Skip to content

Firmele românești pot alege exercițiul financiar diferit de anul calendaristic, din 2015

14 decembrie 2014

anul calendaristic_situatia financiara_2015Exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru firmele din România, de la începutul anului viitor, conform unei Ordonanțe de urgență a Guvernului (OUG), care a modificat Legea contabilității.

Exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru persoanele juridice cu sediul în România, potrivit OUG nr. 79/2014 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, dar care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014.

Anterior, puteau avea exerciţiul financiar diferit de anul calendaristic doar sucursalele cu sediul în România, care aparţin unei persoane juridice cu sediul în străinătate. Această prevedere a fost menținută prin noul act normativ.

„Durata exerciţiului financiar este de 12 luni. Exerciţiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic”, se menționează în OUG nr. 79/2014.

Noua prevedere li se aplică și firmelor nou-înfiinţate, care pot opta pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic de la data înfiinţării. În plus, exerciţiul financiar al unităţilor nou-înfiinţate începe la data înfiinţării, potrivit OUG care va intra în vigoare de la 1 ianaurie.

În aceste condiții, o firmă care este înființată la 1 februarie 2015 poate să-și depună situația financiară pentru 2015 (1 februarie 2015 – 31 decembrie 2015) sau pentru perioada 1 februarie 2015 – 31 ianuarie 2016.

Conform recentului act normativ, firmele care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic au următoarele obligaţii:

  • să întocmească şi să depună raportări contabile anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP);
  • să înştiinţeze în scris unitatea teritorială a MFP despre exerciţiul financiar ales, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exerciţiului financiar ales; firmele nou-înfiinţate depun înştiinţarea respectivă în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiinţării.

Cu excepţia cazurilor în care persoana juridică străină sau societatea-mamă străină îşi schimbă data de raportare ori au loc operaţiuni de reorganizare, data aleasă pentru întocmirea de situaţii financiare anuale, respectiv când exerciţiul financiar este diferit de anul calendaristic, nu poate fi modificată de la un exerciţiu financiar la altul.

„Exerciţiul financiar al unei persoane juridice care se lichidează începe în ziua următoare încheierii exerciţiului financiar anterior şi se încheie în ziua precedentă datei când începe lichidarea. Perioada de lichidare este considerată un exerciţiu financiar distinct faţă de cel precedent, indiferent de durata sa”, se explică în OUG nr. 79/2014.

Conform noului act normativ, trebuie să depună situațiile financiare anuale doar pentru anul calendaristic următoarele:

  • instituţiile de credit,
  • instituţiile financiare nebancare, înscrise în Registrul general,
  • instituţiile de plată şi instituţiilor emitente de monedă electronică, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată,
  • entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: