Skip to content

Pentru identificarea persoanelor cu risc de depresie, medicul de familie trebuie să le adreseze două întrebări pacienților

18 august 2014

despresie_medicul de familie_psihologLa evaluarea periodică obligatorie a stării de sănătate a populației, medicii de familie sunt obligați să depisteze și persoanele cu risc înalt de depresie. Medicii de familie pot trimite la psiholog persoanele care le răspund afirmativ.

Asigurații de până în 39 de ani beneficiază de analize gratuite o dată la 3 ani, iar cei de peste 40 de ani anual, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015. Acest act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 366 din 19 mai 2014, dar a intrat în vigoare la 1 iunie.

Hotărârea menționată a fost implementată prin Ordinul Ministerului Sănătății (MS) nr. 619/2014, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403 din data de 30 mai 2014, intrând în vigoare la 1 iunie 2014.

Mai exact, prin acest act normativ au fost aprobate Normele metodologice de aplicare în anul 2014 a Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Conform ordinului menționat, adulții fără simptome de boală beneficiază de consultații gratuite de evaluare a riscului individual. Aceste consultații au drept scop identificarea și intervenția asupra riscurilor modificărilor asociate afecțiunilor cu pondere importantă asupra poverii îmbolnăvirilor.

Acest tip de afecțiuni sunt bolile cardiovasculare, cancer, sănătate mintală și sănătatea reproducerii.

Evaluarea gratuită în cazul acestor afecțiuni o face medicul de familie care trebuie să trimită pacientul la medicul de specialitate, în funcție de rezultate.

Printre aceste consultații sunt cele pentru identificarea persoanelor cu un risc înalt de depresie.

Concret, pentru identificarea acestor persoane medicul de familie utilizează un chestionar standard cu două întrebări.

Aceste întrebări sunt următoarele:

  • V-ați pierdut interesul sau plăcerea pentru activitățile obișnuite în ultima lună?
  • V-ați simțit trist, demoralizat sau neajutorat în ultima lună?

Răspunsul afirmativ la ambele întrebări indică un risc înalt de depresie și impune trimiterea la consultații de specialitate de psihiatrie”, se mai scrie în Ordinului MS nr. 619/2014.

Important! Mai multe informații despre depresie puteți citi pe site-ul „Centrului Medical de Diagnostic și Tratament <Dr. Victor Babeș>”, Secțiunea „Info medical/Articole medicale/Despresia noastră cea de toate zilele”.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: