Skip to content

Update: Românii din străinătate pot cumpăra și construi locuințe prin Prima casă

9 octombrie 2014

locuinte_romanii din strainatate_capsunarii_Prima casa_locuinta_cumparare_construireCetățenii români care lucrează în străinătate pot cumpăra și construi locuințe prin Programul „Prima casă”, începând de miercuri, 8 octombrie, conform unei Hotărâri de Guvern (HG). 

Persoanele fizice cu cetățenie română care locuiesc în străinătate și au permis de muncă și de ședere eliberate de autoritățile competente ale statului respectiv pot achiziționa și construi locuințe prin programul „Prima casă”, potrivit HG nr. 850/2014 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă„, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 735 din 8 octombrie 2014, data la care a intrat în vigoare. Acest act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), la secțiunea „Transparență decizională”, în data de 6 octombrie.

Până la 31 decembrie 2014, pentru achiziționarea locuințelor de către românii din străinătate, plafonul alocat garanţiilor este de 25 de milioane de lei.

„Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să își achiziționeze sau să își construiască o locuință. În același timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă și la creșterea gradului de utilizare a portofoliului de garanții din Programul Prima casă”, considera Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă, emis pe 6 octombrie.

Programul „Prima casă” a fost implementat începând cu a doua jumătate a anului 2009.

Până în prezent au fost acordate 123.922 de garanţii din care aproximativ 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008 – 2013, potrivit documentului de presă al Finanțelor.

Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 de euro.

„Din totalul garanţiilor acordate doar 287 de garanţii au fost executate, aceasta reprezentând o rată de default de 0,2%”, se subliniază în Nota de fundamentare a proiectului de HG.

Aceasta este a doua modificare a acestui program, în doar câteva săptămâni. La sfârșitul lunii septembrie, Guvernul a majorat pentru a acest an plafonul de garanții pentru „Prima casă”.

Mai exact, Executivul a alocat pentru „Prima casă” diferența nealocată și/sau rămasă neutilizată din plafonul de 500 de milioane de lei destinat exclusiv pentru garantarea finanțării prin program a achiziției de locuițe construite de ANL.

Decizia a fost adoptată prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 818/2014 pentru completarea art. 3 din anexa 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, care a intrat în vigoare la 26 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr 706.

Important! Actul normativ prin care românii din străinătate vor putea cumpăra locuințe prin „Prima casă” nu este încă în vigoare. Pentru a fi aplicat, proiectul publicat de Finanțe trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Știrea inițială a fost publicată în data de 6 octombrie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: