Skip to content

Mai multe locuințe ar putea fi cumpărate prin Prima casă. Plafonul de garanții a crescut

29 Septembrie 2014

ANL_Prima casa_locuinta nouaGuvernul a majorat pentru a acest an plafonul de garanții pentru „Prima casă”. Astfel, mai multe persoane își pot achiziționa locuințe prin intermediul acestui program.

Până la 31 decembrie 2014, o nouă sumă a fost alocată pentru garanțiile din programul „Prima casă”, prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 818/2014 pentru completarea art. 3 din anexa 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, care a intrat în vigoare la 26 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr 706.

Această nouă sumă reprezintă diferența nealocată și/sau rămasă neutilizată din plafonul de 500 de milioane de lei destinat exclusiv pentru garantarea finanțării prin program a achiziției de locuițe construite de ANL.

În plus, până la sfârșitul acestui an, băncile care au beneficiat de alocări din plafonul destinat doar pentru a garanta cumpărarea de locuințe ANL sunt autorizate să utilizeze cu prioritate aceste sume pentru cei care vor locuințe prin „Prima casă”, potrivit HG nr. 818/2014.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) emite garanţii în numele şi în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe în cadrul programului „Prima casă”, conform HG nr 717/2009.

Înainte să ia această decizie, autoritățile au încercat să impulsioneze vânzarea de locuințe prin ANL. De la mijlocul verii, locuințele ANL pot fi cumpărate, în rate, direct de la Agenție, conform Ordonanţei Guvernului (OG) nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, care a intrat în vigoare la 1 august 2014. Avansul este de 15% din valoarea locuinței, iar dobânda de 5,25%, una dintre cele mai mici din piață. Aceste locuințe pot fi achiziționate de tinerii de până în 35 de ani, care au locuit minimum un an, neîntrerupt, în acel spațiu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: