în concordanță cu precizările metodologice de mai sus, în „Raportul privind situaţia economică şi bugetară” au fost prezentate doar realizările de pe primele 5 luni, fără nicio apreciere corelativă cu nivelurile prognozate.

Cu toate acestea, comparaţia între salariul mediu brut din 2013 și cel din 2014 se poate efectua în ceea ce priveşte dinamica acestui indicator, deoarece calitatea estimărilor pentru acest an este mai mult decât relevantă, a subliniat MFP.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: