Skip to content

Ro-NET: Aproximativ 780 de localități defavorizate vor avea acces la internet, peste 2 ani

9 noiembrie 2014

RO-NET_infrastructura de internet_localitati devaforizateMinisterul pentru Societatea Informaţională (MSI) va construi, din fonduri europene, o rețea de internet în aproximativ 780 de localități defavorizate, potrivit unei Hotărâri de Guvern (HG), care a intrat recent în vigoare. Proiectul va fi realizat în 15 luni.

O infrastructură naţională de broadband va fi construită în 783 de localități defavorizate, conform HG nr. 963/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Ro-NETconstruirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale. Acest act normativ a intrat în vigoare de la 6 noiembrie 2014, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809.

Valoarea totală a investiției (INV), inclusiv TVA, va fi de 377,838 de milioane de lei, dintre care construcțiile – montaj (C+M) reprezintă 287,725 de milioane de lei. Acești bani îi va primi MSI. În plus, INV va fi calculată la preţurile valabile la 20 martie 2013, când un euro a fost de 4,4719 lei.

Potrivit unui comunicat de presă al MSI din data de 4 noiembrie, acest proiect va fi realizat prin Axa prioritară nr. 3 „Tehnologii de Informare şi Comunicare pentru sectorul privat şi cel public”. În plus, în documentul se presă se menționează că valoarea totală a acestui proiect major va fi de 85,622 de milioane de euro (inclusiv TVA), valoarea contribuţiei financiare nerambursabile fiind de 57,104 de milioane de euro.

Finanţarea acestei investiţii va fi făcută din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul MSI, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară din partea Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDER) la proiectul major „Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale”, care face parte din programul operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice” pentru asistenţă prin FEDER în conformitate cu obiectivul „convergenţă” în România, conform documentului de presă al MSI.

Cum vor fi distribuiți banii 

Durata de realizare a investiţiei va fi de 15 luni, respectiv doi ani, din momentul în care va începe implementarea proiectului.

În această perioadă, investiția va fi alocată astfel:

  • 60,125 de milioane de lei, din care 33,437 de milioane de lei pentru C+M, în primul an;
  • 317,713 de milioane de lei, din care 254,288 de milioane de lei pentru C+M, în cel de-al doilea an.

Indicatorii tehnici ai acestui proiect vor fi următorii:

  • 4.843 de kilometri de reţea de fibră optică,
  • 4 piloni de suport pentru echipamentele radio,
  • 2 centre de management,
  • 519 de puncte de inserţie.

Obiectivele investiţiei vor fi protejate antiseismic potrivit prevederilor Normativului P100-1/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce efecte va avea Ro-NET

Ro-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi din România, identificate ca „zone albe”, conform comunicatului de presă al MSI.

„Acesta va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice, prin construirea unei noi reţele de distribuţie de aproximativ 3.265 km”, se precizează în comunicatul de presă al MSI.

Aria vizată de proiectul Ro-NET reprezintă de 783 de „zone albe” răspândite pe întreg teritoriul României, în care nu există reţele de comunicaţii electronice de acces (bucla locală), nici reţele de comunicaţii electronice de distribuţie (backhaul), potrivit documentului de presă al MSI. Aceste localități au fost grupate în 7 loturi, fiecare acoperind între 50.000 și 70.000 de locuitori.

„Pentru construirea reţelei de distribuţie (backhaul), vor fi utilizate două soluţii, care pot fi uşor adaptate unor exigențe tehnice sporite: tehnologie wireless point-to-point şi legături prin fibră optică. Aproximativ 33% din reţea va fi construită pe bază de infrastructură existentă. Romtelecom şi Cosmote România (n.a. – Telekom România, din septembrie 2014) vor dezvolta în decursul a 2 ani o infrastuctură de tip backhaul pentru dezvoltarea de reţele de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru servicii de internet de mare viteză”, se detaliază în comunicatul de presă al MSI.

Conform acestui contract, MSI a concesionat lucrările companiilor câştigătoare, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura operarea şi mentenanţa infrastucturii, dar infrastuctura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Ca urmare a proiectului Ro-NET, acoperirea de internet va creşte cu 1,9% în România, ceea ce va face ca internetul în bandă largă să fie disponibil pentru aproximativ 99,2 % din populați, potrivit comunicatului de presă al MSI.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: