Skip to content

Produsele importate din Republica Moldova sunt exceptate de la plata taxelor. Există câteva excepții

8 Septembrie 2014

importul de produse_Republica Moldova_Acordul cu UEProdusele importate din Republica Moldova sunt exceptate de la plata taxelor, începând cu 1 septembrie, anunță Direcția Generală a Vămilor (DGV), într-un comunicat de presă. Decizia a fost luată ca urmare a Acordului de asociere încheiat între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Totuși, există câteva categorii de produse pentru care scutirea de taxe se acordă numai între anumite limite.

În Jurnalul Oficial al UE, seria L, nr. 260 din 30 august 2014 a fost publicată Decizia Consiliului UE nr. 492 din 16 iunie 2014 privind semnarea, în numele UE, și aplicarea cu titlu provizoriu a „Acordului de asociere între UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte”, potrivit comunicatului DGV.

În baza aceastui Acord, începând cu data de 1 septembrie 2014, se acordă exceptarea de taxe vamale la import pentru mărfurile originare din Republica Moldova. Totuși, pentru categoriile de legume și fructe incluse în anexele XV-A și XV-B din acord, scutirea de taxe vamale se acordă în limitele unor contingente tarifare (anexa XV-A) sau doar pentru componenta ad-valorem a taxei vamale (anexa XV-B).

Astfel, pentru a beneficia de contingentele tarifare preferențiale prevăzute în Anexa XV-A din Acord, importatorii trebuie să constituie o garanție privind plata taxelor vamale. Restituirea garanției se va efectua la primirea răspunsului Comisiei Europene de acordare a beneficiului contingentului.

Anexa XV-A cuprinde următoarele produse supuse scutirii anuale de taxe pentru contingentele tarifare:

  • tomate, în stare proaspătă sau refrigerată, la cantitățile de maximum 2000 de tone;
  • usturoi, în stare proaspătă sau refrigerată, la cantități de sub 220 de tone;
  • struguri de masă, proaspeți, de sub 10.000 de tone;
  • merele, proaspete, altele decât merele pentru fabricarea băuturilor fermentate sau nefermentate, prezentate în vrac, de la 16 septembrie până la 15 decembrie; pentru volume de maximum 40.000 de tone;
  • prune, proaspete, pentru maximum 10.000 de tone;
  • suc de struguri, inclusiv must, nefermentat, cu o valoare brix de maximum 30 la 20 grade Celsius, în valoare de peste 18 euro/100 de kilograme, chiar cu adaos de zahar sau alți îndulcitori, altul decât cel cu conținut de alcool; la un volum de minimum 500 de tone;
  • suc de struguri, inclusiv must, nefermentat, cu o valoare brix de peste 67 la 20 grade Celsius, în valoare de peste 22 euro/100 de kilograme, chiar cu adaos de zahar sau alți îndulcitori, altul decât cel cu conținut de alcool; la un volum de minimum 500 de tone;
  • suc de struguri concentrat, inclusiv must, nefermentat, cu o valoare brix de peste 30, dar maximum 67 la 20 grade Celsius, în valoare de peste 18 euro/100 de kilograme, chiar cu adaos de zahar sau alți îndulcitori, altul decât cel cu conținut de alcool; la un volum de minimum 500 de tone;
  • suc de struguri, inclusiv must, nefermentat, cu o valoare brix de peste 30, dar maximum 67 la 20 grade Celsius, în valoare de peste 18 euro/100 de kilograme, chiar cu adaos de zahar sau alți îndulcitori, altul decât cel cu conținut de alcool; la un volum de minimum 500 de tone.

Anexa XV-B cuprinde următoarele produse care fac obiectul unui preț de intrare, respectiv pentru care se operează exonerarea de elementul ad valorem al taxei de import (UE):

  • castraveți, proaspeți sau refrigerați;
  • anghinare, proaspătă sau refrigerară;
  • dovlecei, proaspeți sau refrigerați;
  • portocale dulci, proaspete;
  • clementine;
  • monreales și satsumas;
  • mandarine și wilkings;
  • tangerine;
  • tangelo, ortanique, malaquina și hibrizi similari de citrice, altele decât clementinele, monreale, satsumas, mandarine, wilkings și tangerine;
  • lămâi (Citrus limon, Citrus limonum);
  • pere, altele decât cele pentru cidru, prezentate la vrac, de la 1 august la 31 decembrie;
  • caise, proaspete;
  • vișine (Prunus cerasus), proaspete;
  • cireșe, altele decât vișinele, proaspete;
  • piersici fără puf și nectarine, proaspete;
  • piersici, altele decât piersici fără puf și nectarine, proaspete;
  • must, nefermentat, concentrat, în sensul notei complementare 7 la capitolul 22, de densitate de maximum 1,33 g/cmc la 20 de grade Celsius și de tărie alcoolică dobândită de maximum 1%, dar peste 0,5% în volum, altul decât mustul a cărui fermentație a fost stopată prin adăugarea de alcool;
  • must, nefermentat, neconcentrat, de densitate de maximă de 1,33 de g/cmc la 20 de grade Celsius și de tărie alcoolică dobândită de maximum 1%, dar peste 0,5% în volum, altul decât mustul a cărui fermentație a fost stopată prin adăugarea de alcool;
  • must, nefermentat, concentrat, în sensul notei complementare 7 la capitolul 22, de densitate de peste 1,33 g/cmc la 20 de grade Celsius și de tărie alcoolică dobândită de maximum 1%, dar peste 0,5% în volum, altul decât mustul a cărui fermentație a fost stopată prin adăugarea de alcool;
  • must, nefermentat, neconcentrat, de densitate de peste 1,33 g/cmc la 20 de grade Celsius și de tărie alcoolică dobândită de maximum 1%, dar peste 0,5% în volum, altul decât mustul a cărui fermentație a fost stopată prin adăugarea de alcool.
Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: