Skip to content

Care sunt cele mai importante aplicații pentru a verifica viteza internetului

13 octombrie 2014

www.netograf.ro_Netograf.ro_NetografAutoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat, la începutul lunii octombrie, o aplicație pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet, conform unui comunicat de presă. Aceasta nu este singura aplicație prin care utilizatorii pot afla viteza serviciului de internet. De câțiva ani, există mai multe asemenea opțiuni, cea mai populară dintre ele fiind integrată pe site-urile unora dintre cei mai cunoscuți furnizori de servicii de internet, la nivel local. Totuși, prin intermediul noii aplicații utilizatorii vor putea urmări statistici ale operatorilor, astfel încât să își evalueze corect serviciul de internet de care dispun.

Netograf.ro

Netograf.ro este o aplicație deschisă publicului spre testare, fiind în etapa în care este populată cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet, potrivit unui comunicat emis de ANCOM, pe 8 octombrie.

Mai exact, Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange, opțiunea fiind disponibilă pe site-ul http://www.netograf.ro, la secțiunea „Test”.

Pentru testare, utilizatorul trebuie să selecteze următoarele câmpuri, din coloana din stânga:

  • furnizorul,
  • tipul de ofertă de care beneficiază și
  • tipul de conexiune.

La deschiderea aplicației, utilizatorul găsește gata completate, și nu le poate schimba, următoarele câmpuri: IP, browser, sistem de operare și terminal (dispozitiv). În plus, trebuie să mai selecteze următoarele câmpuri: județ, oraș sau comună și localitate.

După ce completează toate câmpurile, utilizatorii accesează butonul „Start”, după care sunt întrebați dacă dispun de o conexiune fixă sau mobilă.

După bifarea noilor opțiuni, butonul „Start” rulează aproximativ 1 minut, iar la sfârșit utilizatorii primesc următoarele rezultate:

  • viteza de transfer a datelor – download și upload,
  • întârzierea de transfer,
  • variaţia întârzierii de transfer și
  • rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor.

Conform Manualului Utilizatorului aplicației Netograf.ro, aplicația se poate utiliza din orice browser de internet: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât și de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).

Important! Măsurarea parametrilor de calitate ai serviciilor de acces la internet nu necesită crearea unui cont de utilizator, dar există această opțiune. Pentru Uuilizatorii care doresc să-și creeze un cont, aplicația le pune la dispoziție o serie de funcții suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a-și grupa măsurătorile pe „conturi de internet” și de a dispune de grafice și tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, conform Manualului Utilizatorului.

„Rezultatul testului poate fi influențat de o serie de factori, astfel încât, pentru obținerea unor rezultate cât mai corecte, înainte de începerea testului, utilizatorii trebuie să se asigure că nu folosesc și alți utilizatori simultan conexiunea la internet, că echipamentul terminal este suficient de performant astfel încât să permită atingerea vitezelor promise de furnizori, că se află poziționați în apropierea routerului dacă utilizează un echipament wireless sau că nu sunt active alte aplicații care pot altera rezultatul testului. În cazul serviciilor de comunicații electronice la puncte mobile, utilizatorii trebuie să se asigure că folosesc cea mai performantă tehnologie disponibilă în momentul efectuării testului, să știe dacă serviciul are un volum de trafic inclus, după epuizarea căruia viteza de transfer scade la un anumit prag sau să se asigure că au destul trafic inclus astfel încât efectuarea testului să nu genereze costuri suplimentare nedorite”, se subliniază în comunicatul de presă al ANCOM.

Mai multe detalii despre modul în care puteți accesa Netograf.ro găsiți în Manualul Utilizatorului de Netograf.ro.

Potrivit Autorității, aplicația are, în prezent, în baza de date ofertele unora dintre principalii operatori de pe piață, dar va fi actualizată permanent, fiecare operator autorizat având obligația de a introduce propriile informaţii privind parametrii de calitate ai conexiunilor comercializate, în conformitate cu prevederile deciziei ANCOM nr. 1201/2011.

„Prevederile deciziei se aplică serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizată”, se precizează în documentul de presă al ANCOM.

Aplicația se diferențiază de alte instrumente de același tip și prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse, va calcula și valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiți de un anumit furnizor, conform Autorității. De exemplu, în ceea ce privește viteza serviciului de internet, aplicația va calcula valoarea medie națională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate.

„Prin intermediul acestor informații suplimentare, utilizatorii vor putea evalua şi performanţa reţelei, aşa cum a fost ea experimentată de alţi utilizatori. Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanță în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicației un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicație, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică”, se mai scrie în comunicatul de presă al ANCOM.

În plus, Autoritatea subliniază că, prin compararea ofertelor furnizorilor de servicii de acces la internet, precum și a evoluției în timp a parametrilor de calitate a serviciului, ANCOM poate realiza studii și rapoarte privind calitatea serviciului de acces la internet și poate evalua necesitatea de a interveni în piață prin alte măsuri de reglementare.

Netograf.ro va fi îmbunătățită permanent pe baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor, se menționează în documentul de presă al Autorității.

Alte aplicații

Pe lângă aplicația oficială oferită de ANCOM, încă de acum câțiva ani au apărut mai multe opțiuni, locale și internaționale, pentru a verifica viteza de funcționare a internetului.

Principala diferență între aceste opțiuni și Netograf.ro este că primele nu îi solicită utilizatorului să introducă niciun fel de date, ci doar să acceseze butonul de începere a testului – „Begin” sau „Start”.

În plus, toate aplicațiile oferă valori diferite pentru viteza de download și pentru cea de upload.

Speedtest.net

Una dintre cel mai cunoscute din acestea este Speedtest, realizată de cei de la Ookla și lansată în 2006. Prin intermediul acesteia poate fi măsurată și calitatea conexiunii la internet (ping) și se pot compara viteza unui abonat cu a altor abonații ai aceluiaș furnizor.

Aceasta este disponibilă pe iOS, Android și Windows Phone. De asemenea, aplicația este găzduită pe serverele locale, din orașul din care este utilizatorul, astfel că nu există probleme de rulare a acesteia.

Important! Unii utilizatori ar putea avea probleme cu deschiderea aplicației, deoarece rulează în Flash.

Această aplicație este integrată și pe site-urile unora dintre principali furnizori de servicii de internet – Orange, RCS-RDS (Digi Net) și Vodafone, diferența fiind grafica și culorile acesteia. De asemenea, aceeași aplicație o găsiți pe site-ul Testviteza.net.

TestMy.net

O altă aplicație cunoscută este TestMy.net, care rulează în HTML 5, fiind mai ușor de accesat de cei care au dispozitive electronice mai puțin performante. Testele pentru viteza de download și cea de upload rulează în ferestre separate.

Odată cu rezultatul testului, sunt afișate comparații cu viteza media a furnizorului, cu viteza internetului la nivelul țării, cu cea a celor mai recenți utilizatori ai testului care folosesc același utilizator de internet și cu viteza față de indexul Testmy.net.

În plus, utilizatorii o pot descărca, își pot face un cont pe site, pentru a-și urmări rezultatele, și o pot seta astfel încât să repete testele automat.

Speedof.me

Speedof.me a apărut în decembrie 2011, fiind făcută în HTML 5, deoarece marii producători de software au anunțat că nu mai susțin dezvoltarea Flash-ului.

Aceasta poate fi folosită atât pentru desktop și laptop, cât și pentru versiunile de mobile ale browser-elor, astfel că funcționează și pe iPhone, iPad, Android, Windows 8 și alte device-uri mobile.

Aplicația oferă și date despre calitatea conexiunii la internet.

Numion

Numion.com este o aplicație făcut pe Java, astfel că unii utilizatori o vor accesa mai greu. În plus, aceasta a apărut la sfârșitul anilor 90 și nu a mai fost actualizată din aproximativ nouă ani.

Aplicație prezintă vitezele corespunzătoare din România, de la nivel global și din afara României.

În plus, ea indică poziția pe care se clasează rezultatul între toate rezultatele obținute, de la înființarea aplicației până la momentul testului. În plus, pot fi accesate multe alte detalii și un istoric al testelor.

Go4speedtest.com

Go4speedtest.com indică și calitatea conexiunii la internet, nu doar vitezele. În plus, oferă comparații ale testului cu media rezultatelor din regiune, din țară și cu indexul aplicației, pentru trei tipuri de rezultate – viteza de download, cea de upload și calitatea conexiunii.

De asemenea, prezintă o medie cu rezultatele site-ului din ultimele șapte zile și unde se situează noul rezultat.

Utilizatorii își pot face un cont pe site, pentru a-și urmări istoricul și a compara alte date.

Aplicația M-Lab

Și centrul M-Lab oferă un test pentru viteza internetului, care indică și calitatea conexiunii la internet. Centrul M-Lab a fost înființat acum șase ani.

Aplicația poate rula într-una dintre următoarele opțiuni: Java, Flash și drept comandă în Unix. În plus, poate fi descărcată și de utilizatorii de Android.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: