Skip to content

Update: Fondurile nerambursabile pentru elevi și profesori vor putea fi accesate de la începutul lunii noiembrie

25 Octombrie 2014

finantari de la stat_pentru tineri_bani firme ale tinerilor de sub 25 de ani_fonduri europenePentru pregătirea elevilor și profesorilor, finanțarea va putea fi asigurată prin fonduri europene, conform unui Ordin al Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Prin aceste proiecte, tinerii de maximum 25 de ani vor putea primi finanțări de 25.000 de euro pentru înființarea unei firme, profesorii 150 de euro pentru a se pregăti și elevii vor putea învăța antreprenoriat. Sesiunile de depuneri de proiecte vor fi deschise la începutul lunii noiembrie. 

MFE, prin Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a anunțat, pe 22 octombrie, că lansează urmatoarele cereri de propuneri de proiecte (CPP):

Aceste propuneri de proiecte au intrat în vigoare pe 23 octombrie, când, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 773 a fost publicat Ordinul nr. 1063/2014 pentru aprobarea Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr. 174 „Dezvoltarea carierei didactice” finanţată prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, domeniul major de intervenţie 1.3., a Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr. 175 „Firme de exerciţiu pentru elevi” finanţată prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, domeniul major de intervenţie 2.1., a Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice pentru cererea de propuneri de proiecte nr. 176 „România Start-up” finanţată prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, domeniul major de intervenţie 3.1., şi a schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru antreprenori” finanţate prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, domeniul major de intervenţie 3.1..

Important! La data intrării în vigoare a noului act normativ, Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 835/2014 pentru aprobarea Documentului-cadru de implementare a Programului operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 585 şi 585 bis din 5 august 2014, a fost abrogat.

Astfel, pentru finanțări dedicate elevilor, tinerilor antreprenori de maximum 25 de ani și profesorilor, se vor putea depune proiecte, de la începutul lunii noiembrie.

România Start Up are un buget de 152 mil E 

Conform unei prezentări de pe site-ul MFE, iniţiativa „România Start Up” îşi propune să sprijine activitatea antreprenorială printr-o schema de finanţare în baza căreia vor fi iniţiate mai multe operaţiuni care vizează dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ale tinerilor şi susţinerea acestora, în vederea stimulării demarării unei afaceri pe cont propriu.

Persoanele eligibile în cadrul „România Start Up” sunt tinerii cu vârste între 18 ani și 25 de ani, care pot să iniţieze o activitate independentă pe baza unui plan de afaceri, în unul dintre domeniile strategice de dezvoltare, prin subvenţionarea acestora. În plus, în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte vor fi promovate ideile cu activităţi implementate la nivel interregional.

Pentru această inițiativă sunt alocați 152 de milioane de euro, pentru a finanța 32.000 de tineri care vor să îşi deschidă o afacere, potrivit prezentării de pe site-ul MFE.

Schema de minimis din cadrul acestei inițiative va avea o alocare financiară de 100 de milioane de euro.

În cadrul schemei de minimis, un proiect trebuie să creeze cel puțin 40 de firme noi și să formeze minimum 400 de persoane, iar suma maximă alocată va fi de 2 milioane de euro.

Firmele nou create prin‰ schema de minimis vor primi o subvenţie de 25.000 de euro.

Potrivit prezentării de pe MFE, numărul de persoane cursate în atreprenoriat, la nivel naţional, va fi de 20.000 de persoane.

Regiunile partnere în cadrul schemei de minimis sunt Vest – NV, Centru – NE, Bucureşti – SV, Sud-Muntenia – SE, cu o alocare financiară de 25 de milioane de euro/parteneriat regional.

Elevii vor putea înființa firme simulate

„Firme de exerciţiu pentru elevi” se adresează elevilor de liceu, fiind inclusă în cadrul iniţiativei „România Start Up”.

Prin CPP nr. 175 vor putea fi finanțate proiecte care să cuprindă sesiuni de mentorat, workshop-uri şi training-uri prin care tinerii sunt învățați să transforme o idee într-un proiect şi într-un model de business.

În plus, vor putea fi realizate firme simulate sau de exerciţiu. Potrivit prezentării de pe site-ul MFE, firma simulată reprezintă o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Un proiect prin „Firme de exerciţiu pentru elevi” trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să înființeze minimum 50 de firme de exerciţiu,
 • să aibă o sumă maximă alocată de 2 milioane de euro,
 • să cuprindă un grup ţintă de 500 de elevi cursaţi.

Obiectivele CPP nr. 175 sunt, la nivel naţional, să ajungă la un număr de 12.000 de elevi cursaţi și un număr de 1.200 de firme de exerciţiu.

Regiunile partenere în CPP nr. 175 vor fi Vest – NV, Centru – NE, Bucureşti – SV, Sud-Muntenia – SE, cu o alocare financiară de câte 12 milioane de euro/parteneriat regional.

Cadrele didactice vor primi o subvenție de 150 de euro

Prin „Dezvoltarea carierei didactice”, fiecare cadru didactic va primi o subvenţiei de aproximativ 150 euro, pentru a achiziţiona materiale didactice.

Această sumă o vor primi în jur de 250.000 de cadre didactice din mediul preuniversitar și 40.000 din mediul universitar.

Bugetul pentru CPP nr. 174 va fi de 50 de milioane de euro, dintre care 43,5 milioane de euro vor fi pentru alocațiile financiare al profesorilor, conform MFE.

Când vor fi deschise sesiunile de depuneri de proiecte

Proiectele urmează să fie depuse prin sistemul informatic ActionWeb, care va fi deschis în a 16-a zi de la data publicării în Monitorul Oficial a Ghidurilor Solicitantului Condiții Specifice aferente celor trei CPP, respectiv pe 7 noiembrie, conform documentului de presă din 22 octombrie.

Important! În perioada următoare, AM POSDRU va anunța data exactă a deschiderii și închiderii sistemului informatic.

Mai jos puteți consulta Ghidurile Solicitantului Condiții Specifice, aferente celor trei CPP-uri:

Important! Știrea a fost publicată inițial pe 23 octombrie, după anunțul și prezentarea făcute de MFE.

4 comentarii leave one →
 1. 13 Noiembrie 2014 15:31

  Buna ziua,

  Cel mai corect ar fi să întrebați autoritatea care implementează proiectul.
  Dar, în calculele pe care le-ați făcut, nedumerirea provine de la numărul de județe. Într-o regiune de dezvoltare, așa cum sunt prezentate în Ghid, sunt mai mult de două județe. În fiecare regiune, dintre cele opt, sunt câte 5 județe, cu excepția a două, unde sunt sunt 6 județe. Astfel, 1 (regiune) x 5 (județe) x 10 (firme) = 50 de firme într-o regiune, minimum.

  Cu plăcere!

 2. Dascalu Marian permalink
  13 Noiembrie 2014 14:36

  Buna ziua,
  Am o mare nedumerire in ceea ce priveste DMI 2.1 („Firme de exercitiu pentru elevi”). In ghid scrie destul de clar ca aria de implementare e obligatoriu sa fie multi-regionala(2 regiuni asociate in forma prezentata in ghid) , nimic de comentat , insa la pagina 8 din ghid citez „solicitanții se vor asigura că implementarea se realizează în fiecare judeţ al regiunilor respective” (6 regiuni X 2 per judet = 12 licee =120 firme de exercitiu minim) ceea ce dupa o logica simpla contrazice ceea ce scrie la pagina 10 , citez „În fiecare proiect, solicitantul va avea obligaţia să includă în grupul țintă minimum 500 elevi, care să facă parte din minimum 50 de firme de exercițiu …..De asemenea, pentru proiectele implementate la nivel multiregional,beneficiarul are obligația de a sprijini înființarea a minim 10 firme de exercițiu în fiecare județ…..”.
  Sa fie asta o hiba a ghidului sau m-am pierdut eu undeva in calcule .
  Va multumesc!

Trackbacks

 1. Cum vor primi profesorii 150 de euro | abotezatu
 2. România Start-up. Ce vor trebuie să facă antreprenorii de maximum 25 ca să obțină finanțare de la stat | abotezatu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: