Skip to content

EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut în sem I 2014

22 Octombrie 2014

valoarea tranzactiilor de M&A_semestrul I 2014_Europa Centrala si de SudActivitatea de pe piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (merger & acquisitions) a scăzut, atât ca valoare, cât și ca număr, în primul semestru al acestui an, față de primul semestru al anului trecut, conform barometrului EY M&A Barometer România H1 2014, publicat marți, 21 octombrie.

Numărul tranzacțiilor de pe piața de M&A din România s-a redus cu aproximativ 9,3%, fiind de 68 de tranzacții, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară de anul trecut, se arată în barometrul EY M&A Barometer România H1 2014.

După numărul de tranzacţii, sectorul IT a fost cea mai atractivă industrie, cu 9 tranzacţii, în primul semestru al acestui an. Acesta a fost urmat de sectorul de media şi telecomunicaţii şi de servicii, fiecare cu câte 7 tranzacţii.

De asemenea, barometrul EY evidențiază faptul că tranzacţiile au fost dominate de investitorii strategici, că industria cea mai atractivă a fost tehnologia informației (IT) și că tranzacţiile cele mai valoroase au vizat sectorul de energie şi minerit, urmat de cel de produse alimentare și băuturi şi de transporturi.

Care a fost valoarea tranzacțiilor

Valoarea pieței de M&A din România a scăzut cu 25%, ajungând la 600 de milioane de dolari, în primele șase luni din acest an, față de perioada similară de anul trecut, conform EY M&A Barometer România H1 2014.

Valoarea medie a unei tranzacții de M&A, în semestrul I 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, a scăzut cu aproape 17,5%, ajungând la 8,82 de milioane de dolari.

În ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, cele mai mari au vizat sectorul de energie şi minerit, urmat de transporturi şi servicii financiar-bancare. 

„Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii din prima jumătate a anului 2014 a fost dominată de tranzacţii sub pragul de 20 de milioane de euro. Chiar dacă au apărut anumite tranzacţii mari în sectorul serviciilor financiare, energiei şi materialelor de construcţii, acestea urmează să se finalizeze în 2015”, a spus, într-un comunicat de presă, Florin Vasilică (foto), partener şi lider al departamentului Servicii de asistenţă în tranzacţii al EY România.Florin Vasilica_EY TAS Leader

Pe de altă parte, piaţa locală a tranzacţiilor de mărime medie a înregistrat semnale pozitive puternice, cu numeroase tranzacţii în sectorul TMT (tehnologie, media şi telecomunicații), potrivit liderului de la Servicii de asistenţă în tranzacţii al EY România.

„Alte sectoare în care s-a observat o accelerare a activității de fuziuni și achiziții au fost: energie, transporturi şi serviciile financiare. În plus, am remarcat un semnal pozitiv și din partea cumpărătorilor prin creșterea numărului de tranzacții urmărite de către fondurile de private equity, prin noi investiții sau achiziții efectuate de companiile din portofoliu, dar și o serie de tranzacții secundare”, a menționat Florin Vasilică.

În ceea ce privește vânzătorii, partenerul de la EY România a observat o schimbare în activitatea antreprenorilor români, care au devenit mult mai atenți la realităţile pieţei.

Drept urmare, am văzut o descreștere a așteptărilor acestora privind evaluarea companiilor, o tendință în măsură să susțină în continuare activitatea de M&A în perioada următoare”, a detaliat Florin Vasilică.

Numărul cumpărătorilor strategici a scăzut 

În țara noastră, în primele șase luni ale acestui an, majoritatea companiilor româneşti care au făcut obiectul unei tranzacţii au avut cumpărători locali, numărul acestora cumulând 66% din totalul tranzacţiilor, conform EY M&A Barometer România H1 2014.

Tranzacţiile finalizate de investitorii strategici în primul semestru din 2014 reprezintă 49% din total, cu 10% mai puţin față de anul anterior, potrivit barometrului EY.

„Procentul investitorilor financiari a crescut la 51% din totalul celor prezenți pe piață, față de 41% în primul semestru din 2013, subliniind o disponibilitate mai mare a fondurilor private de investiţii de a investi în România”, se precizează în EY M&A Barometer România H12014.

În primul semestru din 2014, dintr-un total de 19 tranzacţii efectuate de investitori externi, cele mai multe investiții au provenit, în mod egal, din Canada, Luxemburg şi Germania, fiecare cu câte 11%, în timp ce în aceeași perioadă de anul trecut cei mai activi investitori externi au fost din Polonia, 15%.

Statele Unite ale Americii sunt singurul investitor cu o prezență constantă pe piața din România, în ultimii doi ani, cu un nivel al investițiilor de 5% din total, în primul semestru din 2014, faţă de 12% anul trecut”, se menționează în EY M&A Barometer România H1 2014.

Ce tendinţe sunt pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Consolidarea sectorului energetic a fost cea mai vizibilă tendinţă din piaţă, în care cea mai atractivă zonă pentru investiții a fost cea a energiilor regenerabile, conform barometrului EY. Parcurile de energie fotovoltaică şi microhidrocentralele au atras jumătate din numărul de tranzacţii finalizate în primul semestru din 2014.

A doua tendinţă vine dinspre sectorul serviciilor financiar-bancare, marcând consolidarea sectorului financiar, cu tranzacții majore în domeniul bancar şi de asigurări, dar şi alte zone, inclusiv cea de leasing.

Care este situația în CSE

Spre deosebire de România, majoritatea ţărilor din regiunea Europa Centrală şi de Sud-Est (CSE) s-a intensificat activitatea de fuziuni şi achiziţii, în primul semestru al acestui an, înregistrându-se un număr de 629 de tranzacţii, potrivit barometrului EY.

În plus, valoarea estimată a pieţei de M&A din CSE a crescut semnificativ, cu aproape 36%, fiind estimată la 18,5 miliarde de dolari, în primele șase luni, faţă de primul semestru din 2013, generată, în primul rând, de o megatranzacţie care a avut loc pe piața din Cehia, a cărei valoare a fost de 1,6 miliarde de dolari.

„În CSE, majoritatea companiilor care au făcut obiectul tranzacţiilor au avut cumpărători din aceeaşi regiune geografică, numărul acestora cumulând 51% din totalul tranzacţiilor”, se mai scrie în EY M&A Barometer România H1 2014.

De asemenea, tranzacţiile din CSE, din semestrul întâi 2014, au fost încheiate mai ales de investitorii strategici, cea mai atractivă industrie pentru cumpărători a fost tehnologia informaţiei (IT) și cele mai mari tranzacţii, ca valoare, au vizat industria chimică.

SUA a fost cel mai activ investitor din regiune în primele șase luni din acest an, cu 38 de tranzacții, urmat de Marea Britanie, cu 19 tranzacții, Germania, cu 18 tranzacții, și Austria, cu 12 tranzacții.

Metodologia barometrului

Barometrul EY este un rezumat şi o analiză a informaţiilor făcute publice şi identificate în baze de date reputate.

Acest baromestru analizează 11 țări din CSE, respectiv Bulgaria, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

Activităţile de fuziuni şi achiziţii şi datele cuprinse în barometru includ informaţii privind tranzacţiile de tip privat-privat.

Totuşi, aceste activități exclud:

 • achiziţii de pachete minoritare de acţiuni sub 15%,
 • răscumpărarea de acţiuni deţinute de acţionarii minoritari sau de către acţionarii majoritari,
 • tranzacţii imobiliare (cu excepţia cazului în care vânzatorul şi/sau cumpărătorul a fost o companie imobiliară sau un fond imobiliar),
 • tranzacţii de pe piaţa de capital (cu excepţia tranzacţiilor care au dus la o schimbare a controlului),
 • achiziţii de licenţe,
 • contracte de asociere în participaţiune,
 • investiţiile greenfield,
 • IPO-uri (listările la bursă),
 • privatizări,
 • tranzacţii care includ active din mai multe ţări (valoarea acestor tranzacţii a fost ignorată pentru fiecare ţară, dar numărul acestora a fost luat în considerare),
 • reorganizări interne.
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: