Skip to content

Siguranța rutieră pentru copiii de sub 3 ani: Scaun pentru mașină sau amendă de circulație

24 Septembrie 2014

amenda de circulatie_scaun pentru copii_28 septembrie 2014Șoferii riscă să fie amendați, dacă nu transportă copii mai mici de 3 ani în scaune speciale sau cu o centură de siguranță specială, începând cu 28 septembrie, se menționează într-o Ordonanță de Guvern (OG), care a schimbat Codul rutier. Valoarea acestei amenzi echivalează cu prețul plătit pentru a îndeplini regula.

Conducătorii ale căror autovehicule au prevăzute locuri cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, potrivit OG nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 635 din 29 august 2014.

În plus, șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc în afară de cel de pe scaunul din faţă, se menționează în OG din 29 august.

De asemenea, copiii cu vârsta de peste 3 ani, cu o înălţime de până la 150 cm, vor putea fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, se subliniază în OG nr. 21/2014.

Deși actul normativ menționat a intrat în vigoare la 1 septembrie, prevederile care se referă la obligația șoferilor de a transporta copii în condiții de siguranță se aplică de la 28 septembrie.

Amenzile sunt de 360 de lei sau 450 de lei

Pentru nerespectarea obligaţiilor introduse de OG nr. 21/2014, șoferii vor fi sancţionați cu trei puncte de penalizare.

În plus, șoferii vor primi, potrivit comisarul şef Florin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, citat de Mediafax, patru sau cinci puncte de amendă (n.a. – clasa a II-a a amenzilor de circulație), a căror valoare este de 360 de lei sau 450 de lei. El a mai spus că amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc.

„Noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum – scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a precizat Florin Brăcea.

Prețul unui scaun pentru copii variază între 170 de lei, un coș auto pentru sugari, și 2.200 de lei, un scaun cu diverse facilități, conform site-urilor de e-commerce.

Astfel, valoarea amenzii pe care o au de achitat șoferii, de la 28 septembrie, reprezintă  prețul mediu pentru un scaun auto de copii.

Concret, șoferii vor fi obligați, de duminică, să își cumpere scaun dedicat, ca să transporte copii mai mici de 3 ani.

Important! Conducătorii de autovehicule cu locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice, începând cu 28 septembrie 2014, potrivit OG nr. 21/2014. Dacă NU își informează pasagerii de această obligație, șoferii riscă să primească 3 puncte de penalizare și o amendă de 360 de lei sau de 450 de lei.

Amenzile rutiere de 360 de lei sau de 450 de lei reprezintă pentru șoferi o „pagubă” de aproape 57 de litri de carburant sau 71 de litri de carburant, respectiv cât un plin sau un plin și jumătate la o mașină din segmentul mediu.

Alte comparații privind valoarea amenzilor de circulație în buzunarul șoferilor puteți citi în articolul „Ce puteți cumpăra cu banii dați pe amenzile de circulaţie?”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: