Skip to content

Proiectul Legii business angels. Ce facilități fiscale ar putea primii investitorii în start-up-uri

8 octombrie 2014

business angel_investitie_profit_impozit_3 aniBusiness angel-ii vor primi diverse facilități fiscale, dacă nu vor deține majoritatea în companiile în care investesc, conform unui proiect de lege inițiat de Guvern. În plus, ei vor trebui să investească în firme cu cel mult trei ani vechime, respectiv în start-up-uri, și care nu au datorii la stat. 

Pentru a investi într-o firmă și a primi facilități fiscale, un business angel, sau un investitor individual, va trebui să-i acorde acesteia un împrumut, dacă firma este nouă și nu deține mai mult de 49% din aceasta, conform proiectului de „Lege privind stimularea investitorilor individuali – business angels”. Acest proiect de act normativ reglementează condiţiile în care persoanele fizice, pentru a beneficia de facilităţi fiscale în condiţiile legii, pot dobândi părţi sociale şi acorda împrumuturi societăţilor cu răspundere limitată (SRL).

Proiectul a fost publicat spre dezbatere publică pe 28 iunie, pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism (DIMMMAT), dar de-abia în ședința de ieri, 7 octombrie, Guvernul a discutat acest proiect, urmând ca în perioada următoare să înceapă parcursul legislativ pentru el.

Important! Pentru a fi aplicate reglementările din proiect, este nevoie ca acesta să fie dezbătut și adoptat de cele două camere ale Parlamentului, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Cine poate primi finanțări de peste 5.000 de euro

În noul act normativ, investitorul individual-business angel reprezintă investitorul privat, persoană fizică, care sprijină ideile noi în afaceri şi doreşte să participe la transpunerea lor în practică încă din stadiul incipient prin suport financiar şi managerial.

Potrivit proiectului de lege, pentru a beneficia de împrumutul acordat de business angel, un SRL va trebui să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să aibă cel mult trei ani de la înfiinţare;
 • să nu aibă datori către bugetul de stat pe întreaga perioadă de acordare a facilităţilor;
 • să fie întreprindere autonomă în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare;
 • să nu se afle în stare de faliment ori lichidare, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Conform Legii business angel-ilor, împrumutul acordat de investitor SRL-ului trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiţii:

 • să fie consemnat într-un înscris autentic;
 • să fie acordat fără dobândă;
 • să aibă o valoarea de cel puţin 5.000 de euro, echivalent lei la cursul Băncii Naţionale a României din ziua acordării împrumutului;
 • să fie acordat pe o perioadă de minimum 3 ani;
 • să fie înregistrat în contabilitatea SRL-ului conform legii;
 • să fie realizat prin transfer bancar în contul de virament al societăţii prin intermediul băncilor din România;
 • să fie destinat îndeplinirii scopului şi naturii activităţii SRL pentru care investitorul individual sau business angel asigură împrumutul.

Ce facilități obține investitorul

Veniturile sub formă de dividende obţinute de investitorul individual, pentru părţile sociale dobândite, sunt scutite de impozit pentru o perioadă de 5 ani, dacă acesta deţine cel mult de 49% din părţile sociale ale SRL-ului.

În plus, dacă investitorul nu devine acționar majoritar, diferenţa pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de cumpărare rezultată din transferul dreptului de proprietate asupra părţilor sociale obţinute de el este scutită de impozit, dacă transferul are loc după 3 ani de la dobândirea acestora.

Dreptul de a beneficia de cele două facilităţi este netransmisibil.

Dacă există mai mulţi asociaţi investitori individuali, facilităţile se acordă doar pentru cel mult de 49% din părţile sociale ale SRL-ului, chiar dacă asociaţii se încadrează între business angel-i. În acest caz, ordinea în care investitorii individuali beneficiază de facilităţile acordate este stabilită de data înscrierii în Registrul Comerţului a noilor asociaţi până la atingerea pragului de 49% din părţile sociale.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi fiscale, business angel-ul nu are dreptul să înstrăineze părţile sociale dobândite la SRL, o perioadă de 3 ani, de la data acordării împrumutului.

„Dacă investitorul înstrăinează părţile sociale înainte de expirarea termenului de 3 ani de la data acordări împrumutului, este obligat la plata retroactivă a impozitului pe dividende datorat conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, la care se adaugă penalităţile de întârziere, şi la plata impozitului pentru diferenţa pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de cumpărare rezultat din înstrăinarea părţilor sociale”, se detaliază în proiectul de act normativ.

În ce condiții se acordă finanțarea

Pentru finanțare, investitorul individual și SRL-ul vor semna două contracte, unul  de cesiune și unul de împrumut, cel din urmă încheiat în condițiile articolului 2158 din Codul Civil.

Cesiunea aportului de capital social se va face în condiţiile art. 87 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, iar transmiterea părţilor sociale dintre acționar și investitor în condiţiile art. 202 alin. (2) din aceeași lege.

Cele două contracte se semnează la aceeaşi dată, dar intră în vigoare la data înscrierii în Registrul Comerţului a noului asociat.

„În Registrul Comerţului se va face menţiune despre statutul de investitor individual-business angel al cesionarului, pe baza contractului de împrumut care va fi ataşat la cererea pentru înscriere a noului asociat”, se precizează în proiectul de Lege a business angel-ilor.

Pentru acordarea împrumutului, statutul SRL-ului va fi modificat, înainte de acordarea acestuia de către investitorul individual, după cum urmează:

 • participarea la profit a asociaţilor va deveni proporţională cu procentul părţilor sociale deţinut de fiecare asociat;
 • deciziile privind planul anual de afaceri, investiţii în active cu o valoare superioară a 10% din cifra de afaceri a societăţii în anul anterior, renunţarea la împărţirea profitului se vor lua doar cu acordul tuturor asociaţilor;

Dispoziţiile din acest statut nu vor putea fi modificate în perioada în care se beneficiează de facilităţile fiscale.

În plus, firma în care se investește va trebui să informeze Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) sau alte autorități competente în ceea ce privește modificările din structura acționariatului.

„Reprezentantul legal desemnat va asigura păstrarea, într-o formă corespunzătoare, a referinţelor de identitate ale deţinătorilor părţilor sociale, inclusiv ale investitorului individual – business angel, a evidenţelor secundare sau operative şi a înregistrărilor tuturor operaţiunilor finaanciare desfăşurate de societate pe o perioadă de minim 5 ani de la data la care societatea şi-a încetat activitatea”, se subliniază în proiectul de act normativ.

Conform proiectului, noua lege va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I. În plus, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu DIMMMAT vor elabora normele metodologice pentru aplicare prevederilor prezentei legi, care vor fi adoptate prin hotărâre a guvernului.

Această lege reprezintă un instrument modern de finanţare al afacerilor, după modelul existent în alte ţării ale UE ca Finlanda, Marea Britanie, Italia, potrivit unui comunicat de presă emis de DIMMMAT, pe 7 octombrie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: