Skip to content

Update: Schema pentru crearea a 10 locuri de muncă, cererile de finanțare pot fi depuse până pe 28 noiembrie

20 Octombrie 2014

ajutor de stat_FinantePentru a-și finanța cheltuielile cu 10 salariați, din cadrul unui proiect, firmele pot depune cererile până pe 28 noiembrie, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Astfel, perioada de depunere a fost prelungită cu mai bine de o lună. Finanțările se acordă în cadrul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. 

Finanțele au anunțat că, pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat stabilită prin Hotărârea Guvernului (HG) nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, cu modificările și completările ulterioareprima sesiune de înregistrare a cererilor de acord se va prelungi până pe 28 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă, emis pe 17 octombrie.

Astfel, MFP a prelungit perioada de depunere cu o lună și zece zile. Într-un comunicat de presă, emis pe 17 septembrie, MFP menționa că această sesiune se va desfăşura în perioada 22 septembrie – 17 octombrie.

Bugetul primei sesiuni este de 200 de milioane de leiBugetul maxim al acestei scheme de ajutor de stat este de 2,7 miliarde de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, potrivit MFP.

Valoarea ajutorului de stat solicitat prin Cererile de acord pentru finanțare depuse până la data de 16.10.2014 este de 6% raportat la valoarea bugetului alocat primei sesiuni”, se subliniază în comunicatul de presă al Finanțelor din 17 octombrie.

Prin această schemă, firmele pot primi alocări nerambursabile pentru costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, în limita salariului mediu brut pe economie.

Totuși, firmele trebuie să creeze minimum 10 noi locuri de muncă, dintre care 3 locuri de muncă pentru lucrători defavorizați.

Cererile de acord pentru finanţare, însoţite de documentele justificative necesare în prima etapă de evaluare, se transmit la Registratura generală a MFP, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, doar prin poştă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, menţionându-se pe plic “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014”.

Înregistrarea cererilor la Registratura generală a MFP se face doar în perioada 22 septembrie – 28 noiembrie. Cererile de acord pentru finanțare înregistrate în afara acestei perioade se restituie firmelor și nu vor fi luate în considerare în procesul de analiză.

Analiza cererilor de acord pentru finanțare începe numai după închiderea sesiunii de înregistrare, fără a avea importanță ordinea înregistrării acestora.

Cine poate depune solicitări

În cadrul acestei scheme de ajutor de stat pot solicita finanțare oricare firmă, dar NU cele care activează în următoarele domenii:

 • agricultură;
 • industria extractivă;
 • industria prelucrătoare;
 • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat;
 • construcții speciale;
 • comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și a motocicletelor;
 • transport și depozitare;
 • hoteluri și restaurante;
 • informații și comunicații;
 • intermedieri financiare și asigurări;
 • tranzacții imobiliare;
 • activității de servicii de administrare și de servicii suport;
 • administrație publică și apărare;
 • activități de spectacole, culturale și recreative;
 • activități asociative diverse;
 • activități ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic;
 • activități ale gospodăriilor private de producere de bunuri și servicii destinate consumului propriu;
 • activități ale organizațiilor și organismelor extrateritoriale.

Ajutorul de stat aferent cheltuielilor eligibile se acordă cu îndeplinirea următoarelor condiții:

 • locurile de muncă sunt create direct de un proiect de investiţii;
 • locurile de muncă sunt create după data primirii acordului pentru finanţare, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării investiției.

În Ghidului solicitantului pentru HG nr. 332/2014 se dă exemplul unei firme care înregistrează un număr mediu de 30 de salariaţi pe perioada ultimelor 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi solicită finanţare pentru un proiect de investiţii aferent activităţii „Fabricarea de mobilă n.c.a.” – cod CAEN 3109. Dacă firma îşi propune să creeze zece locuri de muncă, dintre care 3 pentru lucrători defavorizaţi, atunci opt locuri de muncă sunt direct legate de activele care fac obiectul proiectului de investiţii (muncitori calificaţi în domeniul prelucrării lemnului), iar două locuri de muncă sunt indirect legate de investiţia iniţială (manager marketing, agent de vânzări).

„Rolul fiecărei categorii de locuri de muncă în activitatea pentru care se solicită finanţare este detaliat în cadrul planului de afaceri. Prima plată a ajutorului de stat este condiţionată de existenţa în cadrul întreprinderii a 40 de locuri de muncă, dintre acestea, 10 noi locuri de muncă fiind
create ca urmare a realizării proiectului de investiţii, după data primirii acordului pentru finanţare”, se explică în Ghidul solicitantului.

Acordurile de finanțare vor fi emise până la sfârșitul anului 2020

Conform Ghidului solicitantului pentru HG nr. 332/2014, se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2025, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.

Pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, începând cu deschiderea sesiunii de înregistrare a cererilor, Finanțele pun la dispoziția solicitanților, la adresa http://www.mfinante.ro/Ajutordestat, o platformă dedicată prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări și solicitări de clarificări, acestea urmând a fi soluționate cu celeritate.

Toate detaliile despre această scheme de finanțare puteți citi în articolele „Schema de ajutor de stat care s-ar putea aplica în curând: Cum s-ar putea reduce costurile cu angajații?”, „Subvenții pentru crearea de locuri de muncă: Vor beneficia 1700 de firme” și în „Ghidul solicitantului” varianta finală publicată de MFP pe care o găsiți mai jos, precum și pe site-ul MFP, la secțiunea Domenii de activitate, subsecțiunea Ajutor de stat/ HG nr.332/2014 sau la adresa http://www.mfinante.ro/hg332.html?pagina=domenii.

Ghidul solicitantului 2014

Important! Știrea inițială a fost publicată pe 18 septembrie.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: