Skip to content

Update: Afacerile sociale pot aplica la doua rundă de finanțare, până pe 20 octombrie. Ce documente sunt necesare și ce condiții trebuie îndeplinite

14 octombrie 2014

afaceri sociale_finantari_octombrie 2014_50000_euroBusinessurile sociale pot depune solicitări pentru fonduri nerambursabile, în cadrul unei noi cereri de proiecte, până pe 20 octombrie, conform unui comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Astfel, perioada a fost prelungită cu cinci zile, din cauza unor probleme tehnice. Bugetul alocat pentru această sesiune este de 100 de milioane de euro.

MFE, prin Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat o nouă sesiune de cereri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale, după cea de la începutul lunii august, pe 1 octombrie și urma să se încheie la 15 octombrie, conform unui comunicat de presă al Ministerului, de la sfârșitul lunii septembrie.

Sesiunea de încărcare a propunerilor de proiecte în cadrul celui de al doilea apel dedicat dezvoltării economiei sociale va fi deschisă până în data de 20 octombrie, ora 16, a anunțat AM POS DRU, pe 13 octombrie, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul MFE.

Propunerile de proiecte trebuie fi încărcate în sistemul informatic Action Web, pe pagina web https://actionweb.fseromania.ro/.

„Perioada în care pot fi depuse propunerile de proiecte a fost prelungită cu cinci zile în contextul în care sistemul informatic Action Web a prezentat unele deficienţe de funcţionare în zilele de 1 şi 2 octombrie”, se menționează în noul documentul de presă de pe MFE.

Modificarea datei a fost adoptată prin Ordinul MFE nr. 1015/2014 pentru aprobarea Corrigendumului nr. 1 la Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr. 173 „Dezvoltarea economiei sociale”, finanţată prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, domeniul major de intervenţie 6.1, aprobat prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 970/2014. Acest act normativ a intrat în vigoare la 13 octombrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Parte I, nr. 742.

La fel ca prima, noua cerere de proiecte a fost lansată în cadrul Axei prioritare 6 „Promovarea incluziunii sociale” Domeniul Major de Intervenție 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” nr 173.

Bugetul alocat acestui nou apel este de 100 de milioane de euro.

„Am alocat încă 100 de milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă pentru persoanele din grupurile vulnerabile, în special pentru cele din zona rurală”, a menționat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, într-un comunicat de presă emis de MFE, la sfârșitul lunii septembrie.

Pot solicita bani întreprinderile implicate în economia socială

Categoriile de beneficiari, solicitanţi şi parteneri, eligibili în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt:

  • organizații non-guvernamentale,
  • cooperative,
  • Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice,
  • furnizori de servicii sociale,
  • furnizori de servicii de ocupare acreditaţi, publici şi privaţi,
  • întreprinderi implicate în economia socială,
  • autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale).

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte se încurajează înfiinţarea de noi grupuri și parteneriate funcţionale în economie între cooperative, asociaţii de întrajutorare, fundaţii și asociaţii, întreprinderi, agenţii care vor înfiinţa structuri ale economiei sociale ce vor oferi noi servicii și noi oportunităţi persoanelor cu dificultăţi în integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii în special din zonele rurale, potrivit comunicatului de presă al MFE, de la sfârșitul lunii septembrie.

Finanțările pot fi între 50.000 de euro și 2,5 mil euro 

Valoarea totală eligibilă a proiectelor trebuie să fie cuprinsă între 220.125 lei (echivalentul în lei a 50.000 de euro) şi 2.201.250 de lei (echivalentul în lei a 500.000 de euro) pentru proiectele care se implementează într-o regiune de dezvoltare sau maximum 11.006.250 de lei (echivalentul în lei a 2,5 milioane de euro) pentru proiecte care se implementează în minimum 2 regiuni de dezvoltare.

Din această sumă, beneficiarii privați trebuie să asigure minimum între 2% și 5%, iar cei publici 17,35%.

Cursul de schimb utilizat pentru stabilirea acestor valori este de 4,4025 lei/euro, reprezentând cursul Inforeuro aferent lunii septembrie 2014, disponibil pe pagina web: http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?Language=en.

Important! Bugetul proiectului va fi exprimat doar în lei. Cererile de finanţare care prezintă buget calculat în euro vor fi respinse.

Durata de implementare a unui proiect trebuie să fie cuprinsă între 6 luni şi 12 luni. Cererile de finanţare a căror durată de implementare este mai mică de 6 luni sau mai mare de 12 luni vor fi respinse.

„Ghidul Solicitantului” pentru această rundă de finanțare a fost aprobat prin Ordinul MFE nr. 970/2014 privind aprobarea Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr. 173 „Dezvoltarea economiei sociale”, finanţată prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, domeniul major de intervenţie 6.1. Ordinul a intrat în vigoare de la 25 septembrie 2014, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703.

Prima sesiune de cereri de proiecte pentru economia socială a fost deschisă în august

În perioada 28 iulie – 11 august, s-a desfăşurat prima cerere de propuneri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale, care a avut alocat un buget de 200 de milioane de euro.

Luni, 22 septembrie, au fost semnate contractele de finanţare pentru primele 63 de proiecte evaluate în cadrul acestui apel. Proiectele semnate au un buget de aproximativ 82 de milioane de euro, dintre care fondurile UE reprezintă peste 66 de milioane de euro. În plus, în octombrie, va fi finalizată evaluarea celorlalte proiecte depuse în cadrul apelului din august.

„Am ales să semnăm proiectele care au obţinut 80 de puncte înainte de finalizarea evaluării tuturor propunerilor de proiecte depuse deoarece nu există nici un motiv real să aşteptăm încheierea verificării tuturor cererilor de finanţare. Mai mult, să semnăm cât mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ei”, a explicat Eugen Teodorovici.

AM POS DRU a publicat în data de 30 septembrie, a doua listă cu propunerile de proiecte care s-au calificat pentru a obţine finanţare europeană. Conform prevederilor Ghidului solicitantului, au fost selectate propunerile de proiecte care au obţinut minimum 70 de puncte în cadrul procesului de evaluare. Pe listă sunt 45 de proiecte, cu un buget de aproximativ 47 de milioane de euro, din care fondurile europene reprezintă peste 45,7 milioane de euro.

Documentele pentru cererea de proiecte nr 173 „Dezvoltarea economiei sociale” sunt următoarele:

Important! Știrea inițială a fost publicată pe 29 septembrie.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: