Skip to content

Institutul Marius Nasta: Programul Stop Fumat are nevoie de cel puțin 12 mil lei, în 2015

30 Noiembrie 2014

Programul Stop fumat_incidenta cancerului pulmonar in RomaniaProgramul Național de prevenire şi combatere a consumului de tutun „Stop Fumat” pe 2015 are nevoie de o finanțare de minimum 12 milioane de lei, de aproape zece ori mai mare decât în prezent, conform unui comunicat de presă al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.

Potrivit Institutului „Marius Nasta”, anul viitor, cel puțin 30.000 de români și-ar putea exprima dorința să se lase de fumat cu ajutorul specialiștilor, prin Programul Național Stop Fumat, ceea ce ar necesita o finanțare de minimum 12 milioane de lei, adică aproximativ 1% din încasările din „taxa pe viciu”. Stop Fumat a fost înfiinţat de Ministerul Sănătăţii (MS), în 2007, fiind coordonat de Institutul „Marius Nasta”.

Pentru a estima un minim anual de finanțare necesar pentru a răspunde solicitărilor fumătorilor, s-a luat în calcul faptul că, în 2011 (n.a. – sursa este GATS Romania 2011), aproximativ 4,4 milioane de români fumau zilnic, dintre care 8%, în jur de 352.000 de fumători, plănuiau o tentativă de renunțare la fumat în următoarea lună. În plus, aproape 63% dintre fumătorii români doresc să renunțe la fumat, iar circa 38% dintre fumători au încercat cel puţin o dată în ultimele 12 luni.

Conform Institutului „Marius Nasta”, acum trei ani, 9,6% dintre cei care au încercat cel puțin o dată să renunțe la fumat în ultimul an au apelat la metode farmacologice.

S-a ținut cont și de faptul că, în anul 2012, costul mediu pentru un fumător care a fost ajutat să se lase de fumat a fost de 400 de lei.

Bugetul pentru Stop Fumat este de 1,24 mil lei, în 2014

Ministerul Sănătății a reluat finanțarea Programului Stop Fumat anul acesta, fiind achiziționate medicamente în valoare de aproape 1 milion de lei, cu care pot fi tratați maximum 3.000 de fumători, dar suma este mică față de necesități.

În anul 2014, bugetul Programului Național Stop Fumat este de 1,24 de milioane de lei, dintre care 653.000 de lei au fost alocați în trimestrul al IV-lea, pentru a acoperi perioada din an în care se înregistrează cele mai multe solicitări.

„Având în vedere că în rețeaua Programului Stop Fumat activează 50 de medici din 28 de județe, în anul 2014, pot beneficia de tratament în medie 107 fumători/ județ”, se detaliază în documentul de presă al Institutului „Marius Nasta”.

În primele 9 luni ale acestui an, aproximativ 1.500 de fumători au primit suport pentru a renunța la fumat, iar aproape 8.420 de persoane au apelat Tel Verde „Stop Fumat”.

Tel Verde „Stop Fumat” este o linie telefonică gratuită, 08008STOPFUMAT (0800878673), apelabilă din orice rețea telefonică, de suport pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat, fiind înființat în anul 2006.

Bugetul Tel Verde „Stop Fumat” este în jur de 200.000 lei, anual, fiind asigurat de Ministerul Sănătății prin Programul „Stop Fumat”, din contribuțiile instituite asupra produselor din tutun. Din acest buget sunt acoperite cheltuielile legate de plata personalului și facturile telefonice.

Care au fost rezultatele programului până în prezent

Numărul apelurilor la Tel Verde „Stop Fumat” a urcat de la an la an, de la aproximativ 800 apeluri în 2007 până la aproape 10.000 anul trecut.

Tendința continuă în acest an. În primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, numărul de apeluri a crescut cu circa 6%, ajungând la aproape 8.420 de apeluri.

Cea mai  importantă creștere a numărului de apeluri a fost în anul 2012, de la 1.680 de apeluri în 2011 la 4.327 de apeluri în 2012, o dată cu introducerea posibilității ca numărul să fie apelat și din rețelele mobile, potrivit documentului de presă al Institutului „Marius Nasta”.

Întrebările cele mai frecvente se referă la efectele medicamentelor și la problemele cu care fumătorii cred că se vor confrunta când vor renunța la țigară: nervozitate („Ce-o să fac atunci când mă enervez?!”), izolare socială („Ce-o să mă fac atunci când voi fi cu prietenii fumători?!”), creștere în greutate. În plus, disponibilitatea tratamentului medicamentos este una din întrebările cele mai frecvente din partea persoanelor care doresc să renunțe la fumat, potrivit Institutului „Marius Nasta”.

„Bărbații sunt, de departe, cei mai interesați să afle informații despre renunțarea la fumat. Astfel, în anul 2013, au sunat de 2,5 ori mai mulți bărbați decât femei, iar în primele 9 luni ale anului 2014, raportul a fost și mai mare, de 3,3 ori. De altfel, este cunoscut că bărbații se lasă de fumat în proporție mai mare decât femeile. Din totalul bărbaților din România (n.a. – datele din 2011), 14% sunt foști fumători, în timp ce doar 5,8% dintre femei au reușit să se lase de fumat. De altfel, și rata de renunțare la fumat (n.a. – rata de renunțare la fumat reprezintă procentul persoanelor care au renunțat la fumat din totalul fumătorilor zilnici) este diferită: 28,2% la bărbați față de 27,5% la femei”, se precizează în comunicatului de presă al Institutului „Marius Nasta”.

Și pagina de Facebook a Programului Stop Fumat, https://www.facebook.com/stopfumat.eu, a crescut în primele 10 luni ale acestui an, numărul de aprecieri fiind cu 23% mai mare comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut.

Începând din noiembrie 2014, site-ul programului, www.stopfumat.eu, are o nouă interfață și noi informații.

Fumatul a provocat sistemului sanitar lipsuri de aproape 114 mil lei, în 2012 

În anul 2012, pentru spitalizarea și pentru tratamentele persoanelor care s-au îmbolnăvit din cauza fumatului (boli cardiovasculare, pulmonare și cancere) din bugetul sistemului sanitar, s-au cheltuit aproape 1,252 de miliarde de lei. Tot în anul 2012, din contribuțiile aplicate produselor din tutun („taxa pe viciu”), Ministerul Sănătății a încasat suma de aproximativ 1,138 de miliarde de lei. 

Astfel, în 2012, din cauza fumatului, sistemul sanitar a rămas cu o „gaură” în buget de cel puțin 113,72 de milioane de lei.

„În realitate, deficitul este cu mult mai mare, deoarece nu au fost luate în calcul două surse majore de cheltuieli: medicamentele compensate și investigațiile paraclinice făcute pentru diagnosticul și tratamentul bolilor provocate de fumat”, se subliniază în comunicatul de presă al Institutului „Marius Nasta”.

Comparativ cu România, în Statele Unite ale Americii, politica de combatere a consumului de tutun a început să fie foarte puternică și coerentă începând cu anul 1999, principalele direcții fiind prevenirea debutului fumatului (prin campanii de informare și educație coerente, convergente, permanente și permanent adaptate schimbărilor sociale) și încurajarea renunțării la fumat (prin campanii de informare, iar în ultimii cinci ani prin susținerea extensivă și intensivă a tratamentului dependenței tabagice), se menționează în comunicatul de presă al Institutului „Marius Nasta”.

„Deși măsurile adoptate sunt în special la nivel statal – deci există o mare variabilitate – totuși efectele sunt foarte vizibile și la nivel național, înregistrându-se îmbunătățiri chiar și ale indicatorilor care se modifică greu și în timp: incidența și mortalitatea prin cancer, inclusiv cancer pulmonar. Dacă în 1999, în SUA, rata incidenței cancerului pulmonar era de 70,7 cazuri noi/100.000 locuitori, în 2011 a scăzut la 61 cazuri noi/100.000 locuitori. Și rata mortalității prin cancer pulmonar a scăzut, de la 55,4 de decese/100.000 locuitori în 1999 la 46 de decese/100.000 locuitori în 2011”, se adaugă în comunicatul de presă al Institutului „Marius Nasta”.

În schimb, în România, mortalitatea prin cancer este în continuă creștere. Rata mortalității prin cancer în țara noastră, decese/100.000 locuitori, era de:

  • 123 de cazuri în 1965,
  • 135,4 de cazuri în 1980,
  • 142,1 de cazuri în 1990
  • 230,2 de cazuri în 2012.
Astfel, România avea, în 2012, o rată a mortalității prin cancer din cauza fumatului de 5 ori mai mare decât SUA.

Totodată, și rata incidenței cancerului pulmonar, număr de cazuri noi de raportat la 100.000 de locuitori, este în continuă creștere, în România, potrivit EUROCAN, International Agency for research on Cancer. Această rată a urcat în cazul bărbaților de la 50,7 în 2000 la 83,3 în 2012, iar în cazul femeilor de la 8,3 în 2000 până la 15,8, acum doi ani.

În documentul de presă al Institutului „Marius Nasta” se scrie că, în 2004, Organizația Mondială a Sănătății menţiona, în Strategia Europeană pentru Politicile de Renunţare la Fumat (n.a. – WHO European Strategy for Smoking Cessation Policy; WHO, Geneva, 2004):

Creşterea abandonului tutunului este crucială („critically important”) pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice, pe termen scurt şi mediu. Aceasta deoarece fumătorii mor în urma unor afecţiuni datorate fumatului la vârsta medie (definită de epidemiologi între 35 şi 69 de ani), ca urmare a intervalului de 25 până la 30 de ani între fumat şi dezvoltarea unor afecţiuni grave. Astfel, măsurile menite să îi convingă pe tineri să nu înceapă să fumeze nu vor avea efect până în momentul în care aceştia vor ajunge la vârsta medie, adică aproximativ peste 30 până la 50 de ani. În mod contrar, adulţii sunt mult mai susceptibili la dezvoltarea bolilor asociate fumatului. Deci, numărul de decese va creşte dacă nu vor fi adulţi care să renunţe la fumat sau dacă vom avea exclusiv o reducere a numărului tinerilor care încep să fumeze. Din acest motiv renunţarea la fumat în rândul adulţilor este esenţială pentru îmbunătăţirea relativ rapidă a sănătăţii publice”.

Conform Băncii Mondiale, citată în documentul de presă, evoluţia mortalităţii la nivel global prin boli datorate fumatului până în 2050 poate evolua astfel:

  • dacă oamenii vor continua să fumeze ca acum, numărul de decese datorate fumatului va fi în 2050 de aproximativ 520 de milioane de oameni, la nivel global;
  • dacă, prin măsuri de educaţie, reglementare, etc, se reuşeşte înjumătăţirea celor care încep să fumeze până în 2020, numărul de decese cauzate de fumat va fi în 2050 de aproximativ 500 de milioane de oameni, pentru că efectul diminuării debutului fumatului apare după mai mult timp;
  • dacă se reduce consumul la jumătate până în 2020 prin dublarea numărului celor care se lasă de fumat, numărul de decese cauzate de fumat în 2050 va fi de 340 de milioane de oameni, pentru că efectul renunţării la fumat are consecinţe imediate.
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: