Skip to content

INS: Peste 60% dintre românii de 16 – 74 ani au avut acces la internet

28 noiembrie 2014

cati romani au acces la internetMai mult de 60% dintre românii de 16 – 74 de ani au folosit vreodată internetul, iar dintre utilizatorii curenţi, 60% îl folosesc zilnic, conform unui studiu al Institutului Național de Statistică (INS).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani din România, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 61,6%, potrivit INS. Dintre utilizatorii curenţi, 60% folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic.

Important! Perioada de colectare a informaţiilor a fost luna aprilie 2014.

Dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 35-44 de ani, 52,5% au folosit internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 54,4% dintre femeile de aceeaşi vârstă.

La grupa de vârstă 55-64 ani, situaţia se inversează, diferenţa dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte utilizarea internetului zilnic sau aproape zilnic este cu 6 puncte procentuale mai mare la bărbați, de 41%, comparativ de 35% la femei.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat internetul a fost de aproape 81% în regiunea Bucureşti – Ilfov şi constituie cel mai ridicat procent din ţară. Această regiune este urmată de regiunile Vest şi Nord – Est cu 70,4% şi respectiv 62,6%, celelalte regiuni prezentând proporţii de sub 60%.

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din România au internet acasă

Aproape 54,5% din totalul gospodăriilor din România au acces la internet acasă, majoritatea, aproape 71% dintre acestea concentrându-se în mediul urban, se detaliază în documentul de presă al INS.

Teritorial, în acest an, conectarea la internet a fost cea mai răspândită în gospodăriile din regiunea Bucureşti-Ilfov – 76,7%, urmată cea Vest – 61,3%, de cea de Nord-Vest – 58,3%, cea de Sud-Est – 51,8% şi Centru, de 50,2%.

Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet se află în regiunile Sud Muntenia (46,1%), Sud Vest Oltenia (47,1%) şi Nord-Est (48,3%).

„Din punct de vedere al mărimii gospodăriei, se constată o corelaţie între numărul de persoane din gospodărie şi interesul crescut pentru conectare la reţeaua internet”, se subliniază în comunicatul de presă al INS.

Proporţia gospodăriilor cu acces la internet acasă, după mărimea gospodăriei, în acest an, este de:

  • gospodării cu 1 persoane – 24,9%,
  • gospodării cu 2 persoane – 45,3%,
  • gospodării cu 3 persoane – 78,2%,
  • gospodării cu 4 persoane – 78,5%,
  • gospodării cu 5 persoane – 65,2.

O mare parte dintre gospodării, 84,7%, folosesc PC-urile pentru accesarea internetului de acasă. Calculatoarele portabile (laptop, netbook, tabletă) sunt folosite de către 1 din 3 gospodării. Într-o proporţie mult mai mică, 20%, sunt utilizate alte dispozitive cum ar fi telefoanele mobile şi smartphonurile.

„Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 88,2% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (24,5%) şi de conexiunile narrowband (9,1%). Cele mai multe gospodării care au optat pentru conexiunile broadband fixe la internet, în anul 2014, provin din regiunile Bucureşti-Ilfov (16,3%), Nord-Est (14,3%) şi Nord-Vest (13,4%)”, se precizează în comunicatul de presă al INS.

Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodăriile din Bucureşti-Ilfov (20,1%), Nord-Vest şi Sud-Muntenia (16,3%, respectiv 16%).

Cât de utilizat este calculatorul

În acest an, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, proporţia celor care au folosit cel puţin o dată un calculator a fost de 63,2%.

Pe medii de rezidenţă, frecvenţa utilizării calculatoarelor este diferită, în mediul urban numărul persoanelor care folosesc calculatorul depăşindu-l de două ori pe cel al utilizatorilor din rural.

„Dintre persoanele de 16-74 ani care trăiesc în mediul rural, mai mult de jumătate nu au folosit niciodată calculatorul. Chiar şi la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 16 şi 34 ani, care trăiesc în localităţi rurale, ponderea celor care nu utilizează calculatorul este de 22,7%”, se subliniază în comunicatul de presă al INS.

Pe regiuni de dezvoltare, proporţii relativ reduse ale utilizatorilor de calculatoare se înregistrează între persoanele de 16 – 74 ani din regiunile Nord-Est (63,3%), Centru (61,7%), Sud-Est (60,2%), Nord-Vest (59%), Sud-Vest Oltenia (56,8%) şi Sud-Muntenia (54,2%), iar proporţiile cele mai ridicate în regiunile Bucureşti-Ilfov (81,3%) şi Vest (73,5%).

Proporţia bărbaţilor utilizatori de calculatoare este puţin mai mare decât cea a femeilor, 65,3% faţă de 61,1%.

Vârsta persoanelor îşi pune „amprenta” asupra folosirii calculatoarelor, în sensul diminuării continue a ponderii utilizatorilor o dată cu înaintarea spre grupele de vârstă superioare.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: