Skip to content

În ce condiții pot fi călători în mașină copiii mici, din 14 februarie

17 Ianuarie 2015

amenzile-rutiere_transportul-copiilor-mici-in-masinaConducătorii auto vor trebui să respecte noi condiții, dacă voiesc să călătorească împreună cu un copil mic, potrivit unui act normativ care se aplică de la mijlocul lunii februarie. În plus, de la aceeași dată, șoferii riscă să fie amendați, dacă nu transportă copii de sub 3 ani în anumite tipuri de scaune auto. Aceste norme au fost introduse pentru a pune în practică un act normativ care este în vigoare de la mijlocul lunii septembrie.  

Copiii cu o înălţime de până la 135 de centimetri (n.a. – de aproximativ 8 ani, conform specialiștilor) pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul, potrivit Hotărârii de Guvern (HG) nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006. Acest act normativ se va aplica de la 14 februarie, dar a intrat în vigoare de la 15 ianuarie, când a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 35.

În perioada dintre publicarea noii HG și până la intrarea în vigoare a acesteia, polițiștii sunt obligați să informeze conducătorii auto despre noile dispoziții. Astfel, până pe 14 februarie, conducătorii auto NU vor fi amendați, dacă decid să călătorească alături de un copil cu o înălțime de sub 135 de cm, fără ca acesta din urmă să poarte centura de siguranță.

Noile reglementări pun în practică dispoziții în vigoare din septembrie 2014

Prin noul act normativ, au fost detaliate câteva prevederi pe care șoferii trebuie să le respecte de la sfârșitul lunii septembrie 2014. Începând din 28 septembrie 2014, șoferii trebuie să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau călătoresc doar în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, potrivit Ordonanță de Guvern (OG) nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

De la aceeași dată, șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc în afară de cel de pe scaunul din faţă.

De asemenea, copiii cu vârsta de peste 3 ani, cu o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, conform OG nr 21/2014.

Pentru nerespectarea acestor obligaţii, șoferii vor fi sancţionați cu trei puncte de penalizare și patru sau cinci puncte de amendă (n.a. – clasa a II-a a amenzilor de circulație), pentru care valoarea amenzii este de 390 de lei sau de 487,5 lei.

Prețul unui scaun pentru copii variază între 170 de lei, un coș auto pentru sugari, și 2.200 de lei, un scaun cu diverse facilități, conform site-urilor de e-commerce.

Obligatoriu: Centurile de siguranță trebuie setate pentru copiii de peste 135 cm

Noile condiții de călătorie pentru minorii cu o înălțime de maximum 135 de cm nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. În plus, în acest caz, transportul copilului în vârstă de până la 3 ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se detaliază în HG nr. 11/2015.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii reprezintă:

 • un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul,

ori

 • un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.

În ce tip de scaune auto pot fi transportați copiii

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Potrivit recentului act normativ, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii sunt clasificare în 5 grupe de masă:

 • grupa 0, pentru copii cu masa mai mică de 10 kg,
 • grupa 0+, pentru copii cu masa mai mică de 13 kg,
 • grupa I, pentru copii cu masa între 9 şi 18 kg,
 • grupa II, pentru copii cu masa între 15 şi 25 kg,
 • grupa III, pentru copii cu masa între 22 şi 36 kg, care, potrivit specialiștilor, ar trebuie să aibă în jur de 135 de cm.

În plus, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se împart în două clase:

 • o clasă integrală care cuprinde o combinaţie de chingi ori de elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitiv de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru protecţie la impact, care poate fi ancorat prin propria sa chingă integrală ori propriile sale chingi integrale;
 • o clasă neintegrală care poate cuprinde un dispozitiv parţial de fixare în scaun care, atunci când este utilizat împreună cu centura de siguranţă a unui adult ce înconjoară corpul copilului sau fixează dispozitivul în care se află copilul, formează un sistem complet de fixare în scaun a copilului.

De asemenea, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se utilizează în funcţie de caracteristicile fizice ale copiilor în conformitate cu:

 • grupa de masă corespunzătoare pentru copii, în cazul dispozitivelor de fixare în scaun omologate potrivit standardelor prevăzute de Regulamentul 44/03 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite sau Directiva (77/541/CEE) a Consiliului din 28 iunie 1977 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la centurile de siguranţă şi la sistemele de reţinere ale autovehiculelor;
 • înălţimea şi masa maximă a ocupantului căruia îi este destinat dispozitivul de fixare în scaun pentru copii, astfel cum este indicat de către producător, în cazul dispozitivelor de fixare în scaun omologate potrivit standardelor prevăzute de Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite nr. 129 privind dispoziţii uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de fixare pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor.

Scaunul pentru copii trebuie instalat pe locurile din spate

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă, se subliniază în HG nr. 11/2015.

Totuși, în anumite condiții, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii care pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor, dacă există astfel de instrucţiuni din partea producătorului. În acest caz, șoferul este obligat să orienteze dispozitivul cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului.

În plus, dispozitivul poate fi instalat pe scaunul din față al mașinii doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi dacă blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.

Important! Această prevedere trebuie aplicată în același mod şi în cazul tipurilor de dispozitive de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia normală de deplasare a autovehiculului.

Copiii de maximum 3 ani trebuie să călătorească doar în mașini cu sisteme de siguranță

Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, se precizează în actul normativ care se aplică din 14 februarie.

Totuși, există câteva excepții de la această situație. Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

În plus, copiii în vârstă de până la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical sunt transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

De asemenea, copiii cu vârsta de peste 3 ani, cu o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Pentru unii copiii NU este obligatorie folosirea centurii de siguranță sau a scaunului auto special

Potrivit  HG nr. 11/2015, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.

În plus, transportul copilului cu o asemenea afecțiune se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. De asemenea, în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, acest transport se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Mai mult, conducătorul de autovehicul care transportă un copil cu o asemenea afecțiune are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: