Skip to content

Studiu: România, locul 3 în CEE între piețele atractive pentru investiții străine directe

23 noiembrie 2014
cele mai atractive tari pentru investitii in Europa Centrala si de Est

Sursa: EY Romania

România a urcat pe locul trei în topul celor mai atractive piețe pentru investiții străine directe (ISD) din zona Central Estică a Europei (CEE), potrivit ediției din 2014 a studiului EYEuropean attractiveness survey.

Țara noastră a câștigat 2% în preferințele investitorilor, ajungând până pe cel de-al treilea loc în topul celor mai atractive piețe pentru ISD din CEE, conform EY – European attractiveness survey.

Acest studiu are la bază o metodologie în doi paşi: analizează concretizarea ISD în Europa și percepţia comunităţii internaţionale de investitori asupra atractivităţii continentului european. Rezultatele studiului sunt obţinute pe baza EY European Investment Monitor (EIM), care urmăreşte proiecte de ISD ce creează noi locuri de muncă şi facilităţi şi a opiniilor exprimate de peste 800 de lideri de business din întreaga lume.

„Pe fondul scăderii atractivității piețelor din Polonia (31%, în scădere cu 6% față de 2013) și Cehia (11%, în scădere cu 4% față de 2013), România (+2%) este considerată, alături de Ungaria (+3%) și Turcia (+4%), una dintre destinațiile cele mai atractive pentru investiții din Europa de Est”, se detaliază în studiul citat.

Din cauza unui grad ridicat de expunere faţă de ţările europene, al unui sector bancar fragil şi al dependenței puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numărul de proiecte ISD din CEE a scăzut cu 12%, dar a crescut cu 19% în Europa de Vest, în perioada 2009 – 2013, comparativ cu perioada 2004 – 2008, potrivit EY – European attractiveness survey.

„Această divergenţă este şi mai bine evidenţiată în cazul creării de noi locuri de muncă, zona CEE înregistrând o scădere de 30%, comparativ cu doar 13% în Europa de Vest”, se precizează în studiul EY.

Statele UE din CEE resimt efectele crizei

Cu o scădere de 22% a volumului de proiecte ISD în anii de criză, Polonia și-a pierdut poziția fruntașă ca destinație de investiții între economiile europene emergente în favoarea Rusiei și a coborât pe poziția cinci în termeni de generare de locuri de muncă în perioada 2009-2013.

„Această tendință a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât Polonia a fost, până în 2013, singurul stat membru din Uniunea Europeană care a înregistrat creșteri pozitive în timpul crizei”, se subliniază în EY – European attractiveness survey.

Republica Cehă, o altă economie cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investiţii străine între 2009 şi 2013.

În pofida acestui declin, Polonia și Cehia continuă să ocupe primele două poziții în topul destinaţiilor ISD din Europa Centrală, conform studiului citat.

Performanţele Turciei cresc

Între 2009 şi 2013, numărul de proiecte de investiții din Turcia a crescut cu 129%, ducând această țară pe locul trei după creşterea volumelor de proiecte, după Germania şi Marea Britanie, şi pe locul 10 în întreaga Europă ca destinaţie atractivă pentru ISD.

„Creșterea nivelului de investiții în Turcia în perioada 2009-2013 a atras după sine o creştere de 162% a creării de noi locuri de muncă. Cu cele 98 de proiecte începute (în creştere faţă de cele 95 din anul 2012), 2013 s-a dovedit a fi un an de succes. Afirmându-se ca noul pol european pentru proiecte mari în segmentul de producţie, Turcia a atras mai multe investiţii mari în sectorul auto”, se explică în EY – European attractiveness survey.

Statele Unite ale Americii şi Germania au rămas principalii investitori din această țară, cu 24%, respectiv 16% din totalul investiţiilor străine.

Ce statut are Rusia?

Rusia a atras 114 de proiecte ISD în 2013 şi a preluat prima poziţie în topul destinaţiilor ISD din afara Europei Occidentale, în timpul anilor de criză, potrivit studiului EY.

Deşi numărul de proiecte ISD a scăzut cu 11% faţă de anul anterior, Rusia a reuşit să-şi păstreze poziţia de top ca principală destinaţie în regiunea CEE, după ce coborâse în urma Poloniei, acum doi ani.

„Acest lucru vine pe fondul faptului că Rusia a reuşit în ultimii ani să atragă câteva proiecte cheie de investiţii în sectorul producţiei de maşini, al industriei grele şi al unor sectoare precum industria chimică şi cea a echipamentelor de mașini mari de transport, şi a reuşit să se mențină pe poziţia de top în regiunea CEE. Cu toate astea, este foarte posibil ca tensiunile geopolitice generate de situaţia din Ucraina să afecteze atractivitatea Rusiei”, se menționează în EY – European attractiveness survey.

Oraşele est-europene rămân în urmă

Ca şi în cazul atractivităţii ţărilor, multe oraşe din regiunea CEE şi-au pierdut masiv din atractivitate, conform studiului citat.

„Când li s-a cerut să numească trei dintre cele mai atrăgătoare oraşe din Europa, doar 17% din participanţii la studiu au numit oraşe din regiunea CEE. Procentul trebuie comparat cu cei 82% care au numit un oraş din Europa de Vest şi cu cei 19% care au numit un oraş din Europa de Sud”, se detaliază în EY – European attractiveness survey.

În linie cu rezultatele din anii anteriori, investitorii au ales Londra, Paris, Berlin, Frankfurt şi Munchen drept principalele cinci destinaţii de investiţii în Europa.

În schimb, Moscova a coborât de pe locul 8 pe 10, iar Praga şi Varşovia au căzut pe locurile 12, respectiv 14.

Interesul a crescut în cazul investitorilor BRIC

Investiţiile BRIC din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de muncă, potrivit studiului EY.

„China, cel mai mare investitor din grup, a devenit sursa principală de achiziţii efectuate cu scopul de a dobândi acces la mărcile de consum european şi la tehnologia europeană. Cele 153 de proiecte FDI lansate de China au generat peste 7.000 de locuri de muncă”, se adaugă în EY – European attractiveness survey.

În plus, India s-a clasat pe locul doi, cu 103 proiecte. Sectoarele tehnologiei, al producţiei de maşini şi cel al serviciilor pentru afaceri au atras cele mai multe investiţii din partea Indiei.

Informațiile detaliate despre ISD găsiți în următorul document atașat:

EY’s 2014 European attractiveness survey extract on emerging markets.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: