Skip to content

Aplicația prin care verificați dacă sunteți asigurat la sistemul de sănătate

23 septembrie 2014

aplicatie CNAS_asigurat la sanatate_SIUICalitatea de asigurat a unei persoane poate fi verificată direct pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin intermediul unei aplicații on-line. 

Asigurații pot verifica dacă mai au această calitate prin intermediul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Acest sistem dispune de o aplicație care se găsește pe site-ul CNAS, la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.

În această aplicație, asigurații trebuie să-și introducă codul numeric personal (CNP), un număr de verificare și să acceseze butonul „Caută”.

După aceste operațiuni, serviciul furnizează drept răspuns un mesaj în care se menționează dacă persoana este asigurată în sistemul public și când s-a înscris aceasta ultima dată la un medic de familie.

Important! În răspunsul generat de aplicație nu apar numele persoanei al cărei CNP este verificat și nici numele medicului la care acea persoană este înscrisă.

În plus, aplicația generează și Codul de IDenitificare al asiguraţilor (CID) din SIUI. Acest cod este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate.

CID va fi inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele „Cod de asigurat”.

Cardul electronic de sănătate a început să fie distribuit de pe 19 septembrie, ultimii asigurați urmând să-l primească peste patru ani, conform CNAS. Asigurații primesc acest card inactiv, activarea fiind făcută de primul furnizor de servicii medicale, precum un medic sau o farmacie, la care este folosit.

Persoanele care apar drept neasigurate vor fi nevoite să solicite o adeverință de asigurat de la casa de asigurări de sănătate la care se află în evidență. Pentru a obține această adeverință, trebuie depusă la casa de sănătate o copie după actul de identitate și o adeverință de la firma la care persoanele lucrează sau de la o instituție care le poate atesta starea, respectiv elev, student, pensionar, etc. (Mai multe detalii despre documentele care trebuie depuse pentru a se obține adeverința de asigurat găsiți în articolul „Cum atestați că sunteți asigurat în sistemul de sănătate”.)

Important! Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit Ordinului CNAS nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, care a intrat în vigoare la 19 septembrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr 685. Astfel, dacă un angajator nu plătește contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), timp de 3 luni, angajatul își pierde calitatea de asigurat și nu mai beneficiază de serviciile medicale care sunt oferite gratuit de sistemul public de sănătate, precum analize sau consultații la medicii specialiști.

Cota de CASS este de 5,5% contribuţia individuală a angajatului și de 5,2% contribuţia datorată de angajator, conform Codului fiscal. Valoarea minimă a acestei contribuții, raportată la salariul minim brut pe țară, este în prezent de 27 de lei.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: