Skip to content

Sumele alocate pentru hrana persoanelor cu dizabilități și a seniorilor din azile cresc, din 2015

27 Octombrie 2014

alocatie hrana_azile pentru batrani_seniori azile_ianuarie 2015_HG nr 9032014De la începutul anului viitor, va fi majorată alocaţia zilnică minimă de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, conform unei Hotărâri de Guvern (HG).

HG nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 763 din 21 octombrie, dar va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Conform acestui act normativ, de la 1 ianuarie 2015, alocaţia zilnică de hrană se dublează, urmând să fie de minimum 16,6 lei/zi, pentru fiecare persoană, în următoarele tipuri de instituții:

  • instituţii de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi,
  • cămine pentru persoane vârstnice,
  • alte instituţii publice de asistenţă socială cu regim rezidenţial sau semirezidenţial destinate persoanelor adulte, altele decât cele cu dizabilităţi,
  • instituții de asistență medico-socială.
Astfel, de la începutului anului viitor, pentru a hrăni un senior sau o persoană cu dizabilități, se vor aloca cel puțin 500 de lei/lună.

În aceste condiții, de la începutul anului viitor, cheltuiala cu hrana unui senior dintr-un azil va echivala, lunar, cu aproximativ jumătate dintr-un salariu minim brut. Salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 8,33%, de la 1 ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei, conform Rovanei Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În cazul cantinelor de ajutor social destinate adulților și persoanelor vârstnice, alocația zilnică va fi de 12 lei/zi/persoană, de la începutul anului viitor.

„În limita bugetelor aprobate, consiliile judeţene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor pot aproba, prin hotărâre, la propunerea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, respectiv a serviciilor publice de asistenţă socială, un cuantum al alocaţiei de hrană mai mare decât cel stabilit prin prezenta hotărâre”, se precizează în HG nr. 903/2014.

La data intrării în vigoare a noii HG se abrogă HG nr. 421/2008 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 23 aprilie 2008.

Potrivit acestui din urmă act normativ, în ultimii șase ani, alocaţia zilnică de hrană pentru un senior sau o persoană cu dizabilități a fost de 8,3 lei/zi, în majoritatea centrelor, cu excepția cantinelor, unde a fost 6 lei.

Astfel, în ultimii șase ani, pentru fiecare senior dintr-un azil, alocația de hrană rămas de minimum 249 de lei/lună, deși, de exemplu, salariul minim brut pe economie a crescut cu 45,5%, în ultimii patru ani.

Important! Alocațiile de hrană pentru persoanele cu dizabilități și seniorii din azile nu se stabilesc în funcție de salariul minim brut pe economie. Totuși, acest salariu este folosit pentru a stabili alte taxe și impozite – precum cheltuielile cu salariul și amenzile de circualție, astfel că poate oferi o idee în ceea ce privește nivelul cheltuielilor aferente cu hrana pentru acest persoane.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: