Skip to content

INS: Numărul șomerilor a scăzut în septembrie față de august

3 Noiembrie 2014

numarul somerilor_septembrie 2014_INSÎn luna septembrie, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 6,9%, în scădere faţă de luna anterioară cu 0,2%, conform unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Numărul şomerilor, în vârstă de 15 – 74 ani, pentru luna septembrie este estimat la 637 de mii de persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când a fost de 654 de mii de persoane, potrivit documentului de presă al INS.

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,6% pe cea a femeilor. Valorile sunt de 7,6% în cazul bărbaților şi de 6% în cazul femeilor.

Pentru persoanele adulte, de 25-74 ani, rata şomajului a fost estimată la 5,6% pentru luna septembrie: 6,2% în cazul bărbaţilor şi 4,9% în cel al femeilor.

Numărul şomerilor de 25-74 ani reprezintă 75,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie.

În comunicatul de presă al INS se scrie că șomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM), sunt persoanele în vârstă de 15 – 74 de ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii:

  • nu au un loc de muncă;
  • sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
  • s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă. Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Important! Rezultatele din perioada 2004 – 2014 a fost calculate în funcţie de populaţia rezidentă reestimată în condiţii de comparabilitate cu rezultatele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: