Skip to content

MEDNET: Românii intervievați vor cheltui de Sărbători cu 34 de lei mai mult decât anul trecut

13 Decembrie 2014

Grafic 1Pentru Sărbătorile de Iarnă, românii intervievați vor cheltui în acest an cu aproximativ 2,2% mai mult decât anul trecut, conform unui studiu de piață realizat de MEDNET Marketing Research Center. Ei au crescut ușor cheltuielile pentru produsele alimentare, dar au scăzut suma alocată pentru vacanță.

Bugetul alocat de românii intervievați petrecerii Sărbătorilor de Iarnă este la aproape la același nivel cu cel de anul trecut, respectiv de aproape 1576 de lei, cu aproximativ 2,2% mai mari decât în 2013, fiind cu 34 de lei mai mari, potrivit studiului MEDNET. Suma alocată pentru sărbători reprezintă aproximativ 92% din salariul mediu net pe economie din luna octombrie 2014, de 1705 lei.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 locuitori, în perioada 25 – 28 noiembrie 2014, conform MEDNET. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 65 ani, marja de eroare a studiului fiind de plus sau minus 3,5%.

„Astfel, 35,4% dintre orășenii intervievați intenționează să cheltuiască pentru masa de Crăciun și Revelion sub 1000 de lei, în timp ce 26,4% dintre aceștia urcă ușor către bugetul mediu de 1500 lei”, se menționează în studiul MEDNET.

Pe lângă aceștia, 21% dintre cei intervievați au spus că vor cheltui pentru sărbători între 1.500 de lei și 3.000 de lei, iar aproape 15% vor aloca peste 3.000 de lei.

Grafic 3

„Această constanță este vizibilă și pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe etc.), suma medie destinată acestora fiind de 602,21 lei (comparativ cu 600,76 lei în 2013). În cazul celor nealimentare specifice Sărbătorilor de Iarnă (ornamente, cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte etc.), suma medie alocată a scăzut ușor de la 498,63 lei (anul trecut) la 467,64 lei (în acest an, respectiv cu aproximativ 6% mai puțin)”, se detaliază în studiul MEDNET.

Potrivit studiului citat, puțin peste 20% dintre orășenii intervievați ar dori să cumpere de Crăciun sau Revelion anumite produse alimentare, dar nu și le permit din cauza limitărilor financiare. Printre aceste produse sunt carnea, în special cea de curcan sau vită, peștele, dar și alimente mai scumpe, cum ar fi brânzeturile „fine”/franțuzești sau „șampania mai scumpă”.

În ceea ce priveşte categoria „călătoriile/excursiile organizate în perioada Sărbătorilor de Iarnă”, va crește numărul de orășeni care vor pleca în concediu, dar va scădea suma medie alocată, de la 1.524,47 lei în 2013, la 1.149,31 lei în 2014, cu aproximativ 24,5% mai puțin.

O altă categorie de cheltuieli prilejuită de Sărbătorile de Iarnă este cea a „ieșirilor în oraș/la restaurant”. Pentru aceasta, persoanele intervievate intenționează să aloce, în medie, aproximativ aceeași sumă ca anul trecut, de aproape 373 de lei.

„Ca și în 2013, și în acest an, aproape 90% dintre respondenți intenționează să ofere cadouri celor dragi cu ocazia Crăciunului și a Revelionului. În acest context, în topul cadourilor regăsim articolele de îmbrăcăminte/încălțăminte, jucăriile și cosmeticele/parfumurile. Principalele categorii de persoane către care se vor îndrepta aceste cadouri sunt membrii familiei (soțul/soția, partenerul(a), copiii, părinții, frații, surorile etc.)”, se explică în studiul MEDNET.

Suma medie pe care orășenii intenționează să o cheltuiască în acest an pentru aceste cadouri va fi de aproape 470,5 lei, în foarte ușoară creștere față de cea din 2013 (465,25 de lei).

„De asemenea, ca și anul trecut, mai mult de jumătate dintre respondenți – 56%, NU vor cumpăra nici în acest an brad natural de Crăciun, preferând să folosească unul artificial. Mai mult decât atât, 7,4% dintre persoanele intervievate afirmă că NU intenționează să împodobească Bradul de Crăciun în 2014”, se mai scrie în studiul MEDNET.

În plus, aproape 44% nu vor împodibi bradul pentru că au unul artificial.

Grafic 4

În ceea ce privește Revelionul 2015, majoritatea orășenilor intervievați aleg să îl petreacă în țară – 91%, doar 3,5% dintre ei fiind dispuși să plece în străinătate, potrivit studiului MEDNET.

Dintre cei care vor sta de Revelion în țară, aproape 69% îl vor petrece alături de familie, prieteni în propriile locuințe sau ale prietenilor, 13,3% vor merge la un restaurant/club, iar 13,2% vor petrece într-o stațiune montană/balneară din România.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: