Skip to content

Opinie. Mihaela Matei (EY România): SME Instrument – O schemă de finanţare mult prea puţin cunoscută în România. Cum s-ar putea obține finanțarea

25 Octombrie 2014

Mihaela Matei_Supervising Associate EY ROMihaela Matei (foto), coordonatorul proiectului „Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului românesc”, realizat de compania de consultanță EY România, spune că, deși SME Instrument este o schemă la care se aplică uşor şi la care se primeşte răspunsul rapid, la prima rundă pentru această finanţare nerambursabilă, niciun proiect românesc nu a fost declarat câştigător în urma evaluării. În plus, ea prezintă 6 lecții care îi pot ajuta pe antreprenori să aplice mai bine pentru acest instrument de finanțare. 

Creditul bancar rămâne cea mai importantă sursă de finanţare pentru companiile româneşti, dar interesul pentru finanţarea bancară a înregistrat o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, conform studiului EY „Accesul antreprenorilor români la finanţare 2014”.

În schimb, finanţarea prin fonduri europene înregistrează aproape o dublare a interesului din partea antreprenorilor români, conform aceluiaşi studiu. În ciuda acestui interes, unele scheme de finanţare prin astfel de fonduri nu sunt suficient cunoscute, deşi se pot dovedi foarte atractive pentru unele companii. Acesta e cazul schemei Horizon 2020 – SME Instrument.

Horizon 2020 – SME Instrument are un buget de 3 miliarde de euro

Horizon 2020 – SME Instrument reprezintă bani europeni alocaţi unor idei inovatoare care să ajute companiile de tip mic şi mijlociu să facă trecerea de la idee la produs şi la introducerea acestuia pe piaţă. Iar bugetul nu e deloc mic: 3 miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană (UE) pentru 3 faze ale schemei, până în anul 2020.

Prima fază este cea a susţinerii cu 50.000 de euro pentru fiecare idee câştigătoare. Banii vor fi acordaţi strict pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru ideea de afaceri respectivă. Pentru a obţine aceşti bani, e nevoie însă de o idee cu adevărat inovatoare, de tip disruptive innovation”, şi de completarea unei aplicaţii de maximum 15 pagini.

În total, în anul 2014, vor fi selectate aproximativ 645 de proiecte.

IMM-urile mai pot aplica până la mijlocul lunii decembrie

Primele două runde în care IMM-urile puteau aplica pentru schema de finanţare europeană nerambursabilă Horizon 2020 – SME Instrument, iunie şi septembrie, s-au încheiat, dar acestea mai au o şansă în decembrie.

Termenul limită de depunere a aplicaţiilor pentru această schemă în anul 2014 este 17 decembrie.

Pentru a avea o imagine asupra concurenţei pe care o au IMM-urile din România, mai jos sunt rezultatele primelor două runde.

În runda desfăşurată în iunie 2014, au aplicat 2666 de companii dintre care au fost selectate doar 155. Niciun proiect din România nu a fost selectat, în timp ce Bulgaria, Ungaria, Estonia, Slovenia şi Polonia au avut câte un proiect câştigător.

România a avut 42 de aplicaţii în runda din luna iunie 2014 şi 23 de aplicaţii în luna septembrie.

În prima rundă desfăşurată în luna iunie, proiectele spaniole au avut cel mai mare succes, 39 dintre câştigătoare provenind din Spania. Pe locul al doilea, ca număr, s-au clasat proiectele din Marea Britanie şi pe locul al treilea cele din Italia.

Pentru a doua rundă, încheiată în septembrie, s-au primit 1944 de aplicaţii, astfel că numărul total al aplicaţiilor în primele două runde a ajuns la peste 4600. Rezultatele celei de a doua runde vor fi publicate spre sfârşitul lunii noiembrie.

Horizon 2020 – SME Instrument_numarul aplicatiilor per tara in primele doua runde

6 lecțiile extrase din aplicațiile primite

După prima rundă de proiecte, evaluatorii au transmis 6 lecţii extrase din aplicaţiile primite, care vor fi folositoare companiilor care se pregătesc să aplice în decembrie, sau în anii următori, respectiv următoarele:

 1. Cele mai multe proiecte necâştigătoare s-au concentrat prea mult asupra descrierii proiectului şi prea puţin asupra oportunităţii de business.
 2. Aplicațiile au fost prea puţin convingătoare în argumentarea de ce compania care propune proiectul şi nu competiţia va reuşi să implementeze proiectul.
 3. Nu s-au concentrat suficient asupra soluţiilor competitoare.
 4. Au avut un nivel prea scăzut de inovare, propunându-şi să dezvolte un produs deja existent.
 5. Au propus doar o idee, fără să detalieze ce implică şi comercializarea acestuia.
 6. Doar şi-au încercat norocul, din care evaluatorii au extras concluzia la care se pare că unii dintre aplicanţi nu s-au gândit: Instrumentul SME nu este o loterie.

8 aspecte de reținut

Ce ar fi de reţinut din acest program de finanţare – prima lui fază, cea a studiului de fezabilitate:

 • Se aplică direct la nivel european, ceea ce înseamnă că IMM-urile vor avea parte de competiţie la nivel european, dar şi faptul că vor lucra direct cu funcţionarii Comisiei Europene (CE).
 • Se aplică online.
 • Aplicaţia nu este stufoasă şi birocratică.
 • Se acordă o sumă de 50.000 de euro într-o singură tranşă, reprezentând 70% din costurile eligibile ale proiectului.
 • Este nevoie, într-adevăr, de o idee foarte bună, cu adevărat inovatoare. CE dă exemple de idei care intră în categoria de inovaţie disruptivă produse precum iPad-ul, fotografia digitală, telefonul mobil, Skype.
 • Pot aplica doar IMM-urile.
 • Răspunsul la aplicaţie este dat de evaluatori în aproximativ două luni.

IMM-urile care au traversat prima fază pot aplica și pentru faza a doua şi a treia.

Dacă pentru prima fază aplicaţia conţine schiţarea unui model de afaceri, în a doua fază aplicaţia este un model de afaceri mult mai detaliat, bazat pe studiul de fezabilitate realizat în prima fază.

În a doua fază, companiile pot aplica pentru sume între 500.000 de euro – 2,5 milioane de euro. Această fază va avea ca rezultat un produs beta. Se poate aplica direct pentru a doua fază, fără să se treacă prin prima.

În faza a treia nu se mai acordă ajutor financiar, ci servicii precum asistenţa în accesul la capital de risc şi comercializarea produsului.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: