Skip to content

Prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap vor crește, din ianuarie 2015

8 Noiembrie 2014

indemnizatie_persoane cu handicap_bugetul personal complementar_inceput 2015Persoanele cu handicap vor primi, începând cu 1 ianuarie 2015, prestații sociale mai mari decât în prezent, conform unei Hotărâri de Guvern (HG), care a intrat recent în vigoare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2015, nivelul prestaţiilor sociale prevăzute la articolul 58 alineatul (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va fi actualizat, potrivit HG nr. 989/2014 privind actualizarea cuantumului prestaţiilor sociale prevăzute la art. 58 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Hotărârea de Guvern a intrat în vigoare la 6 noiembrie 2014, când a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 811.

Mai exact, nivelul prestațiilor sociale pentru persoanele cu handicap va fi următorul, de la începutul anului viitor:

 • indemnizaţia lunară:
  • 234 lei, pentru adultul cu handicap grav,
  • 193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
 • bugetul personal complementar lunar:
  • 106 lei, pentru adultul cu handicap grav;
  • 79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
  • 39 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

În medie, sumele de mai sus sunt cu aproape 16% mai mari decât cele primite în prezent de persoanele cu handicap, urmând să fie acordate indiferent de venituri.

Important! Bugetul personal complementar îl primește şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere, potrivit Legii nr. 448/2006.

În plus, adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.

Important! Bugetul personal complementar nu este luat în calcul la stabilirea altor drepturi şi obligaţii. Cuantumul drepturilor pentru persoanele cu handicap sunt actualizate anual cu indicele creşterii preţurilor de consum, prin HG, conform Legii nr. 448/2006.

Nu primesc indemnizaţia lunară și bugetul personal complementar următoarele persoane:

 • adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia celui de tip respiro;
 • persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
 • adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.

În plus, nu vor primi indemnizația adulţii cu handicap grav sau accentuat care nu realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.

Dreptul la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale se acordă la cerere sau din oficiu, pe baza actelor doveditoare. 

Cererea pentru plata prestaţiilor sociale se înregistrează la autoritatea administraţiei publice locale competente în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap.

Plata prestaţiei sociale se face începând cu luna următoare depunerii cererii şi încetează cu luna următoare încetării dreptului la prestaţia socială respectivă, conform Legii nr. 448/2006.

Anunțuri
2 comentarii leave one →
 1. 3 Februarie 2015 13:46

  Cel mai bine este sa intrebati la institutia de unde va luati salariu sau care va vireaza salariul. Depinde ce intelegeti prin impozitat, ce suma primiti, etc.
  Cele bune!

 2. Gheorghe Mindru permalink
  3 Februarie 2015 10:02

  Ân luna februarie 2015 salariu pt însoțitor,este impozitat. ?
  VĂ MULTUMESC!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: