Skip to content

Pensionarii bugetari pot obține legal venituri mai mari. Ei pot cumula salariul cu pensia, din octombrie 2014

24 Noiembrie 2014

pensie_salariu_bugetar_care este pensia medie in RomaniaPensionarii care lucrează în sistemul bugetar au dreptul să aibă atât pensie, cât și salariu, conform unei legi care se aplică din a doua parte a lunii octombrie. Pensia medie lunară este mai mică decât salariul minim brut pe economie, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

Pensionarii din sistemul bugetar pot cumula pensia cu salariul, potrivit Legii nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Acest act normativ a intrat în vigoare de la 19 octombrie 2014, dar a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 753 din 16 octombrie 2014.

Legea nr. 134/2014 a abrogat litera c) a articolului 1 şi capitolul IV „Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare”, cuprinzând articolele 17 – 26, din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 761 din 9 noiembrie 2009.

Numărul mediu de pensionari din România era de aproximativ 5,36 de milioane de persoane, în trimestrul al doilea al acestui an, iar pensia medie lunară era de 846 de lei, conform INS.

„Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul II 2014, faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 99,8%”, se precizează într-un comunicat de presă al INS, emis pe 12 septembrie 2014.

Important! Numărul de salariați din țara noastră era de 5,848 de milioane de persoane, reprezentând aproape 63% din populația activă, în trimestrul al doilea al acestui an, potrivit INS.

În aceste condiții, pensia medie lunară este mai mică decât salariul minim brut garantat pe economie, care este, de la 1 iulie, de 900 de lei, iar cel net de 670 de lei.

De asemenea, pensia medie lunară reprezintă mai puțin decât venitul mediu per persoană din România, care a fost, pe baza rezultatelor anchetei bugetelor de familie, de 919 lei, în trimestrul al doilea al acestui an, conform INS.

„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 87,4% în totalul celor de asigurări sociale. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 845 lei în trimestrul II 2014, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (677 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1068 lei în Municipiul Bucureşti)”, se detaliază în documentul de presă al INS.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost, în trimestrul al doilea al acestui an, preponderent, reprezentând aproximativ 73%, în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Limita de vârstă este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, iar perioada de cotizare este de minimum 15 ani și completă de 35 de ani.

Pensionarii anticipați şi anticipați parţial au reprezentat 2,2% din total, restul fiind cei din cauză de invaliditate și cei cu pensie de urmaș.

De asemenea, între aprilie și iunie 2014, numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială, stabilită prin Ordonața de urgență a Guvernului (OUG) nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime, a fost de 482,3 mii persoane, dintre care:

  • 363,4 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 7,8% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 118,9 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând aproape 23% din totalul acestora.

Important! Aproximativ 233.700 de pensii vor fi recalculate, după ce Decizia Curții Constituționale a României nr 463/2014 din septembrie 2014 a fost introdusă în lege, prin OUG nr. 68/2014, care a intrat în vigoare de la 4 noiembrie, dar nu se știe de când va fi aplicată.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: