Skip to content

GfK: Procentul românilor intervievați care spun că au datorii este într-o ușoară scădere

27 Ianuarie 2015

evolutia-economiei-cheltuielile-curente-studiu-GfKDintre românii intervievați, procentul celor care spun că, în decembrie 2014, aveau datorii s-a redus comparativ cu aceeași lună din 2013, conform unui studiu al GfK România. În plus, pentru prima dată în ultimii șapte ani, procentul celor care se uită cu încredere la viitorul economic al țării îl depășește pe cel al neîncrezătorilor.

Procentul celor care au spun că au datorii, în decembrie 2014, este într-o ușoară scădere, situându-se la 16%, comparativ cu 19% în decembrie 2013 și 2012. Aceste informaţii provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană (CE), şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane.

Anul trecut a fost cel mai bun an de la declanșarea crizei în ceea ce privește încrederea românilor în perspectivele financiare și economice. Indicele general măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru CE a atins o medie anuală de -28,6.

Totuși, 4 din 10 români afirmau că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut faţă de 2013. Cu toate acestea, situația arată mai bine decât în luna decembrie 2013, atunci când aproape 6 din 10 români considerau același lucru.

Astfel, din ce în ce mai mulți români privesc cu încredere următorul an, o treime dintre ei aşteptând ca economia să meargă mai bine și doar 20% mai rău.

„Este prima dată în ultimii șapte ani când procentul celor care se uită cu încredere la viitorul economic al țării îl depășește pe cel al neîncrezătorilor, ceea ce ne face să așteptăm o creștere a indicatorului măsurat de GfK și în 2015. Încheierea unui an electoral intens, dar și perspectivele de revenire a economiei globale, îi determină pe români să spere la un viitor mai bun”, a precizat Andi Dumitrescu, director general al GfK România, într-un comunicat de presă.

O treime dintre români spuneau în decembrie că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 16% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună. Situația cunoaște o îmbunătățire față de 2013, când 44% din populație își vedea finanțele personale deficitare comparativ cu 2012.

În privinţa perspectivelor financiare, doar un sfert dintre cei chestionați au spus de-a lungul anului 2014 că acestea se vor înrăutăţi, peste 21% fiind optimiști. Procentul celor care cred că situația bugetului va fi stabilă în viitor a crescut față de 2013, de la 43% la 47%.

În decembrie 2014, percepția asupra evoluției inflaţiei din ultimul an este mai bună decât în aceeași luna din 2013. Aproape 4 din 10 români cred că preţurile au fost mai ridicate în comparaţie cu anul anterior, faţă de 67% care credeau același lucru în ultima lună a anului 2013.

Perspectivele privind şomajul sunt mai bune decât în anii anteriori. Media peşimiştilor în 2014 se situează la 58% faţă de 66% în 2013 şi 63% în 2012.

Atunci când se referă la investiţiile în bunuri de folosinţă îndelungată, numărul celor care considerau în decembrie că nu este un moment bun pentru realizarea acestora în viitorul apropiat este în scădere faţă de decembrie 2013, 49% dintre români afirmând că nu intenţionează să cumpere un obiect important pentru locuinţă în următorul an, versus 52%.

Cu toate acestea, atitudinea faţă de economisire este relativ constantă – ca și în decembrie 2013, doar 20% dintre români consideră că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte, iar 59% spun că veniturile lor abia reuşesc să le acopere cheltuielile curente.
Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: