Skip to content

Fiscul va putea afla conturile din străinătate ale românilor, din septembrie 2017

30 octombrie 2014

verificare conturi_ANAF_septembrie 2017România va putea primi date despre numărul și valoarea conturilor pe care românii le au în străinătate, din septembrie 2017, conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Primirea acestor informații se va face în baza unui Acord care prevede schimbul automat de informații financiare. 

Ioana-Maria Petrescu, ministrul finanțelor publice, a semnat, pe 29 octombrie, la Berlin, „Declarația de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort.

Declarația a fost semnată de reprezentanți din 52 de state și jurisdicții, printre care ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble.

Important! Pentru ca acest acord să intre în vigoare în țara noastră, el trebuie publicat în Monitorul Oficial.

„Odată intrat în vigoare, acest Acord va permite României să facă schimb de informații la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii financiare între ţări şi jurisdicţii, în scopul identificării persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate”, se subliniază în documentul de presă al Finanțelor.

Ca urmare a semnării acestei Declarații, România urmează să facă o listă a statelor cu care dorește să realizeze automat acest schimb de informații.

Astfel, România va putea face schimb de informații începând cu septembrie 2017 cu acele state care şi-au îndeplinit procedurile interne legale pentru intrarea în vigoare a Acordului până la data respectivă, conform documentului de presă al MFP.

Înainte să efectueze schimbul automat de informații financiare între două state, una dintre condiții este aceea că trebuie să fie în vigoare „Convenția privind asistența administrativă reciprocă în materie fiscală”. În România, această Convenție va intra în vigoare la data de 1 noiembrie 2014.

Schimbul automat de informații financiare se va face pe baze bilaterale, pe măsură ce fiecare dintre statele care se vor regăsi pe lista României vor fi parcurs procedurile de intrare în vigoare a acordului.

„Scopul declarat al realizării acestui schimb de informații este ca ANAF (n.a. – Agenția Națională de Administrare Fiscală) să poată verifica, de pildă, dacă pentru sumele depozitate în conturi din străinătate au fost plătite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorită acestor schimburi de informații financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor deținute în străinătate de rezidenții fiscali români, a explicat Ioana Petrescu.

Potrivit comunicatului de presă al MFP, în virtutea acestui acord, statele semnatare vor putea face schimb de următoarele informații:

  • date pentru identificarea persoanei – nume, adresă, cod identificare fiscală;
  • date referitoare la numărul contului, sau un echivalent funcțional;
  • date despre numele și numărul de identificare, dacă există, al instituției financiare care face raportarea;
  • despre soldul sau valoarea contului;
  • în cazul unui cont de custode date referitoare la:
    • suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont,
    • suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.

„În ultimii ani, problemele puse de frauda fiscală și de evaziunea fiscală la nivel transfrontalier s-au agravat considerabil, devenind un subiect de îngrijorare major la nivel mondial. Veniturile neraportate și neimpozitate reduc considerabil veniturile fiscale naționale. Prin urmare, este nevoie urgent de o creștere a eficienței și a eficacității colectării impozitelor. Schimbul automat de informații constituie un instrument important în această privință”, se precizează în documentul de presă al Finanțelor.

Comisia Europeană, în comunicarea sa din 6 decembrie 2012, stabileşte un plan de acțiune privind consolidarea luptei împotriva fraudei și evaziunii fiscale, prin care a evidențiat necesitatea de a promova cu fermitate schimbul automat de informații ca viitor standard european și internațional în materie de transparență și de schimb de informații în privința unor chestiuni fiscale, potrivit comunicatului de presă al MFP.

Acordul multilateral pentru schimbul automat de informații financiare include prevederi exprese privind respectarea secretului fiscal”, se menționează în documentul de presă al Finanțelor.

Conform MFP, în Acord se menționează explicit faptul că un stat este obligat să păstreze secretul fiscal pentru informațiile pe care le-a primit și în situația în care denunță această înțelegere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: