Skip to content

Pentru copiii din centrele de plasament și pentru mamele protejate, cheltuielile statului se modifică, din decembrie

23 Octombrie 2014

cheltuieli copii institutionalizati_decembrie 2014În cazul copiilor aflați în plasament într-un centru special public și al mamelor protejate, valoarea alocațiilor pentru drepturile aferente se modifică de la 1 decembrie, conform unei Hotărâri de Guvern (HG), care a intrat recent în vigoare. 

Cuantumul limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor copiiilor şi tineriilor pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial şi pentru mamele protejate în centre maternale, precum şi cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice va fi schimbat, începând cu 1 decembrie, potrivit HG nr. 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Acest act normativ a fost intrat în vigoare pe 21 octombrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Parte I, 763.

În plus, documentul se referă la drepturile la îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sumele de bani pentru nevoi personale şi cuantumul alocaţiei de hrană.

Conform recentului act normativ, valoarea alocaţiei de hrană va fi zilnic de:

 • 12 de lei, pentru copiii de la 0 ani până la 3 ani inclusiv și pentru copilul beneficiar al serviciului de zi;
 • 16,6 lei, pentru copiii de la 3 ani până la tinerii de 26 de ani inclusiv, precum și pentru mamele protejate în centrul maternal.

În cazul copiilor beneficiari ai serviciului de zi, aceeași alocație o și primesc și copiii din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie.

Potrivit HG nr. 904/2014, valoarea cheltuielilor pentru drepturile de îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive va fi anual de:

 • 366 lei, pentru copiii de la 0 ani până la 3 ani inclusiv, respectiv de un leu, zilnic;
 • 498 lei, pentru copiii de la 3 ani până la 7 ani inclusiv, respectiv de 1,36 lei, zilnic;
 • 611 lei, pentru copiii de la 7 ani până la 14 ani inclusiv, respectiv de 1,67 lei, zilnic;
 • 754 lei, pentru copiii de la 14 ani până la 18 ani inclusiv, respectiv de 2 lei, zilnic;
 • 844 lei, pentru copiii de la 18 ani până la 26 ani inclusiv, precum și pentru mamele protejate în centrul maternal, respectiv de 2,31 lei, zilnic.

Aceleași alocații precum copii între 3 ani și tinerii de 26 de ani inclusiv le primesc copiii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special sau de masă, inclusiv celor şcolarizaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu, conform actului normativ care se va aplica de la 1 decembrie.

În plus, 28 de lei, lunar, respectiv 0,93 lei/zi, vor primi copiii şi tinerii care beneficiază de o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, precum şi mamele protejate în centre maternale, pentru nevoi personale.

Important! În cazul copiilor cu handicap, infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA, cuantumul sumelor necesare acordării tuturor acestor drepturi se majorează cu 50% în raport cu sumele acordate.

De asemenea, recent, s-a majorat și alocația pentru copiii aflați în plasament.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a intrat în vigoare pe 20 octombrie, pentru fiecare copil faţă de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidenţial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, în condiţiile legii, se acordă o alocaţie lunară de plasament de 600 de lei, începând din decembrie.

2 comentarii leave one →
 1. 30 Octombrie 2014 22:31

  Legea despre care am scris se refera doar la copiii din institutii. Intr-adevar nu spune nimic despre procenteșe in plus pentru copii cu dizabilitati, dar aceasta prevedere este in vigoare in Legea nr. 272/2004.
  Pentru copii aflati in plasament la un asistent maternal, de exemplu, puteti sa cititi http://abotezatu.com/2014/10/21/copiii-din-familiile-cu-venituri-mici-vor-primi-alocatii-mai-mari-din-noiembrie/ si sa verificati Legea nr. 272/2004.

 2. Popescu Elena permalink
  30 Octombrie 2014 20:58

  Buna ziua! vad ca spuneti ceva intradevar important in articolul dvs, si anume ca pentru copii cu handicap si cei bolnavi de hiv sida cuantumurile se calculeaza majorate cu 50 %, intrebarea mea este daca si pentru alocatia de hrana si pentru alocatia de plasament se aplica acest procent. In legea publicata in monitor nu se mai dau cuantumurile pe categorii de afectiuni si nici daca se acorda procente in plus pentru copii cu dizabilitati sau bolnavi de hiv sida , asa cum au fost publicate in anii precedenti. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: