Skip to content

Studiu: Ratele Prima Casă la garsoniere sunt cu 20% mai mici față de chirii

19 Noiembrie 2014
Rate Prima Casa versus chirii_local_Banca Romaneasca_Imobiliare.ro

Sursa: Banca Românească și Imobliare.ro

La garsoniere și la apartamentele cu două camere, ratele din programul „Prima Casă” sunt cu peste 20% mai mici față de chiriile lunare, conform unui studiu realizat de Banca Românească, membră a Grupului National Bank of Greece, și de portal imobiliar Imobiliare.ro.

Cea mai mare diferență dintre rata pentru „Prima Casă” și chiria medie lunară, de 23%, este în Crângași, Drumul Taberei, Giulești și Militari, arată studiul realizat de Banca Românească SA și Imobiliare.ro.

Și în Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de chiriile lunare.

Studiul a comparat cotațiile medii din 9 zone ale Capitalei și din 9 orașe din întreaga țară – Cluj Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești, Sibiu, Timișoara. Acesta reflectă principalele diferențe între chiriile lunare și ratele lunare la creditele contractate prin „Prima Casă” la Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere și, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.

Rate Prima Casa versus chirii_9 orase Romania_Banca Romaneasca_Imobiliare.ro_apartamente 3 camere

„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, a spus Dan Grigoriu, directorul Diviziei Produse și Segmente Retail la Banca Românească, într-un comunicat de presă.

De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni și Giurgiului (Sectorul 4, București), un cumpărător plătește o rată de 164 de euro/lună prin Prima Casă, iar un chiriaș 200 de euro/lună.

Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro.

O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).

Rate Prima Casa versus chirii_Bucuresti_Banca Romaneasca_Imobiliare.ro_garsnoiere si apartamente 2 camere

„Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, a subliniat Adrian Erimescu, director general al Imobiliare.ro, în documentul de presă citat.

În Constanța, Craiova și Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii.

„Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, a adăugat Dan Grigoriu.

Valoarea maximă finanțată prin Prima Casă de Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. Astfel, pentru toate locuințele care costă peste 60.000  de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului.

De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară, de 330 de euro. În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.

Rate Prima Casa versus chirii_Bucuresti_Banca Romaneasca_Imobiliare.ro_apartamente 3 camere

De la începutul programului guvernamental „Prima Casă”, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească prin „Prima Casă” este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: