Skip to content

Proiect Finanțe. Băncile ar putea trimite Fiscului date despre conturile clienților

5 decembrie 2014

banci_conturile bancare_obligatiile bancilorAgenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea primi de la bănci, lunar, informații despre toate conturile pe care le au, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), care va modifica Codul de procedură fiscală (CPF).

Băncile ar putea fi obligate să transmită, lunar, automat, organelor fiscale toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la ele, potrivit proiectului de OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul procedural fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale. Acest proiect de act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), spre dezbatere publică, pe 3 decembrie.

La solicitarea organelor fiscale, băncile ar putea comunica datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori, se subliniază în proiectul de OUG. Solicitarea se va face pentru fiecare titular în parte.

„În prezent, Codul de procedură fiscală reglementează (alin.(4) art.54) obligația băncilor de a comunica, la cererea organelor fiscale, rulajele şi soldurile conturilor deschise la acestea, în cazuri particulare (pentru o anumită persoană). Scopul este de a stabili situația fiscală reală a respectivei persoane. Solicitarea se face, de regulă, în cadrul acțiunilor de control fiscal (inspecţie fiscală sau verificarea ansamblului situației fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit)”, se scrie într-un comunicat de presă al Finanțelor, emis pe 3 decembrie.

Ca urmare a modificării acestei proceduri, din una opțională într-una automată, ANAF-ul și-ar putea construi o bază de date care să fie valorificată atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire), conform comunicatului de presă al MFP.

Important! România va putea primi date despre numărul și valoarea conturilor pe care românii le au în străinătate, din septembrie 2017, conform unui comunicat de presă al MFP, de la sfârșitul lunii octombrie. Primirea acestor informații se va face în baza unui Acord semnat de România și de alte 51 de state. Acest acord prevede schimbul automat de informații financiare.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: