Skip to content

Consiliul Concurenței: Care este valoarea comisioanelor bancare

27 noiembrie 2014

Comisioanele bancare_administrare cont_extras cont_interogare sold cardTaxele de administrare lunară a unui cont curent de bază la băncile din România sunt în jur de 2,5 lei, iar interogarea soldului între 0,2 lei și un leu, potrivit studiului „Evoluția concurenței în sectoare cheie în 2014”, realizat de Consiliul Concurenței și prezentat pe 27 noiembrie.

În Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat în raport cu celelalte state din Uniunea Europeană (UE), conform studiului realizat de Consiliul Concurenței.

„Un studiu al Comisiei Europene realizat în anul 2009 arată că România se situează pe locul patru în topul ţărilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plăţi”, se scrie în studiul menționat. În țara noastră, aceste costuri depăşesc considerabil media din UE, diferenţa fiind de aproximativ 50 de euro.

Important! Băncile vor trebui să afișeze toate costurile tranzacțiilor cu cardul la bancomat, în momentul efectuării acestora, din 3 martie 2015, conform unui Ordinului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nr. 505/2014 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii de plată care desfăşoară operaţiuni de plată prin intermediul ATM-urilor. În plus, de anul viitor, persoanele fizice își vor putea achita taxele și impozitele cu cardul, atunci când plătesc la ghișeul instituțiilor, comisionul fiind suportat de la bugetul de stat, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 62/2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului.

tranzactii nationale_tranzactii internationale

Comisioanele de administrare sunt în jur de 2,5 lei/lună

Dintre cele 18 bănci din România, doar două, Marfin Bank şi Banca Transilvania, NU au taxe de administrare lunară a unui cont curent de bază, potrivit studiului realizat de Consiliul Concurenței. În rest, toate celelalte bănci au asemenea taxe de cel puţin 2,5 lei/lună, minimul fiind la ING Bank și Libra Internet Bank, de 2 lei, iar maximul la UniCredit Țiriac Bank, de 7,5 lei.

De asemenea, interogarea soldului este taxată de majoritatea băncilor, conform studiului citat. Valorile variază între 0,2 lei la BCR și 1 lei la Carpatica și Libra Internet Bank, pentru extragerile de la ATM-ul băncii la care clientul are cardul. Dacă banii sunt extrași de la alt ATM decât cel al băncii, comisioanele încep de la 0,3 lei, la OTP Bank, și ajung la un euro (aproximativ 4,5 lei), la BRD. Excepţie de la această situație, respectiv nu interoghează soldul, fac doar trei – Piraeus Bank, Credit Europe Bank şi Marfin Bank.

„Cele mai multe bănci nu percep comision la eliberarea unui extras de cont lunar, excepţie făcând Banca Transilvania şi Libra Internet Bank, unde fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei (n.a. – De la al doilea extras de cont al lunii, primul fiind eliberat gratuit.). În afara acestor două bănci, instituţiile de credit din România percep comisioane doar pentru eliberarea unui duplicat al extrasului de cont. Aceste tarife încep de la 1 leu (OTP Bank) şi ating maximul de 10 lei (Banca Comercială Carpatica), având o medie în valoare de aproximativ 4 lei/extras”, se detaliază în raportul Consiliului Concurenței.

tranzactii nationale_tranzactii internationale_card debit euro

Internet banking-ul este de aproximativ 1 euro/lună

internet bankingServiciul de internet banking, care în majoritatea statelor europene este gratis, în ţara noastră este tarifat de către bănci cu sume de aproximativ 1 euro/lună (n.a. – aproximativ 4,5 lei).

„Cel mai înalt tarif este perceput de OTP Bank în valoare de 1,5 euro/lună, dar sunt şi bănci unde acest serviciu este oferit gratuit pentru clienţii: Unicredit Ţiriac Bank, Banca Românească, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank şi Marfin Bank”, se explică în raportul Consiliului Concurenței.

În cazul tranzacţiilor naţionale, pentru retragerea de numerar de la ATM-urile proprii, doar Banca Transilvania, ING Bank și Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe bănci percep un asemenea comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR, minimum 0,5 lei, şi Bancpost, minimum 0,25 lei. Cel mai mic asemenea comision este de 0,1% la CEC.

„În ceea ce priveşte retragerea de numerar de la un ATM din afara reţelei proprii, comisioanele încasate de bănci de la clienții persoane fizice prezintă un grad mai mare de variabilitate. Cel mai înalt comision este perceput din nou de către BCR, acesta atingând nivelul de 1% + 6 lei, în timp ce tariful celor mai multor bănci nu depăşeşte 0,5% + 2,5 lei”, se menționează în studiul Consiliului Concurenței.

Retragerile de la ATM-urile din străinătate depășesc 1% din valoarea tranzacției 

Comisioanele pentru tranzacţiile internaţionale, retrageri de numerar în afara României, depăşesc pragul de 1% din valoarea tranzacţiei, acestuia adăugându-i-se o suma fixă în lei sau valută în funcţie de bancă. Comisionul minim este de 1% + 2,5 lei, la Banca Transilvania, iar maximul este de 2% + 10 lei, la Libra Internet Bank.

În reţeaua ATM-urilor proprii, comisioanele impuse de bănci pentru retragerea de numerar de pe un card de debit în valută, respectiv în euro, sunt majoritar de 0,2%, care este și minimul de pe piață. Cel mai mare asemenea tarif este de 1,75%, minimum 5 euro, la BCR.

„Deşi cele mai multe bănci păstrează comisionul de 0,2% la fiecare tranzacţie, se poate observa o uşoară creştere a tarifelor în ultima perioadă de timp din perioada analizată. Cea mai notabilă modificare se înregistrează în cazul tarifelor percepute de BCR (de la 0,2% minimum 0,5 lei la 1,75% minimum 5 euro), fiind urmată de Raiffeisen Bank (de la 0,2% minimum 0,2 lei la 1,5% minimum 1 euro). Acestea sunt, de altfel, şi cele mai înalte tarife percepute pentru retragerea de numerar în reţeaua de ATM-uri proprii. Acelaşi lucru poate fi observat şi prin analizarea comisioanelor aferente tranzacţiilor internaţionale. Băncile care se detaşează prin impunerea unor tarife ridicate sunt BCR, BRD şi Raiffeisen Bank”, se subliniază în studiul „Evoluția concurenței în sectoare cheie în 2014”.

În ceea ce priveşte folosirea ATM-urilor din afară reţelei, comisioanele sunt mult mai variate decât în cazul unui card în lei, începând de la 0,5% + 2,5 lei, la Alpha Bank, și ajungând până la 1,75% minimum 5 euro, la BCR.

tranzactii nationale_tranzactii internationale_card leu

Pe piața cardurilor de plată sunt probleme de concurență

În ceea ce privește cardurile de plată, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul statelor membre, au fost identificate o serie de probleme de concurenţă, în special cele legate de comisioanele interbancare, conform studiului Consiliului Concurenței.

Pentru a identifica eventualele practici anticoncurenţiale pe piaţa serviciilor de plăţi cu carduri şi a potenţialelor disfuncţionalităţi ale acesteia, la nivel naţional, Consiliul Concurenţei a făcut o investigaţie sectorială. Investigaţia a scos în evidenţă mai multe probleme de concurenţă pe piaţa naţională a cardurilor de plată, printre care modul de determinare şi nivelul comisioanelor interbancare pe piaţa cardurilor din România.

Pentru a găsi cea mai bună soluţie prin care aceste comisioane interbancare să fie reduse, Consiliul Concurenţei susține că a iniţiat discuţii, cu autorităţile guvernamentale, dar şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, ca să fie plafonat nivelul comisionului interbancar, ceea ce ar reduce preţurile de vânzare.

„Ca rezultat al acestor demersuri şi pentru a asigura consistenţa între tendinţa înregistrată la nivel european şi prevederile la nivel naţional, Ministerul Finanţelor Publice, în colaborare cu Consiliul Concurenţei, a elaborat un proiect de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, incluzând şi plafonarea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. S-a introdus şi o perioadă de graţie de șase luni până la implementare, iar aceste plafoane se aplică tranzacţiilor între băncile acceptante şi băncile emitente aflate pe teritoriul României. Cu toate acestea, sunt exceptate de la aplicare operaţiunile cu carduri comerciale, retragerile de numerar de la bancomate şi operaţiunile cu carduri emise de sisteme tripartite de plată cu cardul. Nerespectarea acestor plafoane este sancţionată cu amendă”, se precizează în studiul Consiliului Concurenței.

Acest proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, pe 2 aprilie 2014, și a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ şi Băncii Naționale a României (BNR), fiind în dezbatere în Senat. Pentru a intra în vigoare, este necesar ca proiectul să fie aprobat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

costul mediu al conturilor de plati din UE

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: