Skip to content

Update: Bugetul pentru „Prima casă” a fost suplimentat cu 90 mil E. Încă 5000 de persoane pot accesa credite până la sfârșitul anului

24 octombrie 2014

cati bani primesti_Prima casa_valoarea finantariiProgramul guvernamental „Prima casă” a fost suplimentat cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 de milioane de euro, potrivit unei Hotărâri de Guvern (HG), care a intrat ieri în vigoare. Aceasta este cea de-a treia majorare a plafonului pentru acest program, astfel că în .

Până la 31 decembrie 2014, a fost alocată suma de 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 de milioane de euro pentru emiterea de garanţii în cadrul programului „Prima casă”, potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Această măsură a fost introdusă prin HG nr. 913/2014 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, precum şi pentru modificarea art. 4 din Normele de implementare a Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 175/2010. Acest act normativ a intrat în vigoare pe 23 octombrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 771.

Proiectul de HG a fost postat, pe 18 octombrie, pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice (MFP), la rubrica Transparență decizională, se scrie într-un comunicat de presă al acestei instituției. Guvernul a aprobat noua HG pe 21 octombrie 2014.

„Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obține credite cu garanții guvernamentale prin Programul Prima casă – și știm că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru – și, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanțatorilor”, a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, în documentul de presă.

Ca urmare a noii alocări bugetare, încă 5000 de potențiali beneficiari pot accesa credite pentru „Prima casă”, până la sfârșitul acestui an, conform unui comunicat de presă al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), emis pe 23 octombrie.

Bugetul destinat de UE pentru domenii prioritare ale României a fost realocat pentru „Prima casă”

Suma de 90 de milioane de euro provine din plafonul disponibil de 100 de milioane de euro, echivalentul a 445 de milioane de lei, destinat garantării finanţărilor potrivit art. 3 din OUG nr. 9/2010 privind Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene (UE) alocate României, aprobată prin Legea nr. 120/2010, cu modificările și completările ulterioare, se precizează în noul act normativ.

Drept consecință, în acest an, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 4 alin. (2) din OUG nr. 9/2010 devine de 10 milioane de euro, se subliniază în HG nr. 913/2014.

În comunicatul de presă, MFP menționează că în condițiile în care, pentru acest an, din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească de 445 de milioane de lei, nu a fost acordată nicio garanție, ca urmare a faptului că nu au fost depuse cereri în acest sens, a propus realocarea pentru programul „Prima casă” a sumei de 400,5 milioane lei.

Plafonul a ajuns la peste 2 miliarde de lei

Odată cu noul act normativ, „Prima casă” ajunge în acest an la un buget de aproximativ 2,1 miliarde de lei. Pe lângă HG nr. 913/2014, alte două acte normative au fost adoptate pentru a stabili bugetul acestui program guvernamental.

Prin HG nr. 5/2014, pentru modificarea şi completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, s-a alocat pentru anul 2014 un plafon al garanţiilor de 1,2 miliarde de lei. Acest act normativ a intrat în vigoare la 13 ianuarie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 22.

„La data de 1 iulie 2014, plafonul total aferent anului 2014 (exclusiv plafonul destinat achiziționării locuințelor construite prin Agenția Națională pentru Locuințe – ANL) a fost integral alocat, Ministerul Finanțelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program, deoarece aceștia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente”, se mai scrie în comunicatul de presă al Finanțelor.

Prin HG nr. 818/2014 a fost majorat plafonul total de garantare a programului „Prima casă”, prin realocarea plafonului nealocat și/sau alocat și neutilizat de circa 500 de milioane de lei destinat achiziţiei de locuinţe construite de ANL. Acest act normativ a intrat în vigoare la 26 septembrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706.

„În această perioadă, Programul „Prima Casă” a cunoscut o creștere peste așteptări a numărului de solicitări, mai multe bănci partenere raportând epuizarea plafonului alocat, chiar și în urma suplimentării acordate în luna septembrie a acestui an, cu 500 milioane lei”, se subliniază în documentul de presă al FNGCIMM.

Astfel, Guvernul a emis HG nr. 913/2014. „Solicitările de garantare ce au determinat majorarea plafonului programului „Prima Casă” cu încă 400,5 milioane de lei, reprezintă recunoașterea succesului acestui program cu mecanism simplu, precum și impactul economic și social pe care acesta continuă să îl genereaze în rândul românilor. Pentru instituția noastră, gestionarea unui volum mare de contracte și de noi solicitări de garantare, constituie o validare a capacității instituționale și a experienței acumulate în a derula eficient și transparent programe guvernamentale de largă adresabilitate, ceea ce ne încurajează să pornim cu încredere în derularea programului Prima Mașină”, a spus Silvia Ciornei, președinte-director general FNGCIMM, în comunicatul de presă citat.

În plus, românii din străinătate își pot cumpăra și construi locuințe prin „Prima casă”, potrivit HG nr. 850/2014, care a intrat în vigoare din 8 octombrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 735.

Zilnic, se depun 140 de solicitări

De la începutul acestui an, numărul de garanții acordate prin programul „Prima casă” este de aproximativ 16.560, finanțările accesate sunt în jur de 299 de milioane de euro, respectiv 1,3 miliarde de lei, și ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări/zi, conform MFP.

Programul „Prima casă” a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009 și are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat, se detaliază în documentul de presă al MFP.

FNGCIMM susține că a acordat aproximativ 126.200 de garanții, contracte încheiate, în perioada 2009 – 2014, valoarea finanţărilor susținute fiind de circa 4,8 miliarde de euro.

În plus, de la începutul acestui an până pe 23 octombrie, numărul de garanții acordate în cadrul programului „Prima Casă” a fost de aproximativ 20.500, cu un număr de finanțări accesate în valoare de circa 736 de milioane de euro, conform FNGCIMM.

În topul pe județe, în funcţie de numărul de solicitări primite, se găsesc: Municipiul Bucureşti cu 23,5% din total, județul Ilfov cu 13,6%, județul Cluj cu 7,1 %, județul Timiș cu 5,5 % și, apoi, județele Constanța, Brașov, Sibiu şi Iași cu procente cuprinse între 3-5 %.

Potrivit Finanțelor, 31% din valoarea garanțiilor acordate a fost destinată achiziției de imobile construite între anii 2008 – 2014.

Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.216 euro, conform MFP. Din datele FNGCIMM reiese că valoarea medie a finanțării accesată în acest an a fost de 35.902 euro.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin „Prima casă”, creditele au o dobândă de 5% și costurile cu comisioanele trebuie să se încadreze într-o marjă de maximum 2,5% pe an.

În plus, până în prezent au fost executate 295 de garanții, reprezentând o rată de default de 0,2%, conform Notei de fundamentare a proiectului de HG.

Programul „Prima casă” s-a derulat în valută și în lei, până la jumătatea anului trecut, când prin HG s-a instituit numai creditarea în lei, se subliniază în comunicatul de presă al MFP.

Băncile participante la acest program sunt BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING și MARFIN.

Important! Știrea inițială a fost publicată pe 18 octombrie, când proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul MFP.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: