Skip to content

RAF a investit 10,5 mil dolari, în România, în 5 ani

16 octombrie 2014

Roxana_Vitan_RAF_2014De la înființarea sa, acum cinci ani, Romanian-American Foundation (RAF) a investit 10,5 milioane de dolari în România și a angrenat o rețea de peste 40 de organizații non-guvernamentale (ONG-uri) partenere prin care programele ajung în toate județele țării, se menționează într-un comunicat de presă al Fundației.

Din luna noiembrie 2009, când Guvernul Statelor Unite ale Americii a luat decizia de a reinvesti în România sumele obținute din fructificarea portofoliului RAF, Fundația a adaugat investițiilor sale 7,5 milioane de dolari atrași de către parteneri ca matching funds de la alți finanțatori și donatori, potrivit documentului de presă.

„După cinci ani, avem 14 programe complexe în derulare – cinci în antreprenoriat, șapte în educație și două în dezvoltare comunitară – toate vizând prioritățile noastre strategice, și anume revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice. Suntem printre foarte puținele fundații dedicate integral României și creată să existe <in perpetuity> – adică pentru totdeauna, astfel că programele noastre sunt gândite pe termen foarte lung”, a spus Roxana Vitan, Președintele RAF, în comunicatul de presă.

În perioada 14-17 octombrie 2014, la Biblioteca Națională a României, în Atrium, este deschisă publicului expoziția multimedia 5 Years of partnership for Action – powered by RAF, care prezintă activitatea Fundației în cei cinci ani, precum și opt filme cu proiecte de succes implementate de RAF și partenerii săi.

Programele RAF

Prin Programul Rural Entrepreneurship sunt asistați micii fermieri activi economic să facă tranziția dinspre semi-subzistență către o mică afacere profitabilă.

„Împreună cu partenerii săi, RAF a sprijinit mici fermieri să acceseze capital (prin instituții de micro creditare locale) și a propus modele de asociere în vederea accesului la piață (asociații de producători, cooperative agricole, food-hubs). Programul susține patru cooperative pilot care ajută 45 de fermieri să își valorifice mai bine producția și să devină motoare de dezvoltare economică locală”, se menționează în comunicatul de presă.

Partenerii acestui program au fost CEED, CMSC, CRPE, FDSC, Fundația Civitas și Fundația PACT. În plus, partenerii Pro Bono au fost: Fundația pentru promovarea Agriculturii și Economiei Regionale (FAER), Fundația Patria Credit, Opportunity Microcredit Romania, Patria Credit, Romcom, Societatea de Finanțare Rurală FAER și Viats.

Programul Green Entrepreneurship se axează pe ecoturism ca sursă de venituri pentru comunități rurale aflate în zone cu resurse naturale sau obiective culturale de interes. Partenerii acestui program au fost Fundația pentru Parteneriat (REPF) și CEED.

„Prin dezvoltarea infrastructurii și serviciilor, se vizează creșterea fluxului de turiști pentru a genera impact economic. Programul susține șapte întreprinderi sociale green și angajează în prezent peste 500 de persoane din comunitățile locale”, se mai scrie în comunicatul de presă.

Programul Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship (ARTIE) oferă intervenții pentru cercetătorii și antreprenorii în tehnologie, pentru ca ei să identifice potențialul de punere a unei idei pe piață. Anul trecut, 8 echipe formate din 27 de cercetători români au primit granturi pentru a dezvolta concepte cu potențial comercial demonstrat.

A urmat programul RICAP – un parteneriat între Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală și Institutul american LARTA. Prin acest program sunt susținuți antreprenorii români să ajungă cu produsele lor pe piața globală.

„Participanții RICAP lucrează cu echipe dedicate de mentori și experți din SUA și România pentru a-și dezvolta capacitatea de comercializare și pentru a se conecta la o rețea globală de potențiali parteneri și investitori. Primul ciclu RICAP a susținut 15 inovatori din România, iar al doilea ciclu este în faza de selecție a participanților”, se detaliază în comunicatul de presă.

Partenerii ARTIE sunt LARTA Institute USA, Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltarea Locală (CRIDL).

Programul de educație antreprenorială este primul program RAF demarat, în 2009, alături de Junior Achievement România (JAR). Acesta are ca scop dezvoltarea laturii practice a învățământului din România – educația antreprenorială stabilă, prin care elevii să învețe cum să dezvolte o idee, cum să lucreze în echipă și să ia decizii împreună.

„RAF a sprijinit JAR să pregătească evaluarea Enterprise Driving License®, lucrând cu 500 de profesori și 15.000 de elevi. Anual, 500 de elevi participă la Competiția Națională Compania Anului și la alte târguri regionale”, se menționează în comunicatul de presă.

Programul Reforma Predării Științelor a demarat cu proiectul de reformă a predării fizicii, acum trei ani, partenerul fiind Societatea Română de Fizică. A implicat un grup de profesori care au redefinit metodologia de predare a fizicii folosind investigația și experimentele, astfel încât materia să fie atractivă pentru copii.

„În prezent, 1.000 de profesori sunt sprijiniți să aplice metoda la clasă în școli din 8 județe, iar primele evaluări au demonstrat un salt semnificativ în performanțele elevilor. Noua metodă de predare a fizicii urmează să se extindă în toate județele țării, iar abordarea urmează să includă și alte discipline tehnice”, se mai scrie în comunicatul de presă.

Programul de Educație Civică vizează determinarea tinerilor să se implice în viața comunităților lor. Partenerul acestuia este Fundația Noi Orizonturi.

„Cluburile IMPACT au demarat în 2002, în Valea Jiului. Până acum, IMPACT a atras peste 6.000 de tineri și copii. Peste 300 de lideri voluntari ghidează anual activitățile Cluburilor IMPACT”, se menționează în documentul de presă.

În prezent, acest program este prezent în 13 județe, în peste 100 de școli din România și lucrează cu aproape 2.000 de tineri și 300 de profesori voluntari.

„Anual, Cluburile IMPACT din România realizează aproape 200 de proiecte, ce ajută aproximativ 35.000 de oameni: copii, tineri, adulți sau bătrâni care se confruntă cu probleme ca sărăcia, poluarea mediului, excluziunea, încălcarea drepturilor omului, discriminarea, violența, accesul redus la resurse sau educație, problemele de sănătate. Este primul program educațional dezvoltat în România care a fost preluat de alte 9 țări (S.U.A., Nicaragua, Honduras, Republica Dominicană, Mexic, Haiti, Armenia, Albania și Republica Moldova), fiind un model de educație flexibil, care poate fi replicat ușor”, se precizează în comunicatul de presă.

Programul de Dezvoltare Comunitară are ca scop extinderea participării civice și a contribuției individuale la rezolvarea problemelor comunității.

În cadrul acestuia, RAF susține, în principal, două proiecte naționale: platforma de donații www.donatie.ro, dezvoltată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și susținută de șase instituții bancare și trei companii de telefonie mobilă, și mișcarea Fundații Comunitare, în parteneriat cu ARC.

„Până la finalul anului 2013, fundațiile comunitare au susținut peste 1.300 de inițiative locale cu finanțări, burse și dotări în valoare de 3.748.660 Lei – unul dintre cele mai de succes proiecte fiind Swimathon – derulat acum în 7 orașe din țară. În perioada 2012-2014, pe platforma Donație.ro s-au derulat 70 de campanii, s-au atras 5,6 milioane de lei (peste 1,75 milioane de dolari) și s-au înregistrat peste 625.000 de SMS-uri de la 500.000 de donatori”, se detaliază în comunicatul de presă.

Partenerii acestui program sunt: ARC, Fundația Comunitară Alba, Fundația Comunitară Bacău, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Covasna, Fundația Comunitară Iași, Fundația Comunitară Mureș, Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova , Fundația Comunitară Sibiu și Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

Programul Teach for Romania este adresat absolvenților de universități de prestigiu din România și din străinătate, fiind realizat în parteneriat cu Teach for Romania. Acest program îi pregătește pe tineri să predea în acele școli unde profesorii obișnuiți ar prefera să nu ajungă.

„În 2014, prima ediție a Leadership Summer Academy, Teach a pregătit 19 tineri pentru a deveni profesori. Pe perioada pregătirii, peste 180 de copii din Târlungeni – Brașov, au participat la lecțiile predate de tinerii profesori”, se subliniază în comunicatul de presă.

Din 15 septembrie 2014, prima generație de profesori Teach for Romania și-a început activitatea în 13 școli din țară.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: