Skip to content

Aveam aproape 5,9 milioane de angajați, în trimestrul II 2014

23 septembrie 2014

rata de ocupare a populatiei de peste 15 ani_salariati_romaniaNumărul de salariați din țara noastră era de 5,848 de milioane de persoane, reprezentând aproape 63% din populația activă, potrivit Institutului Național de Statistică (INSSE).

Populația activă din țara noastră era de 9,302 de milioane de persoane, dintre care 8,678 de persoane ocupate și 624.000 de șomeri, în perioada aprilie – iunie 2014, se menționează într-un comunicat de presă al INSSE.

Din populația ocupată, 5,848 de milioane de persoane reprezintă salariați și 2,83 de milioane alte categorii. Populația ocupată include forţele armate şi asimilaţi şi persoanele care lucrează în sectorul informal şi la negru.

Important! Datele pentru trimestrele I şi II 2014 au fost estimate pe baza populaţiei rezidente la 1 ianuarie 2014. Seriile de date privind participarea populaţiei la forţa de muncă, pe ultimii 10 ani, urmează a fi recalculate în funcţie de populaţia rezidentă reestimată în condiţii de comparabilitate cu rezultatele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011.

Rata persoanelor ocupate a fost de aproape 5,7 milioane

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă, 15 – 64 ani, a fost de 61,2% din totalul populației active, în trimestrul al doilea 2014, cu 1,7% mai mult față de trimestrul anterior, conform INSSE.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 66%, cu 4% mai puțin faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (68,8%, faţă de 53,6% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (62,7% faţă de 60,1% în mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,8%.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă reprezintă ponderea populaţiei ocupate în  vârstă de 15-64 ani în populaţia totală în vârstă de 15-64 ani.

Rata şomajului în trimestrul II 2014 a fost de 6,7%, în scădere faţă de trimestrul anterior (7,2%).

Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1298‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1679‰), precum şi pentru cele din mediul urban (1310‰).

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,5 puncte procentuale – 7,4% pentru bărbaţi faţă de 5,9% pentru femei.

Pe medii rezidenţiale, ecartul era de 3,7%, respectiv 8,4% pentru mediul urban, faţă de 4,7% pentru mediul rural.

Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat, de 23,9%, în rândul tinerilor, vârsta între 15 ani și 24 de ani.

Rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 65,8%. Aceasă rata reprezintă ponderea populaţiei active în vârstă de 15-64 ani în populaţia totală în vârstă de 15-64 ani.

Populația ocupată reprezintă toate persoanele de peste 15 ani care au produs bunuri sau servicii de cel puţin o oră, în T2 2014 

Din punct de vedere economic, populaţia activă cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii, potrivit metodologiei INSSE.

Populaţia ocupată reprezintă toate persoanele de 15 ani şi peste care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră (sau cel puţin 15 ore pentru lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi din agricultură – anterior anului 2011) în perioada de referinţă (o săptămână), în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.
Începând din anul 2011, lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi care lucrează în agricultură sunt consideraţi persoane ocupate doar dacă sunt proprietarii producţiei agricole (nu neapărat şi ai pământului) obţinute şi îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

  • producţia agricolă este destinată, fie şi măcar în parte, vânzării sau schimbului în natură (troc);
  • producţia agricolă este destinată exclusiv consumului propriu dacă aceasta reprezintă o parte substanţială a consumului total al gospodăriei, cel puţin 50% din acest consum.

Sunt excluse din populaţia ocupată persoanele care:

  • desfăşoară activităţi agricole minore, respectiv  a căror durată în săptămâna de referinţă nu depăşeşte 10 ore, în scop de recreere, hobby sau pentru a obţine, suplimentar, produse alimentare fără ca acestea să constituie o parte importantă a consumului total al gospodăriei;
  • desfăşoară activităţi agricole (cu o durată de peste 10 ore/săpămână), producţia agricolă fiind destinată exclusiv consumului propriu, dar aceasta nereprezentând o parte substanţială a consumului total al gospodăriei.

În afara persoanelor care au un loc de muncă şi au lucrat în cursul săptămânii de referinţă, indiferent de statutul profesional, se consideră persoane ocupate şi cele care fac parte din următoarele categorii:

  • persoanele care în cursul săptămânii de referinţă au desfăşurat o muncă oarecare, plătită sau aducătoare de venit, chiar dacă erau în curs de pregătire şcolară obligatorie, erau la pensie sau beneficiau de pensie, erau înscrise la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), primind sau nu indemnizaţie de şomaj;
  • ucenicii şi stagiarii remuneraţi, care lucrează cu program de lucru complet sau parţial;
  • membrii forţelor armate.

Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele condiţii:

  • nu au un loc de muncă;
  • sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
  • s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: